Για μη ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων των αγροτών τόνισε το μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας, μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν εκπροσώπων του κλάδου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είναι αιτήματα που έχουμε φέρει σε όλες τις κυβερνήσεις και τα οποία φέρνουνε κάθε χρόνο», ανέφεραν εκπρόσωποι των αγροτών. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το skai.gr, οι πρώτες αντιδράσεις των Θεσσαλών αγροτών είναι ανάμεικτες.

Τι περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση για τους αγρότες

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια ανακοίνωσε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οπως αναφέρεται από το Μαξίμου, πρόκειται για «πρωτοβουλία που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα και εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια για το 1/3 της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά». Κατά τις ίδιες πηγές, η κίνηση αυτή της κυβέρνησης θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Πιο συγκεκριμένα:

1. Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.

Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Οι όροι του προγράμματος έχουν ως ακολούθως:

Εκτιμώμενες Τιμές: Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:

1. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα

2. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα

3. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα

4. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.

Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και τη συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2. Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πώς κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

https://www.alfavita.gr/

You May Also Like

Νέα στολή του μαχητή στις Ειδικές δυνάμεις: Δημιουργούμε τον Έλληνα στρατιώτη του 21ου αιώνα, ανέφερε ο Δένδιας

Δείτε βίντεο – Η νέα στολή εξασφαλίζει πέντε σημεία αναβάθμισης για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς αυξάνει την επιχειρησιακή ικανότητα τους

ΟΑΕΔ: Πώς θα πάρετε επίδομα εάν δεν δικαιούστε επίδομα ανεργίας

ΟΑΕΔ: Πώς θα πάρετε επίδομα εάν δεν δικαιούστε επίδομα ανεργίας

Ο μόνος Έλληνας μηχανικός που φτιάχνει χειροποίητα αναπηρικά αμαξίδια και βελτιώνει τη ζωή ατόμων με αναπηρία

Table of Contents Hide Ο μόνος Έλληνας μηχανικός που φτιάχνει χειροποίητα αναπηρικά…

Απολογείται σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης -Ο Κούγιας αποκάλυψε τι θα υποστηρίξει

Ενώπιον της ανακρίτριας θα βρεθεί και σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης προκειμένου να…

Ο Ευαγγελάτος φόρεσε μάσκα απέναντι από εμβολιασμένο – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Ευαγγελάτος φόρεσε μάσκα απέναντι από εμβολιασμένο – ΒΙΝΤΕΟ

Στην εκδήλωση του Υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα «Παραγωγικός μετασχηματισμός, ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα»

Στην εκδήλωση του Υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα «Παραγωγικός μετασχηματισμός, ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα»

21η Απριλίου 1967: Ποιο ήταν το τέλος των πραξικοπηματιών– Ποιοι πέθαναν στη ζεστασιά του σπιτιού τους, ποιος αυτοκτόνησε και ποιος «έφυγε» από θερμοπληξία

21η Απριλίου 1967: Ποιο ήταν το τέλος των πραξικοπηματιών– Ποιοι πέθαναν στη…

To «αντίο» της Νίκης Σούρα στον πατέρα της Δημήτρη: Θα ‘μαστε για πάντα μαζί και στο θάνατο και στη ζωή

«Σ’ αγαπάω μπαμπάκα μου, εις το επανιδείν», έγραψε η Νίκη Σούρα

Λίνα Μενδώνη: Ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν δική μου επιλογή

Η διαδικασία διορισμού του Δημήτρη Λιγνάδη ήταν ίδια με αυτή που εφάρμοσε…

Το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού που παρουσίασε ο Υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης υιοθέτησε η Παγκόσμια Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού που παρουσίασε ο Υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης…