Υπεγράφη η συμφωνία των Πρεσπών

Υπογράφηκε η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς σε μια τελετή γεμάτη συμβολισμούς στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που ενώνει την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Νωρίτερα απηύθυναν χαιρετισμό οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ενώ τον λόγο πήρε και ο Μάθιου Νίμιτς.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα μεταβούν με σκάφη στην απέναντι όχθη της Μ. Πρέσπας στην πλευρά της πΓΔΜ, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή συμφωνία βάζει τα θεμέλια για μια νέα εποχή στα Βαλκάνια.

«Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Βρισκόμαστε εδώ για να απευθυνθούμε στους λαούς των Βαλκανίων, οι οποίοι έχουν χτυπηθεί από τον σοβινισμό, τις καθάρσεις, τις αλλαγές συνόρων, την κυριαρχία του φόβου».

«Βρισκόμαστε εδώ κοιτώντας κατάματα την ιστορία των λαών μας. Βρισκόμαστε εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον» πρόσθεσε, στο ίδιο ύφος.

«Βρισκόμαστε εδώ για να ανοίξουμε τον δρόμο της ειρήνης, της αδελφοσύνης και της ανάπτυξης. Για να βαδίσουμε σε μία νέα εποχή περιφερειακής σταθερότητας και ανάπτυξης. Η σημερινή υπογραφή βάζει τα θεμέλια αυτής της εποχής» συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας, στη συνέχεια, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο πρωθυπουργών, αλλά και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος «εργαζόταν επί 24 χρόνια γι’ αυτή τη συμφωνία».

«Καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια σε μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, η οποία σέβεται την ιστορία και τις αξίες των δύο λαών» έσπευσε να προσθέσει.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, ότι οι λαοί θα αποτελέσουν παράδειγμα συμφιλίωσης σε μία περίοδο αστάθειας και συγκρούσεων. Όλη η ανθρωπότητα χρειάζεται παραδείγματα σαν το δικό μας, παραδείγματα αποτίναξης του μίσους» κατέληξε.

Νίμιτς: Δίκαιη και έντιμη η συμφωνία

Για μια δίκαιη και έντιμη συμφωνία έκανε λόγο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το Σκοπιανό, στο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες.

«Η επίλυση του προβλήματος απαίτησε θάρρος, προσπάθεια και όραμα. Οι ηγέτες αυτοί επέδειξαν αυτά τα χαρακτηριστικά και Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξη τέτοιας ποιότητας ηγετών σ’ αυτές τις δύο χώρες» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Και συνέχισε: «Η διαδικασία ήταν μακρά, δυσχερής, αλλά η επεξεργασία των προβλημάτων οδήγησε σε μία δίκαιη και έντιμη συμφωνία. Και κυρίως, σε μία συμφωνία η οποία μπορεί να εφαρμοστεί».

«Αποτελεί ένα παράδειγμα του πώς δυο χώρες μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα» κατέληξε ο κ. Νίμιτς.

aftodioikisi.gr

You May Also Like

Αυξήθηκαν κατά πολύ οι παραβάσεις των άσκοπων μετακινήσεων μέσα σε μια μέρα. Βεβαιώθηκαν 5 παραβάσεις στη Δυτική Μακεδονία

Αυξήθηκαν κατά πολύ οι παραβάσεις των άσκοπων μετακινήσεων μέσα σε μια μέρα.…

Οι προβλέψεις της ΕΜΥ για τις μέρες του Πάσχα

Οι προβλέψεις της ΕΜΥ για τις μέρες του Πάσχα

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε πίνακες – «Ανάσα» σε χιλιάδες επαγγελματίες

Αναλυτικούς πίνακες με τις ελαφρύνσεις που θα προκύψουν από τη μείωση των…

Από αύριο νέα βεβαίωση μετακίνησης για όλους τους εργαζομένους και επαγγελματίες

Από αύριο νέα βεβαίωση μετακίνησης για όλους τους εργαζομένους και επαγγελματίες

Ξεσπά η σύζυγος του Νίκου Χαρδαλιά για την εμπρηστική επίθεση: Ευχαριστώ τον Θεό. Θα μπορούσε να έχουμε θύμα

Ξεσπά η σύζυγος του Νίκου Χαρδαλιά για την εμπρηστική επίθεση: Ευχαριστώ τον…

Αυτοκτόνησε 35χρονος που είχε επιζήσει από το τροχαίο με 21 νεκρούς στα Τέμπη

Τέλος στη ζωή του έβαλε χθες Κυριακή 3 Ιουλίου ένας 35χρονος από…

Τέλος σε λίγες μέρες οι δωρεάν πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ

Τέλος σε λίγες μέρες οι δωρεάν πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ

Υποχρεωτική η ρύθμιση της ώρας στις ταμειακές μηχανές. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι επιχειρηματίες καθώς τα πρόστιμα είναι τσουχτερά

  Υποχρεωτική η ρύθμιση της ώρας στις ταμειακές μηχανές. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει…

Φ. Γεννηματά: Σοβαρά ζητήματα για την ποιότητα της δημοκρατίας στον τόπο μας

Φ. Γεννηματά: Σοβαρά ζητήματα για την ποιότητα της δημοκρατίας στον τόπο μας