Ολυμπιακός, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ χωρίς Έλληνες!

Επιχειρώντας μία απαρίθμηση των παικτών του ρόστερ των μεγάλων ομάδων, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι ενισχύθηκαν σημαντικά σε σχέση με πέρυσι. Πιο εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι θα ψάχνουμε να βρούμε έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή στη βασική τους ενδεκάδα την προσεχή σεζόν.

Ας το δούμε στη λεπτομέρειά του. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός έχει βασικό τερματοφύλακα τον Καπίνο, τον οποίο ο ίδιος ο «κόκκινος» Τύπος επιτέθηκε μετά τα ματς με την Αρούκα, ότι δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Στα κεντρικά μπακ, ο Σιόβας και παίζει και δεν παίζει και στην μεσαία γραμμή ο Φορτούνης δεν αμφισβητείται. Ποιος άλλος θέτει υποψηφιότητα βασικού; Ουδείς.

Η κυπελλούχος ΑΕΚ έχει Έλληνα βασικό τερματοφύλακα, τον Ανέστη. Ο Πέτρος Μάνταλος παίζει αδιαπραγμάτευτα. Θέση διεκδικεί ο Χριστοδουλόπουλος. Ποιος άλλος; Ουδείς.

Στον ΠΑΟΚ ο Γλύκος φαίνεται να καθιερώνεται. Μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τον Τζαβέλα, όταν ήρθε ο Φερνάντο Βαρέλα κι ο Κρέσπο δεν βγαίνει από την ενδεκάδα; Δεν μπορούμε. Στη μεσαία γραμμή ο Χαρίσης είναι το καλύτερο «πολυεργαλείο» της χώρας, οπότε δεν βγαίνει. Στην επίθεση ο Αθανασιάδης δεν απειλείται. Τρεις, στο σύνολο.

Στον Παναθηναϊκό δεν θα υπάρχει Έλληνας στη βασική ενδεκάδα.. Τα ελληνόπουλα είναι οι Κουτρουμπής, Χουχούμης, Στάικος, Μαρινάκης και Ευαγγέλου.

Η αμφίδρομη σχέση κερκίδας – οπαδού επί των ημερών μας χάθηκε στα σοκάκια της παγκοσμιοποίησης κι ένας λόγος είναι και ο αφελληνισμός. Το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι το εξής: Είναι καλύτεροι οι ξένοι από τους δικού μας, ώστε ν’ αναγκάζονται οι ομάδες να παίρνουν ξένους; Η απάντηση είναι «ναι, οι ξένοι είναι καλύτεροι». Είναι καλύτεροι στη μαζική παραγωγή ποδοσφαιριστών. Ένα ταλέντο στη Λατινική Αμερική αποκλείεται να χαθεί. Το ίδιο και στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία. Λιγότερο στην Ιταλία, την Αγγλία. Στην Ελλάδα θα χαθεί σίγουρα.

Για δυο λόγους τα ταλέντα στην Ελλάδα είναι καταδικασμένα

Ο ένας λόγος είναι ο έλλειψη κατάρτισης από τους προπονητές που αναλαμβάνουν την διάπλαση των παίδων, σωματική και πνευματική. Δεν γίνεται σε ηλικία έξι χρονών τα πιτσιρίκια να κάνουν διατάσεις. Αντενδείκνυται. Επίσης, ποιος μπορεί να θεωρητικολογήσει για το ποδόσφαιρο σε παιδιά;

Ο άλλος λόγος, που παρατηρείται σε ακαδημίες είναι πως ο μπαμπάς πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη για να υπερασπίσει το ταλέντο του παιδιού του.

Οι υποδομές είναι το Α και το Ω του αθλητισμού. Δεν τις έχουμε. Κι όποιες ομάδες τις έχουν, δεν τις εκμεταλλεύονται όπως πρέπει. Με ποια λογική κάποιος ποδοσφαιριστής που τελειώνει την καριέρα του την μία ημέρα, την επόμενη είναι… «υπεύθυνος ακαδημιών». Περιδιαβαίνοντας μια χρονιά με τον Βαν Γκάαλ στις ακαδημίες του Άγιαξ, τον άκουσα να λέει «αυτοί οι προπονητές είναι πιο καταρτισμένοι από μένα».

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο η προτίμηση στους ξένους παίκτες να είναι αναπόφευκτη. Διότι ένας ξένος προπονητής που θα έρθει σε μεγάλη ελληνική ομάδα θέλει έτοιμους παίκτες αφ ενός και αφ ετέρου, δεν μπορεί να εξηγεί στον Μανθάτη, στον Μυστακίδη, στο Μαρινάκη, στον Τζανετόπουλο πράγματα που θα έπρεπε να είχαν διδαχθεί στις ακαδημίες.

Πηγή: sportit.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Οι Μικτές ΕΠΣ αποτελούν το μέλλον του Ποδοσφαίρου

Στον 4ο όμιλο η ΕΠΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Ποιο το σύστημα διεξαγωγής αγώνων;

Ο ΑΣ Καστοριάς ανακοινώνει την απόκτηση του Λιθουανού Dominykas Domarkas

Η Καστοριά ανακοινώνει την απόκτηση του πρώτου ξένου αθλητή στην ιστορία της.

Μπάσκετ – Β’ Εθνική: Πρώτη επικίνδυνη έξοδος για την Καστοριά

Την κορυφή μαζί με τον Ερμή Λαγκαδά μοιράζεται και  απολαμβάνει εδώ και…

Α.Σ. Καστοριάς: Στην παρουσίαση βιβλίου του Μπάνε Πρέλεβιτς «Η δύναμη της ήττας»

”Συγχαίρουμε τους διοργανωτές για την πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα εκδήλωση”

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου οι Εκλογές και  η Γενική Συνέλευση του Ναυτικού Ομίλου Μαυροχωρίου  

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου οι Εκλογές και  η Γενική Συνέλευση του Ναυτικού…

Αποτελέσματα αγώνων των τμημάτων του Α.Σ Καστοριάς 17 – 18 Νοεμβρίου 2018

Αποτελέσματα αγώνων των τμημάτων του Α.Σ Καστοριάς 17 – 18 Νοεμβρίου 2018

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων/νεανίδων οι αδελφές Παπαϊωάννου του Ν.Ο.Κ.

Βασικά μέλη της Εθνικής ομάδας

Α.Σ. Καστοριάς: Ανανέωση συνεργασίας με τον αθλητή Ερμίρ Χότζα

«Ταλαντούχος αθλητής, εργατικός και δημιουργικός, με εξαιρετική παρουσία στην ομάδα μας»

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας της Σούπερ Λιγκ

Με εντός έδρας αναμετρήσεις ξεκινούν το πρωτάθλημα Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

Ε.Π.Σ. Καστοριάς: Συγκάτοικοι είμαστε τρεις στην κορυφή…

Οι 4 αήττητες ομάδες έγιναν 3 στην Α’ Κατηγορία της ΕΠΣ Καστοριάς