Δεν τελειώνει ποτέ αυτή η συζήτηση σχετικά με το αν η πειρατεία επηρεάζει τελικά τις πωλήσεις ή όχι.

Η μία πλευρά ισχυρίζεται ότι χάνει τεράστια ποσά και η άλλη ότι όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά πολλές φορές δίνει ώθηση στις πωλήσεις αφού όποιος θέλει να αγοράσει, θα αγοράσει. Για να δοθεί μια επιστημονική απάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να χρηματοδοτήσει μια σχετική έρευνα το 2014 με €360.000, την οποία ανέλαβε η Ολλανδική Ecorys για αρκετούς μήνες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι δεν υπάρχει κάποια σοβαρή στατιστική απόδειξη ότι μειώθηκαν οι πωλήσεις λόγω του online διαθέσιμου πειρατικού περιεχομένου. Η έρευνα, μάλιστα, έδειξε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως τα video games) η πειρατεία ενίσχυσε το ενδιαφέρον του κοινού για να προχωρήσει σε νόμιμη αγορά, ενώ αρνητικό αντίκτυπο καταγράφεται σε πολύ μικρό βαθμό για τα μεγάλα blockbusters του Hollywood.

Εδώ ξεκινούν και τα ωραία. Η ΕΕ έλαβε την ανάλυση των 304 σελίδων με όλα τα ευρήματα και τις σχετικές παρατηρήσεις και αποφάσισε να….κάνει την πάπια, δηλαδή ούτε προέβη σε δημόσια ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ούτε ενημέρωση τον αρμόδιο Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα πνευματικά δικαιώματα.

Η έρευνα ήρθε μόλις τώρα στο φως της δημοσιότητας χάριν στην Julia Reda, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο και εκπρόσωπος του κόμματος Πειρατών της Γερμανίας, αφότου έλαβε ένα αντίγραφο της.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.