Επιστήμονες στη Βρετανία εντόπισαν ένα νέο αίτιο και έναν πιθανό τρόπο αποτροπής των κρίσεων άσθματος. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα από το Kings College του Λονδίνου, τα κύτταρα που επενδύουν τους αεραγωγούς συμπιέζονται και καταστρέφονται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος. Η πλειονότητα των σημερινών θεραπειών βασίζονται στην υπόθεση ότι το άσθμα είναι φλεγμονώδης νόσος. Τα υπάρχοντα φάρμακα και οι συσκευές εισπνοής μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στο να διατηρηθούν οι αεραγωγοί ανοικτοί. Ωστόσο, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν φάρμακα που προλαμβάνουν την κρίση αντί να διαχειρίζονται τα επακόλουθά της, και τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βλάβης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η νέα μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, δείχνει για πρώτη φορά ότι πολλά χαρακτηριστικά της κρίσης άσθματος – φλεγμονή, έκκριση βλέννας και βλάβη του φραγμού των αεραγωγών– προκύπτουν από αυτή τη στένωση. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η βλάβη, η φλεγμονή και η βλέννα που προκύπτουν από μια κρίση άσθματος θα μπορούσαν να προληφθούν με την παρεμπόδιση μιας διαδικασίας που κανονικά προκαλεί το θάνατο των επιθηλιακών κυττάρων – τα οποία καλύπτουν τις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες του σώματος.

«Η ανακάλυψή μας είναι το αποκορύφωμα δεκαετούς έρευνας» δήλωσε η καθηγήτρια Τζόντι Ρόζενμπλατ από το King’s College του Λονδίνου.

«Ως κυτταρικοί βιολόγοι μπορέσαμε να δούμε ότι η φυσική στένωση κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος προκαλεί εκτεταμένη καταστροφή του φραγμού των αεραγωγών. Χωρίς αυτό το φράγμα, οι πάσχοντες από άσθμα είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν μακροχρόνια φλεγμονή, πληγές και λοιμώξεις που οδηγούν σε περισσότερες κρίσεις. Με την κατανόηση αυτού του θεμελιώδους μηχανισμού, είμαστε τώρα σε καλύτερη θέση να προλάβουμε όλα αυτά τα γεγονότα» πρόσθεσε.

Σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια και δείγματα ανθρώπινου πνευμονικού ιστού, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν οι αεραγωγοί συστέλλονται- μια διαδικασία γνωστή ως βρογχοσυστολή– τα επιθηλιακά κύτταρα που επενδύουν τους αεραγωγούς συμπιέζονται και αργότερα καταστρέφονται. Επειδή η βρογχοσυστολή απελευθερώνει τόσα πολλά κύτταρα, καταστρέφει τον φραγμό των αεραγωγών, γεγονός που προκαλεί φλεγμονή και την παραγωγή βλέννας.

Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι η χημική ένωση γαδολίνιο μπορεί να εμποδίσει την εξώθηση των κυττάρων. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γαδολίνιο απέτρεψε την υπερβολική εξώθηση που προκαλεί βλάβη και φλεγμονή μετά από κρίση άσθματος. Ωστόσο, η ένωση δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους και δεν έχει κριθεί ότι είναι ασφαλής ή αποτελεσματική.

«Αυτή η στένωση και η καταστροφή των αεραγωγών προκαλεί τη φλεγμονή μετά την κρίση και την υπερβολική έκκριση βλέννας που δυσκολεύει την αναπνοή των ατόμων με άσθμα. Οι τρέχουσες θεραπείες δεν προλαμβάνουν αυτή την καταστροφή. Η συσκευή εισπνοής ανοίγει τους αεραγωγούς, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την αναπνοή, αλλά διαπιστώσαμε ότι δεν προλαμβάνει τη βλάβη και τα συμπτώματα που ακολουθούν μετά από μια κρίση. Ευτυχώς, διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια φθηνή ένωση, το γαδολίνιο, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για την απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία, για να σταματήσουμε τη βλάβη των αεραγωγών σε μοντέλα ποντικών, καθώς και την επακόλουθη φλεγμονή και την έκκριση βλέννας. Η πρόληψη αυτής της βλάβης θα μπορούσε στη συνέχεια να αποτρέψει τη συσσώρευση μυών που προκαλούν μελλοντικές κρίσεις» εξήγησε η ερευνήτρια.

Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει το δρόμο για τη διερεύνηση πιθανών νέων θεραπευτικών επιλογών που δεν επικεντρώνονται αποκλειστικά στη φλεγμονή.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Science».

ΠΗΓΗ: Independent

You May Also Like

Σαν σήμερα: Τσερνόμπιλ, το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιστορία

26 Απριλίου: Ο αντιδραστήρας Νο4 του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ εξερράγη λίγο…

Κοινό έγγραφο -με 18 κράτη- για την προαγωγή της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ

Κοινό έγγραφο -με 18 κράτη- για την προαγωγή της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ

ΕΣΥ: «Βουλιάζουν» οι παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές

“Ασύμμετρη επίθεση” δέχεται για μια ακόμη φορά το ΕΣΥ, αυτή τη φορά από τις ιώσεις.

Eurovision Σε Εἶδον. 68ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision.

Θα παρουσιαστεί σε πρώτη μετάδοση, το τραγούδι και το βιντεοκλίπ που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα

Ανησυχία για την Ματίνα Παγώνη: Η απειλητική επιστολή στο σπίτι της και η απάντησή της

Η Ματίνα Παγώνη αποκάλυψε στον αέρα εκπομπής, πως δέχτηκε απειλητική επιστολή από αρνητές στο σπίτι της.

DW: “Ο Πούτιν δεν έχει στρατηγική εξόδου από την Ουκρανία”

Ο Ρώσος πρόεδρος διακινδυνεύει το αξίωμά του, εκτιμά ο γερμανός ειδικός σε…

Τέμπη: Παραδοχή Τερεζάκη για πρώτη φορά ότι υπήρξε μονταζιέρα στα ηχητικά

ΠΑΣΟΚ: Το νοσηρό χέρι που χειραγώγησε την κοινή γνώμη θα αποκαλυφθεί

Σοκ! Βρέθηκαν κολοβακτηρίδια σε 2 εκατ. μπουκάλια ανθρακούχο νερό

Καταστρέφονται εκατοντάδες παλέτες με γυάλινα μπουκάλια ανθρακούχο νερό

Πώς θα γίνεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο τα Σαββατοκύριακα

Πώς θα γίνεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο τα Σαββατοκύριακα