Στην Τουρκία ο γιος του Καντάφι αμέσως μετά την αποφυλάκισή του – Μετακομίζει μόνιμα;

Ένα ταξίδι στην Τουρκία… για δυνατούς λύτες πραγματοποίησε αμέσως μετά την αποφυλάκισή του στη χώρα του, ο Σαάντι Καντάφι, γιος του πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, όπως αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

Η άφιξη του Καντάφι στην Τουρκία οργανώθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη σχόλια του Μουσά Ιμπραήμ Καντάφι, έμπιστη πηγή της οικογένειας Καντάφι, σε τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα που δεν κατονόμασε.

Τη Δευτέρα, πηγή του υπουργείου Δικαιοσύνης της Λιβύης επιβεβαίωσε ότι ο Καντάφι αφέθηκε ελεύθερος.

Ο 47χρονος Σαάντι Καντάφι, γιος του άλλοτε ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, κρατούμενος σε φυλακή της Τρίπολης από το 2014, αποφυλακίστηκε δυνάμει απόφασης της λιβυκής δικαιοσύνης πριν από αρκετά χρόνια, ανέφερε πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Ο Σαάντι Μουάμαρ Καντάφι αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή όπως όριζε απόφαση της δικαιοσύνης» πριν από αρκετά χρόνια, επιβεβαίωσε χθες Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή, χωρίς να διευκρινίσει εάν βρίσκεται ακόμη στη Λιβύη.

ΜΜΕ μετέδωσαν χθες βράδυ ότι ο Σαάντι Καντάφι αναχώρησε αεροπορικώς από τη λιβυκή πρωτεύουσα για την Τουρκία.

Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, πηγή στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα είπε ότι ο γιος Καντάφι αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν σύστασης του προϊσταμένου της.

 

«Ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε πριν από αρκετούς μήνες την εκτέλεση της απόφασης της δικαιοσύνης που αφορούσε την αποφυλάκιση του Σαάντι Καντάφι όταν εκπληρώνονταν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις» για αυτό, ανέφερε και πρόσθεσε πως ήταν «ελεύθερος είτε να μείνει ή να φύγει» από τη χώρα.

Ο Σαάντι Καντάφι, 47 ετών, που εκδόθηκε στη Λιβύη από τον Νίγηρα την 6η Μαρτίου 2014, δικάστηκε και αθωώθηκε τον Απρίλιο του 2018 από εφετείο της Τρίπολης για την υπόθεση της δολοφονίας του πρώην προπονητή της ομάδας ποδοσφαίρου Αλ Ιτιχάντ, του Μπασίρ Ραγιάνι.

Αναμενόταν επίσης να περάσει από δίκη για τη φερόμενη εμπλοκή του στη φονική καταστολή της εξέγερσης η οποία ανέτρεψε το καθεστώς του πατέρα του το 2011.

Έκτοτε η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος, και τα τελευταία χρόνια την εξουσία διεκδικούσαν δύο αντίπαλες κυβερνήσεις στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα της χώρας, με φόντο τις πολύμορφες επεμβάσεις διαφόρων ξένων δυνάμεων.

Παρά τη διακοπή των μαχών το 2020 και την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων για να εξευρεθεί λύση στη σύγκρουση, ο διχασμός ήρθε πολύ γρήγορα ξανά στην επιφάνεια και η υποτιθέμενη προσεχής διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη αμφισβητείται ολοένα περισσότερο, ελλείψει συνταγματικού πλαισίου.

«Ο Σαάντι υποτίθεται ότι είχε απελευθερωθεί από τη φυλακή πριν από δύο χρόνια όταν κηρύχθηκε η αθωότητά του, αλλά ορισμένα στρατιωτικά στοιχεία στην Τρίπολη και εκείνα της σημερινής κυβέρνησης που δεν ακολούθησαν τις δικαστικές εντολές αρνήθηκαν να τον αφήσουν ελεύθερο», δήλωσε ο Μουσά Ιμπραήμ Καντάφι. Ο Καντάφι απελευθερώθηκε εν μέσω πίεσης από τον Λιβυκό λαό και τις φυλές, είπε.

Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία εμφανίστηκαν πρόθυμες να υποδεχτούν τον γιο του Καντάφι, ωστόσο εκείνος επέλεξε να πάει στην Τουρκία, είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι μαζί του βρίσκεται η οικογένειά του.

ΠΗΓΗ:https://www.cnn.gr/