Για μη ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων των αγροτών τόνισε το μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας, μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν εκπροσώπων του κλάδου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είναι αιτήματα που έχουμε φέρει σε όλες τις κυβερνήσεις και τα οποία φέρνουνε κάθε χρόνο», ανέφεραν εκπρόσωποι των αγροτών. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το skai.gr, οι πρώτες αντιδράσεις των Θεσσαλών αγροτών είναι ανάμεικτες.

Τι περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση για τους αγρότες

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια ανακοίνωσε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οπως αναφέρεται από το Μαξίμου, πρόκειται για «πρωτοβουλία που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα και εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια για το 1/3 της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά». Κατά τις ίδιες πηγές, η κίνηση αυτή της κυβέρνησης θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Πιο συγκεκριμένα:

1. Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.

Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Οι όροι του προγράμματος έχουν ως ακολούθως:

Εκτιμώμενες Τιμές: Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:

1. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα

2. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα

3. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα

4. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.

Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και τη συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2. Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πώς κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

https://www.alfavita.gr/

You May Also Like

Μιλλούση για Πετρούνια: «Ξεκάθαρα ήταν λάθος η διατύπωση του Λευτέρη» (vid)

Μιλλούση για Πετρούνια: «Ξεκάθαρα ήταν λάθος η διατύπωση του Λευτέρη» (vid)

Φονικές πλημμύρες στην Ισπανία: Νεκροί, αγνοούμενοι και σπίτια κάτω από νερό – Συγκλονιστικές εικόνες (Photos-Videos)

«Βρέθηκαν πτώματα, αλλά από σεβασμό προς τις οικογένειες, δεν πρόκειται να δώσουμε περαιτέρω στοιχεία», δήλωσε ο Κάρλος Μαζόν.

Η τελική λίστα των 14 επαγγελματιών που βάζουν υποχρεωτικά POS

Όπως όλα δείχνουν, από μέρα σε μέρα,  η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών…

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα του 2022 έχει γυρίσει σελίδα και δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα της κρίσης

Table of Contents Hide «Η Ελλάδα πλέον θεωρείται από πολλούς ως πυλώνας…

ΥΠΟΙΚ: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη δημόσια περιουσία σε παραθαλάσσιες περιοχές

”Η εικόνα στις παραλίες της χώρας μας από το φετινό καλοκαίρι αλλάζει”.

Καταβεβλημένος και με μάσκα οξυγόνου στο Λαϊκό Νοσοκομείο ο Άκης Τζοχατζόπουλος

Καταβεβλημένος και με μάσκα οξυγόνου στο Λαϊκό Νοσοκομείο ο Άκης Τζοχατζόπουλος

Μαρτυρία «βόμβα»: Τη φωτιά στα Γεράνεια Όρη δεν την έβαλε κανένας 90χρονος!

«Η φωτιά ξεκίνησε την ώρα της αλλαγής βάρδιας του πυροσβεστικού»

Τεχνητή νοημοσύνη: Στην Ελλάδα η Sophia, το πιο εξελιγμένο ρομπότ στον κόσμο

Οπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η Sophia είναι το πιο εξελιγμένο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο.

Ενοίκια, εφάπαξ μέχρι και… αποζημιώσεις απόλυσης μπορεί να κατάσχει η εφορία

Ποια εισοδήματα, εκτός από μισθούς και συντάξεις, μπορούν να δεσμευτούν έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο