Σε κλίμα έντονων επευφημιών και συνεχών χειροκροτημάτων εγκαινιάστηκε χθες, το απόγευμα το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου δημάρχου Καστοριάς, Άκη Τσούκα με τον συνδυασμό «Μπροστά Μαζί».

Η προσέλευση του κοινού ήταν ιδιαίτερα μεγάλη καθώς πλήθος κόσμου, συγκεντρώθηκε από νωρίς έξω από το εκλογικό κέντρο στην Αθανασίου Διάκου 18 για την εκδήλωση των εγκαινίων.

Ύστερα από την τέλεση του αγιασμού και μία σύντομη προσφώνηση στην οποία υπογραμμίστηκε η πυγμή και το πάθος της παράταξης, ο κ. Τσούκας ανέβηκε στο βάθρο και ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τη συγκίνησή του στη θέα του πλήθους των παρευρισκομένων.

Αναφέρθηκε στα διδάγματα που αποκόμισε από την επαγγελματική του σταδιοδρομία, όντας «άνθρωπος του πεδίου και όχι του γραφείου» και δήλωσε πως βρίσκεται σε μία ώριμη φάση της ζωής του στην οποία αισθάνεται περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να προσφέρει στον τόπο του.

«Σήμερα βγαίνουμε όλοι μπροστά μαζί για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο», είπε ο χαρακτηριστικά ο κ. Τσούκας, σε έναν τόπο με πλούσια ιστορία και πολιτισμό που «έχουμε χρέος να τον παραδώσουμε αναλλοίωτο στις επόμενες γενιές». Τόνισε ότι πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια με την τοπική κοινωνία να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην  αναγέννηση του Δήμου.

Δριμεία ήταν η κριτική που άσκησε στην τωρινή Δημοτική Αρχή χαρακτηρίζοντάς την «ανύπαρκτη» και «κατώτερη των περιστάσεων» και πως καταφεύγει σε σπασμωδικές  κινήσεις  προεκλογικά «υπό καθεστώς πανικού» για την υλοποίηση μέρους των υποσχέσεων της.  «Είναι πολύ αργά. Απέτυχε…Έχουμε γίνει η πόλη του ρουσφετιού, της ανεργίας και των επιδομάτων» για να καταλήξει «Κύριε Δήμαρχε, σας αφήνουμε πίσω. Εμείς πάμε μπροστά μαζί».

Στη συνέχεια προχώρησε στις προγραμματικές προτάσεις της παράταξης «Μπροστά Μαζί» για την επόμενη ημέρα του Δήμου Καστοριάς οι οποίες προσβλέπουν στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ευημερία, την διαφύλαξη του φυσικού πλούτου και της πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής  αλλά και την διαφάνεια της διοίκησης.

Ο κ. Τσούκας πρότεινε την άμεση εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού οικονομικού μοντέλου, ικανού να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να δημιουργήσει πολλαπλές νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Ο εκσυγχρονισμός κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα της Λαϊκής Αγοράς, η αύξηση των δρομολογίων των μέσων συγκοινωνίας από και προς την πόλη της Καστοριάς, η υλοποίηση έργων υποδομής στα χωριά, η ίδρυση γραφείου αγρότη-κτηνοτρόφου, η στήριξη της τοπικής αγοράς με την κάρτα δημότη,  αλλά και των νέων γονέων με την παροχή επιδόματος ύψους 500 ευρώ για κάθε πρώτο παιδί αποτελούν προτάσεις που φιλοδοξούν να ενδυναμώσουν το οικοσύστημα της τοπικής οικονομίας.

Στις ανωτέρω επεμβάσεις, προστίθεται η προώθηση του τουριστικού προϊόντος με σκοπό την απόκτηση της  τουριστικής ταυτότητας ενός εναλλακτικού ταξιδιωτικού προορισμού τεσσάρων εποχών με έμφαση στον πολιτιστικό, χειμερινό, θρησκευτικό, ιατρικό και αθλητικό τουρισμό. Προτείνεται, επιπλέον,  η ενίσχυση του κλάδου μεταποίησης και τυποποίησης τοπικών προϊόντων αλλά και η διοργάνωση διεθνών συνεδρίων επιστημονικού ενδιαφέροντος στα πλαίσια της σύναψης σχέσεων συνεργασίας με πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Στον τομέα της πρόνοιας, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην υγεία με την αναβάθμιση των υπαρχουσών μονάδων, την στήριξη του υγειονομικού προσωπικού όπως και την ενίσχυση των δομών υποστήριξης και φροντίδας των ηλικιωμένων και ευάλωτων ομάδων πολιτών. Η προσβασιμότητα και η συμπερίληψη των ΑμεΑ αναδεικνύεται επίσης, ως βασική προτεραιότητα με αρχή τη δημιουργία του Πρότυπου Κέντρου για άτομα με αυτισμό. Ταυτόχρονα, θα λειτουργήσουν δωρεάν κατασκηνώσεις για τις μικρές ηλικίες αλλά και το φεστιβάλ παιδιού από το 2024.

