Διεκδικούν τα παρακρατηθέντα οι διατελέσαντες Πρόεδροι Κοινοτήτων

Όπως όλοι οι συνταξιούχοι οι πρώην Κοινοτάρχες,  πέραν της προεδρικής χορηγίας, λαμβάνουν σύνταξη από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο (ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ) καθώς και επικουρική σύνταξη. Οι συνταξιούχοι αυτών των ταμείων έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια, καθώς οι περικοπές των συντάξεών τους και των δώρων έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.

Ειδικά οι συνταξιούχοι ΟΓΑ δικαιούνται αναδρομικά τα δώρα από το 2010.

Για τη χορηγία των αιρετών δεν έχει εκδικασθεί ακόμη κάποια υπόθεση αλλά για διάφορους λόγους οι περικοπές αυτής κρίνονται αντισυνταγματικές και σε πολλές περιπτώσεις άδικες.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Διατελεσάντων Προέδρων Κοινοτήτων καλεί όλους τους πρώην Κοινοτάρχες αν δεν  έχουν υποβάλει αίτηση στον ΕΦΚΑ να υποβάλουν τώρα, ηλεκτρονικά, τόσο για την κύρια σύνταξή τους όσο και για την χορηγία η οποία έχει μειωθεί κατά 20% ή 30% με τον νόμο 4093/2012.. Παράλληλα αιτούνται τα αναδρομικά και η διακοπή της παρακράτησης 6%, από την χορηγία, για ασφαλιστική εισφορά.

Ειδικός δικηγόρος εργατολόγος έχει ετοιμάσει το κείμενο της ηλεκτρονικής αίτησης το οποίο οι πρώην Κοινοτάρχες μπορούν να λάβουν – οι ίδιοι ή ο λογιστής τους – επικοινωνώντας με την Ομοσπονδία στα τηλέφωνα 697-3665-814, 697-5871-144, 27213-03858 και 698-1691-716.

Τρεις μήνες μετά την υποβολή της αίτησης, οι συνταξιούχοι, είτε έχουν λάβει απάντηση (μάλλον αρνητική) είτε όχι – και ανεξάρτητα με τις οποίες  φημολογίες-  θα πρέπει να επικοινωνήσουν πάλι με την Ομοσπονδία για να υποβάλουν, ομαδικά μαζί με άλλους κοινοτάρχες/συνταξιούχους, αγωγή  κατά του ΕΦΚΑ.