SOS για τη Σαντορίνη λόγω υπερτουρισμού-Θα καταρρεύσει το νησί χωρίς σχεδιασμό

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον υπερτουρισμό και ζητούν σχεδιασμό 10ετίας για να μην καταρρεύσει το νησί

Οι ειδικοί στον τουρισμό εκπέμπουν SOS για το νησί της Σαντορίνης λόγω του «υπερ-τουρισμού» στο νησί που έχει γίνει πόλος έλξης για εκατομμύρια τουρίστες ανά τον κόσμο. Πρόσφατα, το The Economist σε άρθρο του περιέγραψε τον προβληματισμό για το μέλλον της Σαντορίνης εξαιτίας της εξαιρετικά υψηλής δημοφιλίας της στους τουρίστες σε όλο τον κόσμο.

Η δημοφιλία αυτή, όπως τονίζεται, ανατροφοδοτείται από την προβολή του νησιού μέσα από τα social media, που αναρτούν συνεχώς ειδυλλιακές φωτογραφίες από τη Σαντορίνη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η ετικέτα #santorini εμφανίζεται σε 5.119.277 θέσεις στο Instagram.

 

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στη Σαντορίνη αυξήθηκε κατά 66%, όπως επισημαίνεται. Παράλληλα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση της επιτροπής μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προειδοποιεί για τους κινδύνους από τον υπερ-τουρισμό στη Σαντορίνη.

Ανδρεάδης: «Η Σαντορίνη θα καταρρεύσει χωρίς σχεδιασμό δεκαετίας»

 

«Χωρίς σχεδιασμό δεκαετίας και crisis management η Σαντορίνη νομοτελειακά θα καταρρεύσει», υπογραμμίζει ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης σε σχόλιό του στο twitter, με αφορμή το δημοσίευμα του Economist.

 

Ο κ. Ανδρεάδης στο σχόλιό του αναφέρει: «Θυμίζω ο ΣΕΤΕ έχει επισημάνει: Άμεση επιβολή τέλους ανά αποβιβαζόμενο επισκέπτη κρουαζιεροπλοίου υπέρ υποδομών. Φρένο σε άναρχη υπέρ- δόμηση. Συμμετρική φορολόγηση σε μισθώσεις Airbnb. Χωρίς σχεδιασμό 10ετίας & crisis management η Σαντορίνη νομοτελειακά θα καταρρεύσει».

Θεοχάρης: «Το νησί δεν αντέχει τόσο τουρισμό»

 

Πρόσφατα από τη Βουλή, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είχε επισημάνει το φαινόμενο του υπερτουρισμού, αναφέροντας, ενδεικτικά, πως φέτος, στις 6 Αυγούστου, στη Σαντορίνη έφτασαν κρουαζιερόπλοια χωρητικότητας 18.300 ανθρώπων. «Το νησί δεν αντέχει τόσο τουρισμό. Θα φταίνε οι κάτοικοι που θα διαμαρτυρηθούν εκείνη τη μέρα; Θα φταίνε οι τουρίστες που δεν θα ξανάρθουν; Δεν μπορούμε να ονομάζουμε τουριστικό προϊόν την ταλαιπωρία επισκεπτών» είπε σε δηκτικό τόνο.

 

Ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε πως είναι αναγκαία η συστηματική ανάλυση για το ποιους τουρίστες θέλουμε να προσελκύσουμε, ποτέ τους θέλουμε και γιατί. Οπως είπε, δεν μπορούμε να κάνουμε marketing με τη διαίσθηση, αλλά μόνο με ανάλυση και καινοτομία.

Η Σαντορίνη, μαζί με τη Ρόδο, μετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης προορισμών, που αναπτύσσεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ, Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, οπότε θα έχουμε και μια συνολική πρόταση για το τουριστικό μέλλον της Σαντορίνης.

ethnos.gr

You May Also Like

Ποιες υπερτροφές γίνονται επικίνδυνες αν το παρακάνετε

Ποιες υπερτροφές γίνονται επικίνδυνες αν το παρακάνετε

Γιορτή Γραμμάτων και απονομή υποτροφιών Συλλόγου Καστοριέων των Η.Π.Α.

Περίπου είκοσι πέντε (25) μαθητές και φοιτητές στις Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν τις…

Συνέχεια του διαδικτυακού προγράμματος «Αγωγή Υγείας για Παιδιά»

Συνέχεια του διαδικτυακού προγράμματος «Αγωγή Υγείας για Παιδιά»

Ζήσης Τζηκαλάγιας: ” Ο νεαρός πολιτευτής του ΜΕΡΑ 25εκτός από αγενής,προσβλητικός και εμπαθής,αποδεικνύεται και α π α ί δ ε υ τ ο ς”

Ζήσης Τζηκαλάγιας: “ Ο νεαρός πολιτευτής του ΜΕΡΑ 25εκτός από αγενής,προσβλητικός και…

Δήμος Καστοριάς: 1821 – 2021 – “τιμούμε την ιστορία μας” Οι σύνδεσμοι-links των διαδικτυακών μεταδόσεων

  Δήμος Καστοριάς: 1821 – 2021 – “τιμούμε την ιστορία μας” Οι…

ΆΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΔΕΧΟΝΤΑΙ!!! (ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΣΤΟΒΑΡΗ-ΚΑΠΡΗ-ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ)

Άγνοια ή σκοπιμότητα; Για ποιο λόγο είναι και πάλι στον αέρα το…

Επιτροπή Αγροτικού Μπλόκου Καστοριάς: Στις 4 Φλεβάρη η Γενική Συνέλευση των Αγροτών

Επιτροπή Αγροτικού Μπλόκου Καστοριάς: Στις 4 Φλεβάρη η Γενική Συνέλευση των Αγροτών