Εθελοντές σώζουν εγκλωβισμένα πουλιά στην παγωμένη λίμνη της Καστοριάς

Μπορεί το θέαμα της παγωμένης λίμνης της Καστοριάς να ήταν μαγευτικό, ωστόσο το τοπίο ήταν μια θανάσιμη παγίδα για πουλιά τα οποία παγιδεύτηκαν στον πάγο.

Τις τελευταίες μέρες, εθελοντές της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, προσπαθούν, πάνω στην παγωμένη λίμνη, να απεγκλωβίσουν πουλιά που έχουν παγιδευτεί στον πάγο. Η επιχείρηση είναι τόσο δύσκολη, όσο και επικίνδυνη.

«Ήδη έχουμε σώσει 17 μεγάλα πουλιά, όπως κύκνους, πελεκάνους και ερωδιούς που κάθονται μέσα στο νερό τη νύχτα, αλλά όταν αυτό παγώνει, τα πόδια τους εγκλωβίζονται και δεν μπορούν να κινηθούν» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος.

Ωστόσο, και άλλα υδρόβια πουλιά αντιμετωπίζουν προβλήματα στην λίμνη Καστοριάς όπου ξεχειμωνιάζουν, καθώς τα υγρά τους πόδια, «κολλάνε» πάνω στον πάγο και κινδυνεύουν από ασιτία ή ακόμη και από σαρκοφάγα ζώα που ψάχνουν τροφή, καθώς πρόσφατα εθεάθη να τριγυρνάει πάνω στην λίμνη ένας λύκος.

«Έχουμε σώσει πολλές φαλαρίδες, νερόκοτες και πάπιες που ήταν υποσιτισμένες ενώ κάποια πουλιά που είναι εμφανώς εξαντλημένα, τα κρατάμε μερικές μέρες στον σταθμό περίθαλψης» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ.Παναγιωτόπουλος, που είναι αποκαλυπτικός σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εθελοντές προσεγγίζουν τα φτερωτά πλάσματα πάνω στην λίμνη.

«Αν είναι κοντά στην ακτή, είναι σχετικά εύκολο αν και πάλι παραμένει επικίνδυνο. Αν είναι πιο μέσα στη λίμνη, χρησιμοποιούμε φουσκωτά στρώματα θαλάσσης για να προστατευθούμε σε περίπτωση που σπάσει ο πάγος και βρεθούμε στο νερό» αποσαφηνίζει.

 

 

(Πηγή φωτογραφιών: ΑΜΠΕ/ Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς)

 

You May Also Like

Είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας έστειλε ο Δήμος Γρεβενών σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα

    Είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας έστειλε ο…

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιου Κασαπίδη, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Γεώργιο Στάσση, για την έναρξη των αποκαταστάσεων

  Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιου Κασαπίδη, με τον Πρόεδρο…

Απολυμάνσεις εξωτερικών κοινόχρηστων χώρων και σημείων με κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων σε κοινότητες του Δήμου Φλώρινας

Απολυμάνσεις εξωτερικών κοινόχρηστων χώρων και σημείων με κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων σε κοινότητες…

THE MET LIVE IN HD: Το βραβευμένο πρόγραμμα συνεχίζει τις προβολές του με τη σπάνια όπερα «Σαμψών και Δαλιδά» του Camille Saint-Saens

THE MET LIVE IN HD: Το βραβευμένο πρόγραμμα συνεχίζει τις προβολές του…

Τον δήμαρχο Καστοριάς επισκέφτηκε ο νέος Διοικητής του Νοσοκομείου Καστοριάς

Τον Δήμαρχο Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή επισκέφθηκε την Πέμπτη ( 21/7 )…

Συνάντηση της Διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργων Εορδαίας με τον Περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη

Συνάντηση της Διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργων Εορδαίας με τον Περιφερειάρχη Θ.…

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς τοποθετήθηκε για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια: «Σέβομαι τον κάθε άνθρωπο, όμως θα ήταν ντροπή και καταισχύνη μου να συμφωνήσω με το νέο Νόμο»

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς τοποθετήθηκε για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια: «Σέβομαι…

Σ.Γ.Κ.:Ο Ηρακλής Καλλισθένης θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων μας

  Σ.Γ.Κ.:Ο Ηρακλής Καλλισθένης θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων μας