Τρίγωνα Πανοράματος, μια πρόταση του Καστοριανού Σεφ Βασίλη Καρανικόλα

180 λεπτά Προετ. 20 λεπτά | Μαγείρεμα: 60 λεπτά | Μερίδες: 30 τεμάχια

ΥΛΙΚΑ

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό

Για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 1 στικ βανίλιας ή 2 κ.γ. σιρόπι βανίλιας
  • 3 κρόκους αβγών
  • 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. ρυζάλευρο

Για το φύλλο

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
  • 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό για το άλειμμα

ΟΔΗΓΙΕΣ

Για το σιρόπι

  1. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
  2. Μόλις πάρουν μία βράση και λιώσει η ζάχαρη, το σιρόπι μας είναι έτοιμο.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.

Για την κρέμα

  1. Κόβουμε την βανίλια κάθετα στα δύο με ένα κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε τραβώντας όλα τα σπόρια της με το μαχαίρι και τα τοποθετούμε σε μια βαθιά κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σιγά σιγά για ένα λεπτό να βγάλει τα αρώματα της η βανίλια.
  3. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και το ρυζάλευρο ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αβγοδάρτη ώστε σιγοψήσουμε τα αλεύρια μέσα στο βούτυρο για μερικά λεπτά.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το γάλα, την ζάχαρη, τους κρόκους αβγών και περιχύνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει και να γίνει μια ωραία κρέμα.
  5. Δοκιμάζουμε και αν δεν έχει τη γεύση από το αλεύρι, είναι σίγουρα έτοιμη!
  6. Αφαιρούμε απο τη φωτιά, βάζουμε την κρέμα μας σε ένα βαθύ ταψί ή μπολ και σκεπάζουμε με μία μεμβράνη. (προσέχουμε να εφάπτεται η μεμβράνη στην κρέμα ώστε να αποφύγουμε να κάνει κρούστα μέσα στο ψυγείο)
  7. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για να κρυώσει για τρεις ώρες.

Για τα τρίγωνα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα.
  2. Βάζουμε το φύλλο μπροστά μας, με τη μικρή μεριά του προς τα εμάς. Το χωρίζουμε σε τρεις κάθετες ίσες λωρίδες κόβοντας με ένα κοφτερό μαχαίρι. Βάζουμε όλες τις λωρίδες τη μία πάνω στην άλλη.
  3. Παίρνουμε την πρώτη λωρίδα και με τη βοήθεια του πινέλου τη ραντίζουμε από πάνω με βούτυρο. Πάνω της βάζουμε άλλη μία λωρίδα, που τη βουτυρώνουμε με τον ίδιο τρόπο και πιέζουμε τα 2 φύλλα να κολλήσουν καλά μεταξύ τους.
  4. Διπλώνουμε κλασσικά σαν να φτιάχνουμε τρίγωνο πιτάκι.
  5. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το τρίγωνο στη μέση (υποτείνουσα) σε δύο μικρότερα ορθογώνια τριγωνάκια.
  6. Ανοίγουμε το κάθε ένα σαν χωνάκι από παγωτό και βάζουμε μέσα ένα τσαλακωμένο μπαλάκι απο λαδόκολλα. (Κόβουμε αντικολλητικό χαρτί φούρνου σε τετράγωνα (10×10 εκ.) και τα τσαλακώνουμε κάνοντας μπαλάκια)
  7. Τοποθετούμε τα τρίγωνα σε ένα ταψί που στον πάτο του έχουμε βάλει λαδόκολλα.
  8. Ραντίζουμε τα φύλλα με βούτυρο.
  9. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλες τις λωρίδες από το φύλλο κρούστας.
  10. Τα βάζουμε στον φούρνο μέχρι να ξεροψηθούν και να αποκτήσουν ένα όμορφο χρυσό χρώμα μέχρι μέσα. Περίπου 35 λεπτά.
  11. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, αμέσως τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα.
  12. Τέλος τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά πάνω σε μία σχάρα και αφαιρούμε τα χαρτάκια από μέσα τους.

Για το γέμισμα

  1. Βάζουμε την κρέμα μας σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής ώστε να γεμίσουμε εύκολα τα τρίγωνα μας.
  2. Γεμίζουμε κάθε φορά λίγο πριν τα φάμε για να μην μαλακώνει το φύλλο και αλλοιώνεται η γεύση της κρέμας.

tips

  • Τοποθετούμε το ξυλάκι της βανίλιας που δεν χρησιμοποιήσαμε στην συνταγή σε ένα βάζο με ένα κιλό ζάχαρη και έχουμε σε 2 μέρες έτοιμη μια αρωματική ζάχαρη βανίλιας την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όπου μας αρέσει! Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε εκχύλισμα ή σιρόπι βανίλιας το βάζουμε στην κρέμα όταν είναι έτοιμη και την έχουμε αποσύρει από την φωτιά.

Περισσότερες συνταγές του Καστοριανού Σεφ Βασίλη Καρανικόλα στο kitchenvillage.gr