Για την ανάδειξη της πολιτιστικής και αθλητικής παράδοσης του τόπου, ο συνδυασμός «Μπροστά Μαζί» σκοπεύει να επαναφέρει το θέμα της ίδρυσης του παραρτήματος του σωματείου “Βυζαντινής Οικουμένης”, να αξιοποιήσει το φυσικό τοπόσημο, την λίμνη Ορεστειάδα και να συσφίξει τις σχέσεις με τους απόδημους της Καστοριάς. Ακόμη, θα υπάρξει μέριμνα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις με την αναβάθμιση του χιονοδρομικού, τη δημιουργία κολυμβητηρίου, ιππικού ομίλου και γηπέδων τένις, μεταξύ άλλων.

Αναφορικά, τέλος, με τον τρόπο λειτουργίας της διοικούσας αρχής, ο υποψήφιος Δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι εκείνος και το επιτελείο του θα είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή και για κάθε ανάγκη των δημοτών. Περιέγραψε επίσης, την ομάδα του «Μπροστά Μαζί» ως ανθρώπους που «θα ζουν και θα δουλεύουν για το Δήμο και δεν θα ζουν από τον Δήμο» ενώ δεσμεύτηκε ότι, σε περίπτωση εκλογής, θα δώσει στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του, τόσο κατά την ανάληψη των καθηκόντων, όσο και κατά την αποχώρηση του ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια ως προς τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Ο κ. Τσούκας έκλεισε την ομιλία του με μία δήλωση που αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο: «Αποποιούμαι τον μισθό του Δημάρχου. Τα χρήματα του μισθού μου θα κατατίθενται κάθε μήνα σε ειδικό λογαριασμό για την κοινωνική πολιτική του Δήμου και τις ευπαθείς ομάδες» για να καταλήξει, «Ζητώ την ψήφο σας για να  πάμε όλοι μπροστά μαζί».

Σημειώνεται τέλος, ότι η επίσημη ανακοίνωση και παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού θα πραγματοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο, σύμφωνα με ενημέρωση του επικεφαλής της ομάδας.

 

 

Ρεπορτάζ: Μαρκέλλα Καραμάνου

Φωτογραφίες: Μάνος Τούνας- Μαρκέλλα Καραμάνου

You May Also Like

Πέμπτο θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα το 2017

Πέμπτο θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα το 2017

Συνάντηση του Πρύτανη Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Αθανάσιο Κυριαζή

    Συνάντηση του Πρύτανη Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος…

Τα αποτελέσματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο 95,86%

Τα αποτελέσματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  στο 95,86%

Μικτές ομάδες Iris catering Κ-15 και Κ-17 της ΕΠΣ Καστοριάς.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά των μικτών ομάδων “IRIS CATERING”

Προσφορά του Συνδέσμου Ξενοδόχων Π.Ε. Καστοριάς υγειονομικού υλικού  προς το Νοσοκομείο Καστοριάς

Προσφορά του Συνδέσμου Ξενοδόχων Π.Ε. Καστοριάς υγειονομικού υλικού  προς το Νοσοκομείο Καστοριάς

Αγωνιστική δραστηριότητα τμημάτων του Α.Σ. Καστοριάς-Άροσις για το Σαββατοκύριακο 20 & 21 Απριλίου

Αγωνιστική δραστηριότητα τμημάτων του Α.Σ. Καστοριάς-Άροσις για το Σαββατοκύριακο

Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) στη λίμνη της Καστοριάς από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος

Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) στη λίμνη της Καστοριάς από την Εταιρία…

Προβληματισμός στον Εμπορικό Κόσμο της Καστοριάς/ Β. Πανταζής: «Ακόμα και χωρίς την Εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού η κίνηση στην τοπική αγορά δεν ήταν καλή»

  Προβληματισμός στον Εμπορικό Κόσμο της Καστοριάς/ Β. Πανταζής: «Ακόμα και χωρίς…

Φίλοι Περιβάλλοντος: Υπάλληλοι καθαριότητας του δήμου ξήλωσαν δέντρα που είχαν φυτευτεί πρόσφατα στο Θεάτρο του Βουνού

Φίλοι Περιβάλλοντος: Υπάλληλοι καθαριότητας του δήμου ξήλωσαν δέντρα που είχαν φυτευτεί πρόσφατα…

Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το 100% επιδοτούμενο πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας στο ψηφιακό μάρκετινγκ για νέους έως 29 ετών (Β΄ κύκλος)

Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το 100% επιδοτούμενο πρόγραμμα εργασιακής…