Βράβευση του Αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής του Δήμου Καστοριάς κ. Ιωάννη-Κωνσταντίνου Τσακιρίδη από τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ ΚΠΑΠΑ του Δήμου Καστοριάς κ. Σωκράτη Λιάνο

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.30, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Καστοριάς κ. Σωκράτης Λιάνος, επισκέφθηκε για τελευταία φορά με τον θεσμικό του ρόλο το Τμήμα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, στον χώρο όπου εδρεύει στο ΔΗ.ΝΑ.Κ (Δημοτικό Ναυταθλητικό Κέντρο) προκειμένου να χαιρετήσει τους μουσικούς και τον Αρχιμουσικό της αλλά και να εκφράσει την ικανοποίησή του για την πρόοδο που πέτυχαν παρ’ όλες τις δυσκολίες και εμπόδια που υπήρξαν από την απαρχή της επανίδρυσή της.

Ο κ. Λιάνος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή του Ανέστη Αγγελή για την θεμελίωση της Φιλαρμονικής, με εξαίρεση ελάχιστα άτομα που επιχείρησαν να τορπιλίσουν «εκ των έσω» την προσπάθεια, ωστόσο κατέστη  δυνατή η απόκτηση μερικού βασικού υλικού εξοπλισμού, αφ’ ενός ένας αριθμός καινούργιων πνευστών και κρουστών μουσικών οργάνων, ο οποίος παραδόθηκε στους μαθητές της τον Νοέμβριο του 2018 αφετέρου δε η κατασκευή νέων στολών απαραίτητων για τις δημόσιες εμφανίσεις της, οι οποίες θα παραδοθούν στην νέα δημοτική αρχή εντός ολίγων ημερών. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά κενά και ελλείψεις ακόμα που πρέπει να καλυφθούν όπως η εύρεση κατάλληλου χώρου για την στέγαση της έδρας της Φιλαρμονικής αλλά και επιπλέον μουσικά όργανα καθώς αυτά που αγοράστηκαν χρησιμοποιούνται ήδη από τους υφιστάμενους μουσικούς, ώστε να μην επαρκούν για την εγγραφή νέων μαθητευόμενων.

Στην συνέχεια ο κ. Λιάνος ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να αναγνωριστεί για λόγους ηθικής τάξης, η συνεισφορά του αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής κ. Ιωάννη-Κωνσταντίνου Τσακιρίδη, ο οποίος κατέβαλε μία υπερπροσπάθεια πέραν των συμβατικών του υποχρεώσεων για την ποιοτική και αποδοτική λειτουργία της. Ειδικότερα δε το πρώτο έτος λειτουργίας της Φιλαρμονικής δεδομένης της απουσίας του απαραίτητου υλικοτεχνικού και μουσικού εξοπλισμού, ανέλαβε άνευ αμοιβής να επισκευάσει τα παλαιά μουσικά όργανα για την ορθή αξιοποίησή τους στα μαθήματα, εξασφάλισε από ιδιώτες και Συλλόγους της Καστοριάς μουσικά όργανα διαθέτοντας και δικά του για να τα δώσει στους μαθητές αλλά και πέτυχε πολύτιμες δωρεές μουσικών οργάνων από συμπολίτες μας, ώστε οι μαθητές της Φιλαρμονικής να ασκούνται σε ποιοτικά όργανα που να βοηθούν την μουσική τους ανάπτυξη και πρόοδο, ενεργοποιώντας δημιουργικά την τοπική κοινωνία να καταστεί αρωγός της εν λόγω προσπάθειας. Επίσης, με το πέρας της πρώτης σύμβασης μεταξύ του ΝΠΔΔ και της Ακαδημίας στις 29/12/2017 και λόγω της καθυστέρησης στην δημιουργία νέας ο κ. Τσακιρίδης  χωρίς να αμείβεται, είτε η Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης», όπου διατελεί πρόεδρός της ως προηγούμενη ανάδοχος του έργου, προσέφερε για 11 μήνες καθημερινά μαθήματα μουσικής στους μαθητές της Φιλαρμονικής, χωρίς να τους εγκαταλείψει δεικνύοντας πραγματική αγάπη, αφοσίωση και επιμονή, δρώντας καθοριστικά, ώστε σήμερα αυτή να αριθμεί περί τους 30 μαθητές και με την πραγματοποίηση δημόσιων εμφανίσεών της σε εορταστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις».