Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται ο έλεγχος εμβολιασμένων και μη αποτελεί αγκάθι, σύμφωνα με τους επαγγελματίες – «Θα ζήσουμε σκηνές απείρου κάλλους»

Μουδιασμένος είναι ο κλάδος της εστίασης μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου μεταξύ άλλων κατέστησε σαφές ότι στους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ και χώρων πολιτισμού, όπως τα σινεμά, θα έχουν πρόσβαση μόνο οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης, «πρόκειται να ζήσουμε σκηνές απείρου κάλλους το επόμενο διάστημα εφόσον ισχύσουν αυτά που ανακοινώθηκαν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, προκειμένου να ελεγχθούν πελάτες για το εάν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει εκτός του πιστοποιητικού να επιδεικνύουν δελτίο ταυτότητας. «Δεν υπάρχει περίπτωση να δείξει κάποιος ταυτότητα σε κλιμάκιο που δεν είναι ένστολοι. Εάν για παράδειγμα έρθουν δύο γυναίκες από την ΕΑΔ και ζητούν να κάνουν ελέγχους σε παρέα δέκα ατόμων πώς θα την κάνουν. Μπορεί να βλέπουμε κόσμο να αποχωρεί από τα μαγαζιά χωρίς καν να πληρώσει, μέχρι τα στελέχη της ΕΑΔ να ζητήσουν συνδρομή αστυνομικών», λέει ο κ. Επιτροπίδης.

Εάν από την άλλη επιλεχθούν μόνο αστυνομικοί για τους ελέγχους «θα ζήσουμε σκηνές γερμανικής κατοχής με αστυνομικούς να περνάνε ανάμεσα στους πελάτες για να τους ελέγξουν. Αυτά θυμίζουν άλλες εποχές», λέει ο γραμματέας των επαγγελματιών της εστίασης στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό που ζητούν δε οι επαγγελματίες της εστίασης είναι οι ίδιοι να μη φέρουν καμία ευθύνη όσον αφορά τον έλεγχο των πελατών.

Να συνεχιστεί η στήριξη

Την ίδια ώρα οι εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφέ και μπαρ ζητούν παράταση της ενίσχυσης με επιδότηση του ενοικίου Ιουλίου και Αυγούστου.

Όπως λέει ο Μιχάλης Επιτροπίδης, 16.000 επιχειρήσεις του κάδου σε όλη τη χώρα παραμένουν σε αναστολή εργασίας, ενώ οι περισσότεροι από εμάς που δεν δουλεύουμε τον εσωτερικό χώρο αξιοποιούμε ένα μικρό ποσοστό της δυναμικότητάς μας για να εξυπηρετήσουμε πελάτες μόνο σε εξωτερικό χώρο.

Πηγή: