Πώς θα χάσουμε το βάρος που βάλαμε στις διακοπές

8 απλά βήματα για να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά των καλοκαιρινών διακοπών, χωρίς πείνα.

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι το διάστημα που οι πιθανότητες το βάρος μας να αυξηθεί είναι μεγαλύτερες από οποιοδήποτε άλλο διάστημα του χρόνου, κυρίως λόγω της μακράς διάρκειας τους. Ας δούμε με 8 απλά βήματα πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τα περιττά αυτά κιλά.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Το να πεις, θέλω να χάσω και τα πέντε κιλά που πήρα σε μια βδομάδα, είναι ένας δύσκολα πραγματοποιήσιμος στόχος που σε αγχώνει και αν δεν τον πετύχεις θα σε απογοητεύσει, κάνοντας και την περαιτέρω απώλεια βάρος ακόμα πιο δύσκολη. Ένα με δύο κιλά ανά εβδομάδα, είναι ένας εύκολα πραγματοποίησιμος στόχος που επιτυγχάνοντάς τον ενθαρρύνεσαι ώστε να συνεχίσεις την προσπάθειά σου.

Καθιέρωσε μια ελεύθερη μέρα την εβδομάδα

Σύγχρονες προσεγγίσεις στο πεδίο του ελέγχου βάρους συνιστούν ότι μια σχετική ελευθερία στην πρόσληψη τροφής δρα ευεργετικά στη συμμόρφωση στη δίαιτα και συνεπώς συνεισφέρει στο επιτυχές αποτέλεσμα. Καθιέρωσε λοιπόν εσύ μια μέρα που σου ταιριάζει (συνήθως Σαββατοκύριακο) ώστε στο γεύμα με την παρέα σου να το “ρίξεις έξω”. Μπορείς να φας αυτό που σου αρέσει χωρίς να νιώθεις τύψεις, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για μία μόνο μέρα της εβδομάδας.

Αντικατάστησε τις παχυντικές σάλτσες

Παραδείγματος χάρει την μαγιονέζα, με άλλες ολογοθερμιδικές επιλογές (πχ σάλτσα ντομάτας με λίγο ελαιόλαδο) και το πολύ αλάτι με μπαχαρικά. Με αυτό τον τρόπο και βελτιώνεις την υγεία σου και θα προσλαμβάνεις λιγότερες θερμίδες χωρίς να κάνεις αισθητές γευστικές εκπτώσεις στη δίαιτά σου.

Αν δεν είσαι τύπος της δίαιτας

Δεν σου αρέσει να μπαίνεις σε καλούπια και πιστεύεις ότι τέτοιου είδους περιορισμοί δεν είναι για σένα, ακολούθησε τον κανόνα του “1/3 εκτός” . Απλά, αφαίρεσε το 1/3 της τροφής που σου σερβίρεται είτε στο σπίτι, είτε σε εστιατόριο έξω από το πιάτο σου.

Μην τρως διεκπαιρεωτικά το γεύμα σου, απόλαυσε το

Το φαγητό στις μέρες μας δεν ικανοποιεί μόνο την ανάγκης επιβίωσης (ίσως το αντίθετο θα λέγαμε), αλλά ικανοποιεί και άλλες συνθήκες, όπως αυτή της ευχαρίστησης, της κοινωνικοποίησης και της απόλαυσης. Προσπάθησε να τρως αργά, νιώθοντας κάθε συστατικό της μπουκιάς που έχεις στο στόμα σου. Με τον τρόπο αυτό οι πιθανότητες να υπερκαταναλώσεις και να φορτώσεις το σώμα σου με θερμίδες που δεν χρειάζεσαι μειώνονται.

Βάλε τα λαχανικά στη ζωή σου

Είτε ως συνοδευτική σαλάτα σε κάθε σου γεύμα, είτε ως σνακ, αυτά σε εφοδιάζουν όχι μόνο με απαραίτητα συστατικά που προάγουν την υγεία σου, αλλά και με πολλές φυτικές ίνες που μεταξύ των άλλων συμβάλλουν στον κορεσμό. Και όλα αυτά με ελάχιστες θερμίδες.

Μην νιώθεις τύψεις

Αν μια μέρα το έχεις παρακάνει και έχεις ξεφύγει από το πρόγραμμά σου, μην απογοητεύεσαι. Δεν σημαίνει απολύτως τίποτε για τη δίαιτά σου και πολύ περισσότερα δεν σημαίνει απολύτως τίποτε για τη δυνατότητά σου να πετύχεις το στόχο σου. Μπορείς να συνεχίσεις την επόμενη μέρα σαν να μην συμβαίνει τίποτε, ή για να νιώσεις καλύτερα μείωσε την ποσότητα τροφής της επόμενης ή αύξησε τη δραστηριότητα σου. Να θυμάσαι ότι η απώλεια βάρους είναι θέμα ενεργειακού ισοζυγίου και αν καταφέρεις να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου, τέτοιου είδους παρεκτροπές δεν θα σε επηρεάζουν τόσο ούτε μεταβολικά, ούτε ψυχολογικά.

Βάλε την κίνηση στη ζωή σου

Αν δεν μπορείς να πας στο γυμναστήριο ή να κάνεις κάποιο άθλημα, προσπάθησε να αυξήσεις την κίνηση στις καθημερινές σου δραστηριότητες. Περπάτησε περισσότερο χρόνο πριν και μετά τη δουλειά σου, πήγαινε στο κοντινό σουπερμάρκετ με τα πόδια και περισσότερες φορές, από ότι με το αυτοκίνητο σε μία φορά, βγάλε εσύ το σκύλο βόλτα. Οι μικρές και εύκολες στην πραγματοποίησή τους καθημερινές συστάσεις μας βοηθούν στην απώλεια βάρους και το σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται για συμπεριφορικές τροποποιήσεις που δεν μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι αλλάζουμε τη ζωή μας.

iatronet.gr

You May Also Like

6 πράγματα που “απαγορεύονται” αμέσως μετά το φαγητό και το μεγάλο λάθος που όλοι κάνουμε

6 πράγματα που “απαγορεύονται” αμέσως μετά το φαγητό και το μεγάλο λάθος…

Ημικρανία από ευαισθησία στις οσμές

Ημικρανία από ευαισθησία στις οσμές

Είναι επικίνδυνο να κάνουμε “κρακ” στα δάχτυλά μας;

Είναι επικίνδυνο να κάνουμε “κρακ” στα δάχτυλά μας;

Κρόκος Κοζάνης: Για ποιες ασθένειες αποτελεί θεραπεία

Table of Contents Hide Κρόκος Κοζάνης: Για ποιες ασθένειες αποτελεί θεραπείαΟι επιστήμονες…

Ποια είναι τα 6 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός;

Ποια είναι τα 6 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά ο…

Βαλεριάνα: Σωστή χρήση, πιθανές παρενέργειες και προφυλάξεις

Βαλεριάνα: Σωστή χρήση, πιθανές παρενέργειες και προφυλάξεις

ΤΕΣΤ-ΠΑΠ από τον Προοδευτικό Σύλλογο Κυριών Καστοριάς

Σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού

Αυτό το ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ρόφημα μαγειρικής σόδας με λεμόνι, ΣΩΖΕΙ χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο!

Γνωρίζατε ότι ο χυμός λεμονιού και η μαγειρική σόδα είναι ένας θαυματουργός…

Τι είναι η θεραπεία κίνησης; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Τι είναι η θεραπεία κίνησης; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Πώς μπορείτε να αξιοποιείτε τα τσόφλια των αυγών

  Πώς μπορείτε να αξιοποιείτε τα τσόφλια των αυγών