Έρευνα αποκαλύπτει ότι τα φυτά εκπέμπουν υπερηχητικές κραυγές όταν κινδυνεύουν

Οι άνθρωποι όταν φοβόμαστε για τη ζωή μας, ουρλιάζουμε συνήθως, καλώντας σε βοήθεια. Επιστήμονες απέδειξαν ότι και τα φυτά, όταν βιώνουν στρες, εκπέμπουν υπερηχητικές κραυγές, οι οποίες όμως δεν γίνονται αντιληπτές από εμάς.


Πιο συγκεκριμένα, Ισραηλινοί επιστήμονες δημοσίευσαν μια νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία τα φυτά έχουν αισθήσεις, δηλαδή μυρίζουν, βλέπουν και ακούνε. Αν και σε εμάς φαίνονται σιωπηλά, αυτά έχουν έναν δικό τους κώδικα επικοινωνίας, μια δική τους γλώσσα.

Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ με επικεφαλής τον Ιτζάκ Καΐτ. Η ερευνητική ομάδα τοποθέτησε ευαίσθητα μικρόφωνα κοντά σε φυτά και συγκεκριμένα σε ντοματιές και φυτά καπνού, τα οποία βίωναν συνθήκες στρες. Τα μικρόφωνά τους κατέγραψαν ξεκάθαρα υπερηχητικά ουρλιαχτά από απόσταση περίπου 10 εκατοστών.

Ο Ιτζάκ Καΐτ δήλωσε ότι τα ευρήματα της ομάδας του μπορούν να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο των φυτών, έναν κόσμο σιωπηλό για εμάς.

Οι ήχοι (οι οποίοι βρίσκονται στη γκάμα των 20 έως 100 kilohertz) μπορούν να γίνουν αντιληπτοί σε μερικούς οργανισμούς σε απόσταση έως 5 μέτρα από τα φυτά. Έτσι, οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι «φωνές» των φυτών γίνονται αντιληπτές από έντομα, ζώα και φυτά, αλλά όχι από εμάς. Οι άνθρωποι μπορούν να τις ακούσουν μέσω κατάλληλων οργάνων.

Όμως, δεν είναι όλες οι κραυγές ίδιες. Οι ισραηλινοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι διαφορετικά είδη φυτών βγάζουν διαφορετικούς ήχους και ότι μάλιστα το ίδιο το φυτό «φωνάζει» με διαφορετικό τρόπο ανάλογα τον λόγο που έχει προκαλέσει το στρες, δηλαδή λόγω λειψυδρίας, κόψιμο φύλλου, φωτιάς κ.λπ. Για παράδειγμα, τα φυτά καπνού που διψούν «κραυγάζουν» σε υψηλότερο τόνο από τα φυτά που τους κόβουν τα φύλλα.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι γεωργοί μπορούν μελλοντικά να χρησιμοποιήσουν μια ανάλογη τεχνολογία, μέσω της οποίας θα μπορούν να «ακούνε» τις καλλιέργειες στα χωράφια τους, κατά πόσο χρειάζονται περισσότερο νερό, κάτι το οποίο είναι ολοένα και πιο αναγκαίο λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Άλλοι επιστήμονες και θεωρητικοί αναδεικνύουν πιθανούς περιορισμούς της εκπληκτικής αυτής έρευνας, όπως ότι τα μικρόφωνα μπορεί να κατέγραψαν ήχους άλλης προέλευσης επίσης (όπως του χώματος), κάτι που επηρεάζει τα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται εκ νέου μελέτες και έρευνες πάνω σε αυτή την ανακάλυψη.

ΠΗΓΗ:https://www.psychologynow.gr/

You May Also Like

Θεσσαλονίκη: Διανομέας μιμείται άριστα την Ματίνα Παγώνη (Βίντεο)

Ο νεαρός διανομέας εντυπωσίασε την κ. Παγώνη που τον άκουσε για πρώτη…

Αντί να βρίζετε τα ριάλιτι, σταματήστε να τα βλέπετε

Είναι τα ριάλιτι χαμηλού επιπέδου τηλεοπτικά προϊόντα που κάνουν κακό στην κοινωνία…

20 σκίτσα από το 1910 που απεικονίζουν πως είχαν φανταστεί οι άνθρωποι την ζωή σήμερα

Μια σειρά φουτουριστικών σκίτσων με θέμα τη ζωή στο μέλλον, είχαν σχεδιάσει…

Ένας 80χρονος δάσκαλος θυμάται τα πρώτα χρόνια που διορίστηκε. Κοιμόταν σε στάβλο, περπάταγε 7 ώρες για το σπίτι του, μάθημα πρωί και απόγευμα και πολύ ξύλο!

Ένας 80χρονος δάσκαλος θυμάται τα πρώτα χρόνια που διορίστηκε. Κοιμόταν σε στάβλο,…

Γιάννης Κότσιρας: Να κάνεις αγώνα να μεγαλώσεις ένα παιδί και να το σκοτώνουν

Γιάννης Κότσιρας: Να κάνεις αγώνα να μεγαλώσεις ένα παιδί και να το…

Καστοριά: Απελευθέρωση Φιδαετού μετά από νοσηλεία στον Σταθμό Περίθαλψης άγριων ζώων (Βίντεο)

Από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς

ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;; Για ποιο λόγο τα πουλιά πετούν σε αυτό το σχήμα;;;

Οι περισσότεροι αναρωτιόμαστε γιατί πολλές φορές τα πουλιά σχηματίζουν το σήμα V στον ουρανό

Ελεύθερος Σκοπευτής – Ζούμε με εισαγόμενα τρόφιμα

Το που βρίσκεται η αιτία – όχι βέβαια και ασφαλώς στο ότι…

Περιβαλλοντική επίσκεψη με θέμα “Τον Κόσμο των Πουλιών”από το 8ο Δημοτικο Σχολειο Κοζάνης

”Ευχαριστούμε το ΚΠΕ Καστοριάς για την υπέροχη οργάνωση κ τη θέρμη που μετέδωσε στα παιδιά να ευαισθητοποιήσουν για το περιβάλλον.”