Εμβόλιο για κορονοϊό δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα

Γεννούν ελπίδες τα νέα για εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Σε σύγκριση με το πειραματικό εμβόλιο mRNA της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna, το οποίο μόλις άρχισε να δοκιμάζεται στο Σιάτλ, το νέο υποψήφιο εμβόλιο του Πίτσμπουργκ με την ονομασία PittCoVacc χρησιμοποιεί μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση, χρησιμοποιώντας δημιουργημένα στο εργαστήριο τμήματα της ιικής πρωτεΐνης για να «χτίσει» την ανοσία, όπως συμβαίνει και με τα σημερινά αντιγριπικά εμβόλια.

Ενώ συνεχίζεται ο βομβαρδισμός ειδήσεων για χιλιάδες νεκρούς από το μέτωπο των νοσοκομείων, όπου δίνουν μάχη οι γιατροί για να σώσουν ζωές από τον κορονοϊό, ελπίδες για εμβόλιο έρχονται από το μέτωπο των ερευνητών. Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δοκίμασαν σε πειραματόζωα ένα πιθανό εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19. Το εμβόλιο που δοκιμάστηκε σε ποντίκια, οδήγησε μέσα σε δύο εβδομάδες στη δημιουργία στο σώμα των ζώων αντισωμάτων ειδικά για το νέο ιό, σε ποσότητες μάλιστα που θεωρούνται επαρκείς για την εξουδετέρωσή του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές Αντρέα Γκαμπότο και Λούις Φάλο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «EBioMedicine», που εκδίδεται από το «Lancet», ανέφεραν ότι μπόρεσαν να προχωρήσουν τόσο γρήγορα, επειδή είχαν ήδη κάνει την προεργασία στη διάρκεια προηγούμενων επιδημιών από κορονοϊούς.

«Είχαμε προηγούμενη εμπειρία από τον SARS-CoV-2 το 2003 και τον MERS-CoV το 2014. Αυτοί οι δύο ιοί, που σχετίζονται στενά με τον SARS-CoV-2, μας δίδαξαν ότι μια ειδική προεξέχουσα πρωτεΐνη είναι σημαντική για την πρόκληση ανοσίας έναντι του ιού. Ξέραμε ακριβώς πού να πολεμήσουμε το νέο ιό», δήλωσε ο δρ Γκαμπότο.

Σε σύγκριση με το πειραματικό εμβόλιο mRNA της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna, το οποίο μόλις άρχισε να δοκιμάζεται στο Σιάτλ, το νέο υποψήφιο εμβόλιο του Πίτσμπουργκ με την ονομασία PittCoVacc (σύντμηση του Pittsburgh Coronavirus Vaccine) χρησιμοποιεί μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση, χρησιμοποιώντας δημιουργημένα στο εργαστήριο τμήματα της ιικής πρωτεΐνης για να «χτίσει» την ανοσία, όπως συμβαίνει και με τα σημερινά αντιγριπικά εμβόλια.

Η καινοτομία των ερευνητών έγκειται σε μια νέα τεχνική χορήγησης του εμβολίου μέσω ενός δερματικού επιθέματος («τσιρότου») με 400 μικροσκοπικές ακίδες, μέσω των οποίων το φάρμακο διαπερνά το δέρμα και τελικά εισδύει στο εσωτερικό του σώματος. Οι μικροβελόνες, αποτελούμενες από σάκχαρα και τμήματα πρωτεϊνών, απορροφώνται από το δέρμα.

Η νέα μέθοδος, σύμφωνα με τους δημιουργούς του εμβολίου, είναι ανώδυνη και πιο αποτελεσματική, ενώ διευκολύνει και τη μαζική παραγωγή του εμβολίου. Μετά τη δημιουργία του, το εμβόλιο διατηρείται σε συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου, χωρίς την ανάγκη ψύξης.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής αιτήματος για έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, εν όψει της έναρξης της κλινικής δοκιμής φάσης 1 σε ανθρώπους μέσα στους επόμενους λίγους μήνες. Ο δρ Φάλο δήλωσε ότι η ολοκλήρωση των δοκιμών εμβολίων στους ανθρώπους τυπικά χρειάζεται τουλάχιστον ένα έτος, όμως στην παρούσα επείγουσα κατάσταση λόγω πανδημίας είναι πιθανό η διαδικασία να συντομευθεί.

 

dikaiologitika.gr

You May Also Like

Συνελήφθησαν 9 αλλοδαποί για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού του κορωνοϊού σε άτυπο χώρο λατρείας

Συνελήφθησαν 9 αλλοδαποί για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού του κορωνοϊού…

Πέρασε κάθετα 7 λωρίδες κυκλοφορίας χωρίς να πάθει κάτι (vid)

Η οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου σε μια στροφή με αποτέλεσμα να περάσει κάθετα επτά λωρίδες.

Δωρεάν έλεγχοι drive through rapid test στην Καστοριά, την Δευτέρα 12/04/2021

  Δωρεάν έλεγχοι drive through rapid test στην Καστοριά, την Δευτέρα 12/04/2021

Έριξε τον άρρωστο σκύλο της στα σκουπίδια – Ωστόσο μετά από 3 ημέρες…

Έριξε τον άρρωστο σκύλο της στα σκουπίδια – Ωστόσο μετά από 3…

Ο Ράμα «στερεί» το δικαίωμα ψήφου από τους Βορειοηπειρώτες

«Η κίνηση αυτή του Ράμα δείχνει πως βρίσκεται σε κατάσταση πανικού και…

Μετακίνηση εκτός νομού: Αυτοί είναι οι έξι λόγοι στο νέο ΦΕΚ

Μετακίνηση εκτός νομού: Αυτοί είναι οι έξι λόγοι στο νέο ΦΕΚ

Γεωργιάδης: Ούτε lockdown, ούτε κλείσιμο της εστίασης

Γεωργιάδης: Ούτε lockdown, ούτε κλείσιμο της εστίασης

Μένουμε Ασφαλείς: Κανόνες τήρησης αποστάσεων προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού

Μένουμε Ασφαλείς: Κανόνες τήρησης αποστάσεων προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού

2.311 νέα κρούσματα – Αρνητικό ρεκόρ με 108 νεκρούς

2.311 νέα κρούσματα – Αρνητικό ρεκόρ με 108 νεκρούς