Δώρο Πάσχα 2019: Πότε καταβάλλεται και πώς να το υπολογίσετε

Για τον υπολογισμό του ποσού για το Δώρο Πάσχα 2019 λαμβάνεται υπ’ όψιν ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα που αναφέραμε δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του, δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Πότε καταβάλλεται

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται την Μεγάλη Τετάρτη. Εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Για Το Δώρο Πάσχα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα

Να επισημάνουμε ωστόσο ότι δεν αφαιρείται αλλά λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό.

Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.

Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας από τον Ασφαλιστικό Φορέα.

Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα

Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.

Δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας)

Σχετικά με την απεργία η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης, γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία, κατ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.

You May Also Like

Τέλος το επίδομα των 534€ για τους πληττόμενους – Μόνο για κλειστές επιχειρήσεις οι αναστολές τον Απρίλιο

Table of Contents Hide Τέλος το επίδομα των 534€ για τους πληττόμενους…

Έρευνα για το Αντιτορπιλικό «Βέλος» διέταξε ο Νίκος Δένδιας

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το «Βέλος» έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές στην πρύμνη του, ενώ κινδύνευσε ακόμη και να βυθιστεί

Μικρή μείωση της ανεργίας στο 23,3% καταγράφεται τον Απρίλιο – Στη χειρότερη θέση βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία

Σημάδια αποκλιμάκωσης της ανεργίας και ενίσχυσης της απασχόλησης δείχνουν τα στοιχεία της…

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: αδιέξοδα και ευκαιρίες πριν από την έναρξη της σεζόν

Το εύρος των υπηρεσιών που απαιτούνται για ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν συνεχώς μεγαλώνει

Βάσεις 2018: Πότε ανακοινώνονται οι βάσεις φέτος και τα ονόματα των νέων φοιτητών

Βάσεις 2018: Πότε ανακοινώνονται οι βάσεις φέτος και τα ονόματα των νέων…

Οι προδιαγραφές για τις νέες ταυτότητες. Πόσο θα κοστίζουν;

Οι προδιαγραφές για τις νέες ταυτότητες. Πόσο θα κοστίζουν;

Περικοπή αποδοχών για τους δημόσιους υπαλλήλους που δεν θα κάνουν self test

Περικοπή αποδοχών για τους δημόσιους υπαλλήλους που δεν θα κάνουν self test

ΣΚΩΤΙΑ: Η Βουλή εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία

Θετική εμφανίζεται η κοινή γνώμη!