Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ιατρική ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών και Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια και Φίλων Αυτών “Μαζί Σου” έχοντας ως θέμα τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά από τους ειδικούς ιατρούς για το θέμα αυτό, αλλά και να εκφράσουν τις απορίες τους καθώς ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Ο Σύλλογος “Μαζί Σου” απέδειξε  για ακόμη μια φορά το κοινωνικό του πρόσωπο, καθώς συνεχίζει την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών της Π.Ε. Καστοριάς πάνω σε ιατρικά θέματα.

Στην ημερίδα με θέμα «Καρκίνος του παχέος εντέρου», η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή 21 Μαΐου 2017, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς  συμμετείχαν αξιόλογοι ιατροί,  ο  Επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής στο ΑΠΘ στη Γ΄ Χειρουργική Κλινική και Επικεφαλής Ογκολογικής Ομάδας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Χριστόφορος Κοσμίδης, η Ογκολόγος Σοφία Μπάκα και οι γαστρεντερολόγοι Παναγιώτα Γιαννούλη, Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος και Όλγα Χριστοδούλου.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Στέλλα Ζυμπίδου, σημείωσε πως υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά Ca στην περιοχή και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει η σωστή και έγκυρη ενημέρωση του κόσμου «Πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερη και η σημερινή ημερίδα. Όπως κάθε φορά, στο τέλος θα κληρωθούν δωρεάν εξετάσεις στους παρευρισκομένους οι οποίες έχουν ως σκοπό την πρόληψη».

Η ογκολόγος Σοφία Μπάκα, μιλώντας και  ως εκπρόσωπος του Συλλόγου, ανέφερε πως ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση του κοινού, καθώς μεγαλύτερη σημασία έχει η πρόληψη παρά η θεραπεία σε διάφορες μορφές του καρκίνου, όπως είναι και αυτή του παχέος εντέρου και τόνισε πως υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στα ογκολογικά φάρμακα «Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται φάρμακα με πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Το βασικότερο όμως όλων είναι πρόληψη, ώστε ο ασθενής να μην φτάσει να νοσηλευτεί σε ογκολογική κλινική».

Τεράστια άλματα προόδου έχει κάνει η χειρουργική για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο  Επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής στο ΑΠΘ στη Γ΄ Χειρουργική Κλινική και Επικεφαλής Ογκολογικής Ομάδας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Χριστόφορος Κοσμίδης, κατά την ομιλία του ανέλυσε τις προόδους που έχει σημειώσει η χειρουργική, αλλά και τα ογκολογικά φάρμακα.

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι πως εν έτει 2017, η χειρουργική έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου «Όχι μόνο ανοιχτά, αλλά και λαπαροσκοπικά και ρομποτικά μπορούμε να δώσουμε ένα τέλειο και ιδανικό αποτέλεσμα. Σήμερα ο κόσμος πραγματικά δεν θα πρέπει να φοβάται. Η πρόληψη είναι το “Α” και “Ω”.  Ένα ποσοστό της τάξης του 80% θα μπορούσε να προληφθεί, εάν είχαμε κοινωνικά κριτήρια και πραγματοποιούσαμε κωλονοσκοπήσεις και προληπτικό έλεγχο σε όλο μας τον πληθυσμό. Αυτή την τακτική ακολουθούν οι Ιάπωνες, αλλά και οι κάτοικοι άλλων προηγμένων κρατών».

Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος, σύμφωνα με τον κ. Κοσμίδη, είναι πως θα πρέπει ο κάθε άνθρωπος στα 49 του χρόνια να προβεί σε κωλονοσκόπηση. Σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια, η εξέταση θα πρέπει να γίνεται νωρίτερα «Αποκλείστε τον καρκίνο ή εξασφαλίστε μια πρώιμη διάγνωση η οποία έχει μια πολύ σωστή αντιμετώπιση. Σήμερα η επιστήμη έχει να υπερηφανεύεται για δύο πράγματα. Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα με ποσοστό ίασης 80% στον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου, η οποία οφείλεται στις νέες χειρουργικές τεχνικές, αλλά και στα καταπληκτικά ογκολογικά φάρμακα ».

 

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου

Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο του παχέος εντέρου δεν βιώνουν καθόλου συμπτώματα στα πρώιμα στάδια της νόσου. Όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα, είναι πιθανό να ποικίλλουν, ανάλογα με το μέγεθος του καρκινικού όγκου και τη θέση του στο παχύ έντερο.

