Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα ύστερα από την ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ πως ζητά την κατάργηση της πατέντας για το εμβόλιο

Την ανακοίνωση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσα από την οποία ζητά την κατάργηση της πατέντας για το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μέσα από ανάρτησή του στο facebook. Όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει:

Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή της πατέντας, για τα εμβόλια του Covid-19, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι.

Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η «ελεύθερη αγορά» με ένα νόμο κι ένα άρθρο.

Όταν δεν κατανοείς ότι οι καιροί αλλάζουν, απλά συνεχίζεις να ζεις στον παλιό κόσμο και να υπερασπίζεσαι με πάθος τις αξίες του. Εν προκειμένω τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών. Η πανδημία όμως αποτελεί ιστορική τομή. Και ήρθε η ώρα να θέσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη.

Νωρίτερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε την  κατάργηση της πατέντας, με την οποία οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες έχουν κατοχυρώσει την τεχνογνωσία τους για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. «Αυτοί οι εξαιρετικοί χρόνοι και περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την παραίτηση από την προστασία IP από τα εμβόλια COVID-19 για να βοηθήσουν στον τερματισμό της πανδημίας και θα συμμετάσχουμε ενεργά στις διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για να γίνει αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν, Κάθριν Τάι.

Αν γίνει αυτό θα μπορούν να παρασκευάζουν το εμβόλιο όλοι όσοι διαθέτουν την τεχνική δυνατότητα, σε πολύ χαμηλότερη τιμή, ώστε να το λάβουν και χώρες χωρίς μεγάλη οικονομική δυνατότητα. Ετσι οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να παραιτηθούν από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στα φάρμακα που ανακάλυψαν, γεγονός απαραίτητο για την καταπολέμηση της παρούσας πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/