Στο 8,36 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος το βαθμολογικό κατώφλι για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η χθεσινή ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας των βαθμολογικών επιδόσεων για τους σχεδόν 90.000 υποψηφίους κατέδειξε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) έχει σταθεροποιηθεί λίγο πάνω από το 8 μετά το 2021, πρώτη χρονιά εφαρμογής της.

Την ίδια στιγμή, λόγω της ελάχιστης βάσης θα μείνουν κενές ουκ ολίγες εκ των συνολικά 68.574 θέσεων στα πανεπιστήμια, στις οποίες θα προστεθούν εκείνες των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών και των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού. Βεβαίως, λόγω της ανακατανομής των υποψηφίων στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, οι περισσότερες κενές θέσεις αναμένεται να είναι στο 2ο πεδίο, των θετικών και τεχνολογικών επιστημών.

Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μετείχαν συνολικά 88.570 υποψήφιοι – εξ αυτών 73.220 απόφοιτοι Γενικού Λυκείου και 15.350 Επαγγελματικού Λυκείου. Φέτος, η Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας –κοινό μάθημα για όλες τις ομάδες προσανατολισμού– ωθεί ανοδικά τις βάσεις εισαγωγής, αφού οι επιδόσεις είναι καλύτερες σε σχέση με το 2022. Τα ποσοστά των υποψηφίων που έγραψαν πάνω από 18 είναι καλύτερα (σχεδόν διπλάσια) και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Αντίστοιχα, λιγότεροι υποψήφιοι έχουν βαθμολογηθεί κάτω από 10. Ωστόσο, εκτός από το κοινό για όλους τους υποψηφίους μάθημα, οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ κάθε επιστημονικού πεδίου διαφοροποιούνται ανάλογα με τις επιδόσεις στα άλλα τρία εξεταζόμενα μαθήματα.

Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων από τον μαθηματικό – αναλυτή κ. Στράτο Στρατηγάκη ανά επιστημονικό πεδίο προβλέπονται τα εξής:

Πανελλαδικές 2023: Στο κατώφλι των ΑΕΙ με 8,36 – Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις ανά πεδίο-1

• 1ο επιστηµονικό πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστηµών): Οι επιδόσεις είναι καλύτερες του 2022 τόσο στα βαθμολογικά ρετιρέ όσο και στα βαθμολογικά κλιμάκια λίγο πάνω από 10. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανοδική τάση στις περιζήτητες σχολές (νομικές, φιλολογίες) που θα κινηθεί περί τα 150 με 200 μόρια. Ανοδική τάση καταγράφεται και στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής στις σχολές και στα τμήματα του πεδίου θα κινηθεί από 9,38 η χαμηλότερη έως 14,08 η υψηλότερη (η τιμή της ΕΒΕ εξαρτάται και από τον συντελεστή που έχει αποφασίσει κάθε τμήμα για τη διαμόρφωσή της).

• 2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστηµών): Οι καλές επιδόσεις στη Γλώσσα θα συμβάλουν, σε συνδυασμό με την αύξηση των αριστούχων, στη μικρή άνοδο (έως 150 όρια) των βάσεων εισαγωγής σε σχολές πάνω από 17. Στα μεσαία βαθμολογικά κλιμάκια θα παρατηρηθούν αυξομειώσεις, ενώ στις σχολές με βάση εισαγωγής από 12 και κάτω εκτιμάται ότι θα υπάρχει πτώση. Και αυτό όχι λόγω των επιδόσεων όσο λόγω της μείωσης του αριθμού των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τις θέσεις των συνολικά 245 τμημάτων του πεδίου. Η ΕΒΕ στις σχολές και στα τμήματα του πεδίου θα κινηθεί από 9,84 η χαμηλότερη έως 14,76 η υψηλότερη.

