Μια υπόθεση που θυμίζει σενάριο αστυνομικής ταινίας συνέβη το πρωί της Δευτέρας 8 Μαΐου στην πόλη του Άργους Ορεστικού.

Επιμέλεια: Χρύσα Κοσμίδου

Ήταν λίγο μετά τις 11 το πρωί όταν στην περιοχή του Αρμενοχωρίου στην πόλη του Άργους Ορεστικού, ένας άγνωστος άντρας χτύπησε την πόρτα μια ηλικιωμένης γυναίκας. Ο άντρας της συστήθηκε ως υπάλληλος της Δ.Ε.Η., κάτι που φυσικά δεν ίσχυε και με την πρόφαση αυτή μπήκε μέσα στο σπίτι της.

Ο υπάλληλος- μαϊμού, είπε στην ηλικιωμένη γυναίκα ότι  υπάρχει διαρροή ρεύματος στο σπίτι της και ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να ξεσπάσει φωτιά. Μάλιστα την έπεισε ότι ο κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος και  για αυτό θα ήταν καλό να μαζέψει ό,τι χρήματα είχε, αλλά και όλα της τα χρυσαφικά σε ένα σημείο προκειμένου να μην καταστραφούν.

Η γυναίκα πίστεψε στα λεγόμενα τού άντρα και έντρομη ξεκίνησε να μαζεύει όλα της τα υπάρχοντα. Περίπου 6.500  ευρώ,  75 λίρες, κοσμήματα και χρυσαφικά τοποθετήθηκαν σε ένα σεντόνι με σκοπό να προστατευτούν από τη δήθεν πυρκαγιά.

Κάποια στιγμή η γυναικά φανερά τρομοκρατημένη από την ψεύτικη διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος αφαιρέθηκε και  ο άντρας κατάφερε να διαφύγει της προσοχής της, άρπαξε το σεντόνι και έφυγε τρέχοντας έξω από το σπίτι.

Μαρτυρίες αναφέρουν, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί κάτι επίσημα, πως  ο κλέφτης  μπήκε σε ένα αμάξι στο οποίο επέβαιναν ένας άντρας και μια γυναίκα και κυριολεκτικά οι τρεις τους έγιναν καπνός.

Τα “λαφυρά” που πήρε μαζί του φεύγοντας ο “υπάλληλος μαϊμού” ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ (μετρητά, λίρες και χρυσαφικά).

Αξίζει να σημειωθεί πως η αστυνομία μόλις κλήθηκε έσπευσε στο σημείο που διαδραματίστηκε το συμβάν και ξεκίνησαν κατευθείαν οι έρευνες προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι. Μάλιστα, όπως ακούγεται, είναι θέμα χρόνου να συλληφθούν.

 

Ειδικές συμβουλές για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:

 • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
 • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
 • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
 • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
 • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
 • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
 • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.