Ν. Δένδιας: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για βελτίωση σχέσεων όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ο στενός συντονισμός για πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας στα Βαρώσια τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στη Λευκωσία οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Ν. Δένδιας τόνισε πως η παρουσία του στην Κύπρο συμβολίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεί στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ο Αττίλας κινήθηκε πάλι» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως «οι εξαγγελίες της Τουρκίας επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα, να ενταφιάσουν την προοπτική επανένωσης, καταδικάζουμε απόλυτα τις παράνομες ενέργειες που καταπατούν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, αγνοούν επιδεικτικά τον ΟΗΕ».

«Εμείς θα συνεχίσουμε τις κοινές προσπάθειες για να μπορέσουμε να λυθεί το Κυπριακό», ανέφερε.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, «η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη», επισημαίνοντας πως «η απάντησή μας, όπως πάντα, θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στις αξίες που μας διέπουν».

«Η παρανομία δεν αποτελεί δίκαιο, η παραβίαση δεν παράγει δικαιώματα», σημείωσε, σχολιάζοντας πως η «Τουρκία προέβη σε μια νέα μεγάλη παρανομία στα Βαρώσια, η οποία προστίθεται στην πλούσια τουρκική συλλογή παρανομιών».

Ενώ τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο».

Από την πλευρά του ο Κύπριος ΥΠΕΞ επισήμανε ότι η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στην Κύπρο, την επομένη της παράνομης επίσκεψης του Ερντογάν στα κατεχόμενα, είναι εξόχως σημαντική.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την έμπρακτη στήριξη στις προσπάθειες για αντιμετώπιση των νέων τετελεσμένων της Τουρκίας.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, είπε, πως οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν ως στόχο να προωθήσουν μιας άλλης μορφής λύση, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Από χθες, τόνισε, είχαμε ένα σημαντικό αριθμό επαφών σε διάφορα επίπεδα, ενώ οι επαφές θα συνεχιστούν.

Όπως είπε, οι εξαγγελίες του Ερντογάν για την Αμμόχωστο, θα απασχολήσουν τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Σημείωσε πως μαζί με τον κ. Δένδια αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα, ενώ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά.

Στη συνέχεια ο Ν. Δένδιας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα συναντηθεί και με τον δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου.

Σημειώνεται ότι στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Ξεκάθαρη η ισραηλινή τοποθέτηση ενάντια στην απαράδεκτη τουρκική στάση»

Νωρίτερα ο Ν. Δένδιας βρέθηκε στο Ισραήλ όπου είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γ. Λαπίντ.

«Ευχαρίστησα τον Γ. Λαπίντ για την ξεκάθαρη ισραηλινή τοποθέτηση και τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του για την τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια.

Όπως υπογράμμισε ο Ν. Δένδιας είχε μια «μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία» με τον Γ. Λαπίντ, «κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ».

«Είχα την ευκαιρία να του εκθέσω τις ελληνικές απόψεις. Η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών ως τη λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος, καθώς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», επισήμανε.

«Και βέβαια συζητήσαμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: την τουρκική επιθετικότητα, την απαράδεκτη τουρκική στάση στο θέμα του Κυπριακού. Τον ευχαρίστησα για την ξεκάθαρη ισραηλινή τοποθέτηση και επίσης για τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε στη δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών.

You May Also Like

Καραμανλής για Τέμπη: Θα έδινα τα πάντα για να ζουν αυτοί οι 57 άνθρωποι

«Δεν θα πω ότι τα κάναμε όλα σωστά, γι’ αυτό ανέλαβα την πολιτική ευθύνη»

Δεν θα κάνουν διακοπές φέτος 8 στους 10 Έλληνες

Οι οικονομικοί λόγοι αλλά και η επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια αποτελούν τους…

Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για την αδήλωτη εργασία

Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για την αδήλωτη εργασία

Οριστικοί πίνακες του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων 2021 ΟΑΕΔ Συνεχίζεται η συμμετοχή βιβλιοπωλείων και εκδοτικών οίκων

Οριστικοί πίνακες του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων 2021 ΟΑΕΔ Συνεχίζεται η συμμετοχή…

Στην Πίνδο το γηραιότερο δέντρο της Ευρώπης. Φύτρωσε το έτος 941

Πρέπει να φύτρωσε το έτος 941 και να ήταν ήδη 500 ετών…

Ράδιο Αρβύλα: Τι έγραψε ο Χρήστος Κιούσης για τον Στάθη Παναγιωτόπουλο

Ράδιο Αρβύλα: Τι έγραψε ο Χρήστος Κιούσης για τον Στάθη Παναγιωτόπουλο

Τη Δευτέρα, στις 12:00 μ.μ. ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για το “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»

Τη Δευτέρα, στις 12:00 μ.μ. ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για το “Εξοικονόμηση…

Καύσωνας «Κλέων»: Απαγόρευση delivery από 12:00 – 17:00 για σήμερα Τετάρτη 26 Ιουλίου

Η ανάρτηση του υπουργού Εργασίας και η σχετική εγκύκλιος