Τη διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα αλλά και ιδιωτικές κλινικές εάν δεν εξυπηρετήσουν ασφαλισμένους, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αργά χθες στο βράδυ στο νομοσχέδιο που προβλέπει τις αλλαγές για το εργασιακό καθεστώς των γιατρών του ΕΣΥ.

Θέλει να προλάβει την απεργία
Η τροπολογία που προστέθηκε στο νομοσχέδιο την τελευταία στιγμή, δεν είναι τυχαία. Πρόκειται ουσιαστικά για μία κίνηση του υπουργού Υγείας ώστε να προλάβει την επικείμενη απεργιακή κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών σε όλη τη χώρα, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις υπέρογκες κρατήσεις από τον ΕΟΠΥΥ που ξεπερνούν το 60% του εισοδήματός τους (rebate – clawback).

Ο κλάδος αναμένεται να απεργήσει από τις 22 έως τις 26 Απριλίου ενώ αμέσως μετά θα κάνει επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα παίρνει τα παραπεμπτικά από τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις και θα πρέπει στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον Οργανισμό.

«Οι εργαστηριακοί γιατροί είναι σε απελπιστική κατάσταση. Δεν απειλείται μόνο ο κλάδος αλλά και όλη η διάγνωση στη χώρα, γιατί πλέον κανένας νέος γιατρός δεν επιλέγει τέτοια ειδικότητα γνωρίζοντας τι τον περιμένει.

Αποτέλεσμα όμως είναι να βιώνει πρόβλημα τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και ο δημόσιος» λέει στο ethnos.gr η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου.

Τι προβλέπει η τροπολογία
Η τροπολογία του Άδωνι Γεωργιάδη που προτέθηκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο, προβλέπει την άμεση διακοπή της σύμβασης σε γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και γενικότερα σε όλους τους ιδιώτες παρόχους εάν δεν εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους. Μάλιστα θα τους απαγορεύεται να κάνουν νέα σύμβαση για διάστημα 18 μηνών.

Η τροπολογία αναφέρει στο άρθρο 3:
Άρθρο 3
Αυτοδίκαιη λύση συμβάσεων παροχών υπηρεσιών με ΕΟΠΥΥ σε περίπτωση εκ μέρους τους άρνησης παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ
Συμβάσεις παροχών με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι αρνούνται την παροχή υπηρεσιών ή την εκτέλεση των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ κατά παράβαση των όρων των συναφθεισών συμβάσεων και της υπό στοιχεία ΓΠ 80157/31.10.2018 κοινής απόφασης των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών και Υγείας με θέμα «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ» (Β’4898) λύονται αυτοδικαίως και αζημίως για τον ΕΟΠΥΥ και οι πάροχοι αποκλείονται της δυνατότητας σύναψης νέας σύμβασης για διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης. Η λύση της σύμβασης διαπιστώνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Συμβάσεων».
Πηγή: ethnos.gr

You May Also Like

Γεωργιάδης για την εξέλιξη με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: «Ένα πολύ καλό νέο»

Νωρίτερα το ΣτΕ, δήλωσε αναρμόδιο και απέρριψε την αίτηση του Δήμου Χαϊδαρίου…

Τι σημαίνουν οι λέξεις Τριώδιο, Απόκριες, Μασκαράς και Καρναβάλι. Ποια είναι η ετυμολογία τους και πώς έφτασαν στο σύγχρονο λεξιλόγιο

Table of Contents Hide ΤριώδιοΑπόκρεως, αποκριά, απόκριεςΚαρναβάλιΜασκαράς Τι σημαίνουν οι λέξεις Τριώδιο,…

Εμβόλιο γρίπης με συνταγογράφηση και καταγραφή στο μητρώο

Ταλαιπωρία των πολιτών για το εμβόλιο της γρίπης βλέπουν οι φαρμακοποιοί

Τα τρία “λευκά δηλητήρια” στην διατροφή σας

Τα τρία “λευκά δηλητήρια” στην διατροφή σας

Υπουργείο Εξωτερικών: Να φύγουν άμεσα από την Ουκρανία οι Έλληνες πολίτες – Έκτακτη ανακοίνωση

Να αποχωρήσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες από την Ουκρανία, συνιστά το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή…

Ο σεισμός του Brexit αναζωπυρώνει τις συγκρούσεις για το μέλλον της Ευρώπης

Πίσω από την βιτρίνα της ενότητας, ο σεισμός του Brexit έφερε και…

ΚΕΑ: Δεκτές μέχρι 31/8 οι αιτήσεις για διορθώσεις

Δυνατότητα διορθώσεων στις αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), μέσω της…

Οι συγκλονιστικές εικόνες της έκρηξης ηφαιστείου στην Ισλανδία 19/12/2023, 12:15

Στο σημείο άνοιξε μια σχισμή 3,5 χιλιομέτρων στη γη από όπου άρχισε να αναδύεται καυτή λάβα.

“Δεν επιτρέπεται να βγουν ούτε στους κήπους σπιτιών”: Μια Ελληνίδα περιγράφει το ακραίο lockdown στη Σανγκάη

Σανγκάη: Έχει από τα πιο αυστηρά lockdowns