  • Ανεξήγητη αλλαγή στις συνήθεις κινήσεις του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης συχνής διάρροιας, δυσκοιλιότητας ή αλλαγής στη συνοχή/σύσταση των κοπράνων σας
  • Αιμορραγία από το ορθό, ή αίμα στα κόπρανα
  • Επίμονη κοιλιακή δυσφορία, όπως κράμπες, αέρια, ή πόνος
  • Μια αίσθηση ότι το έντερο δεν αδειάζει εντελώς, όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα
  • Αδυναμία, ή κόπωση
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Παράγοντες κινδύνου

Η πιθανότητα να αναπτύξει ένας άνθρωπος καρκίνο στο παχύ έντερο εξαρτάται τόσο από γενετικούς, όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μερικούς από αυτούς τους παράγοντες δεν μπορεί κανείς να τους ελέγξει και αφορούν:

  • την ηλικία: Τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου και θα πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμασία ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα και κολονοσκόπηση τακτικά.
  • την φλεγμονή στο εντερικό σύστημα και την ανάπτυξη πολυπόδων
  • το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου (κληρονομική προδιάθεση)
  • το ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών ή καρκίνου του στήθους (κληρονομική προδιάθεση)
  • ασθενείς με μακροχρόνια εκτεταμένη ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn

 

Υπάρχουν, ωστόσο και μερικοί παράγοντες κινδύνου που είναι στον έλεγχο του κάθε ανθρώπου. Αυτοί αφορούν:

  • τη διατροφή που ακολουθεί και ειδικά αν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος ή/και κρέατος ψημένου σε υψηλές θερμοκρασίες (καρβουνισμένο, καψαλισμένο).
  • το σωματικό του βάρος και ειδικά το περιττό λίπος στον χώρο της κοιλιάς και γενικότερα της μέσης (“σωσίβιο”)
  • την έλλειψη τακτικής γυμναστικής άσκησης
  • το κάπνισμα και την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ

Σύμφωνα με τον Γαστρεντελόγο Κωνσταντίνο Θεοδωρόπουλο, ο καρκίνος του παχέους εντέρου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην τρίτη θέση,  πίσω από τον καρκίνο του πνεύμονα και του μαστού και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο.

Στην Π.Ε. Καστοριάς υπάρχουν αρκετά περιστατικά τα οποία  διαγιγνώσκονται και θα πρέπει να γίνει μια  πιο έντονη προσπάθεια στο θέμα της πρόληψης και της ενημέρωσης, σύμφωνα με την Γαστρεντερολόγο Παναγιώτα Γιαννούλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ιερέας στη Νέα Σμύρνη κάλεσε τους πιστούς μέσα στην εκκλησία και τους παρότρυνε να κοινωνήσουν

Ιερέας στη Νέα Σμύρνη κάλεσε τους πιστούς μέσα στην εκκλησία και τους…

Δένδιας: Όπου πρόβλημα εκεί και η Τουρκία, όπου σταθερότητα εκεί κι η Ελλάδα

Δένδιας: Όπου πρόβλημα εκεί και η Τουρκία, όπου σταθερότητα εκεί κι η…

Ερώτηση Ολυμπίας Τελιγιορίδου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την πατατοπαραγωγή

  Ερώτηση Ολυμπίας Τελιγιορίδου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για…

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαριότητας στην περιοχή του ΛΕΜ. Συνεχείς εργασίες και παρεμβάσεις του Δήμου Καστοριά για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαριότητας στην περιοχή του ΛΕΜ. Συνεχείς εργασίες και παρεμβάσεις…

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Διαδικτυακή συνάντηση της φοιτητικής ομάδας Αεροδιαστημικής ASPiRE με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη

  Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Διαδικτυακή συνάντηση της φοιτητικής ομάδας Αεροδιαστημικής ASPiRE με…

Ολυμπία Τελιγιορίδου από την Καλαμπάκα: «Να δώσει άμεσα λύσεις για την ακρίβεια η Κυβέρνηση»

Ολυμπία Τελιγιορίδου από την Καλαμπάκα: «Να δώσει άμεσα λύσεις για την ακρίβεια…

Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Φανερωμένης στη Νεάπολη Κοζάνης (+ 8 Σεπτεμβρίου)/Γράφει ο Γιώργος Τ. Αλεξίου

  Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Φανερωμένης στη Νεάπολη Κοζάνης (+ 8…

Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχοντας ως κύριο θέμα τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών Ποντοκώμης, Μαυροπηγής, Ακρινής και Αναργύρων

Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχοντας ως κύριο θέμα τις μετεγκαταστάσεις…