Πανελλαδικές: «Είναι μία αναμέτρηση με τον ίδιο σου τον εαυτό» – Τέσσερις αριστούχοι περιγράφουν την εμπειρία τους

• 3ο πεδίο (σπουδών υγείας και ζωής): Τη μεγάλη έκπληξη στο πεδίο έκανε η Φυσική. Για πρώτη φορά στο μάθημα ο μέσος όρος έπεσε κάτω από τη βάση (στο 9,97). Ο λόγος είναι ότι η εξέταση στη Φυσική απαιτεί γνώσεις μαθηματικών, μάθημα το οποίο δεν διδάσκονται σε βάθος οι υποψήφιοι του πεδίου. Επίσης, έχουν λιγότερους αριστούχος στη Φυσική και στη Χημεία. Ετσι, αναμένεται σταθερότητα στις περιζήτητες ιατρικές και πτωτικές τάσεις στις σχολές με μέσο βαθμό κάτω από 16. Η ΕΒΕ του πεδίου θα κινηθεί από 9,3 η χαμηλότερη έως 13,96 η υψηλότερη.

• 4ο πεδίο (οικονοµίας και πληροφορικής): Εντυπωσιάζει η αύξηση των αριστούχων στα Μαθηματικά, αλλά πολλούς βαθμούς έκοψαν οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Στο μάθημα μειώθηκαν οι αριστούχοι (από 23,13% σε 16,35%) λόγω και του λάθους σε ένα υποερώτημα. Γενικά πάντως εκτιμάται ελαφρά άνοδος στις υψηλόβαθμες σχολές και μεγαλύτερη στις υπόλοιπες. Η ΕΒΕ του πεδίου θα κινηθεί από 8,36 η χαμηλότερη έως 12,54 η υψηλότερη.

Τέλος, και φέτος υπάρχει στροφή των υποψηφίων από το 2ο (14.158 πέρυσι, 13.200 φέτος) προς το ευκολότερο 4ο πεδίο (24.887 πέρυσι, 26.505 φέτος).

Αναμένεται η ανακοίνωση των βαθμολογιών στα ειδικά μαθήματα και η έναρξη της προθεσμίας για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων. Τέλη Ιουλίου ακολουθούν οι βάσεις εισαγωγής.

https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Παπαστεργίου: Οι αλλαγές στις πόλεις μας θέλουν υπομονή, επιμονή και όραμα

Παπαστεργίου: Οι αλλαγές στις πόλεις μας θέλουν υπομονή, επιμονή και όραμα

Σαν σήμερα 15 Μαρτίου: 9 χρόνια πριν βρέθηκε το πτώμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Το bulling, οι βασανισμοί και η εξαφάνιση

Προκήρυξη 817 θέσεων σε Νοσοκομεία: Αυτό το χαρτί χρειάζεται ως 26/4

Ποιές είναι οι ειδικότητες του κλάδου ΠΕ που ζητούνται στα νοσοκομεία όλης της χώρας

Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας: Εικόνες από την τελική πρόβα

Λαμπαδηδρομία 11 ημερών πριν μεταφερθεί στο Παρίσι (φωτογραφίες)

Οργή Μαρκουλάκη: «Με κρεμάσατε στα μανταλάκια» -Τι αναφέρει σε επιστολή του

Οργή Μαρκουλάκη: «Με κρεμάσατε στα μανταλάκια» -Τι αναφέρει σε επιστολή του

Zητούνται ιατροί για να απασχοληθούν με σύμβαση έργου 4μηνης διάρκειας στον περιφερειακό ΕΟΔΥ Β.Ελλάδας

ΕΟΔΥ: Zητούνται ιατροί για να απασχοληθούν με σύμβαση έργου 4μηνης διάρκειας στον…

Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός από Σεπτέμβριο

Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός από Σεπτέμβριο

Αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ σε Έλληνες ιδιοκτήτες VW

Αποζημιώσεις 11.000 ευρώ και 5.500 ευρώ επιδίκασε το Ειρηνοδικείο Αθηνών σε δύο…