Ρεπορτάζ Αθανασία Ακρίβου

Η ελληνική αγορά ακινήτων συνεχίζει να «καλπάζει» με αμείωτο ρυθμό όπως φαίνεται και από ειδική έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή επιτροπή, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν ραγδαία σε ολόκληρη την ΕΕ την τελευταία δεκαετία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι τιμές των κατοικιών άρχισαν να αυξάνονται κατά την οικονομική ανάκαμψη της δεκαετίας του 2010, αν και με αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών.

Ακίνητα: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στις αυξήσεις τιμών

Από το 2010, οι τιμές έχουν διπλασιαστεί στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες. Η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία και η Λιθουανία έχουν παρουσιάσει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών. Οι τιμές στην Εσθονία και την Ουγγαρία έχουν μάλιστα τριπλασιαστεί από το κατώφλι του 2010. Παρόλα αυτά η κατάσταση έχει αρχίσει και αλλάζει καθώς πλεον παρατηρείται πτώση των τιμών η οποία είναι και διαφορετική ανάμεσα στα κράτη μέλη, ακόμη και στη ζώνη του ευρώ.

Η πτώση του δείκτη ονομαστικών τιμών κατοικιών για η ζώνη του ευρώ οφείλεται κυρίως στη σημαντική πτώση των τιμών στη Γερμανία και την Ολλανδία, καθώς και σε ορισμένα μικρότερα  κράτη μέλη. Οι τιμές κατοικιών στη Γαλλία και την Ισπανία είναι σταθερές. Η ιταλική αγορά κατοικίας έχει παραμείνει σε γενικές γραμμές στάσιμη από τα μέσα της δεκαετίας του 2010.

Οι τιμές μειώνονται περαιτέρω σε πολλά μέλη κράτη όπου κορυφώθηκαν το 2022-2ο τρίμηνο. Εκτός Γερμανία, αυτό συμβαίνει στην Τσεχία, τη Σλοβακία, τις Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο

Οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να μειώνονται και στη Δανία,την Φινλανδία και την Σουηδία Σε άλλες χώρες όπως π.χ Εσθονία, Λιθουανία και Ουγγαρία, οι τιμές των κατοικιών εξακολουθούν να αυξάνονται σε ετήσιους όρους, αλλά οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνουν ραγδαία. Αντίθετα, σταθερή αύξηση τιμών εντοπίζεται σε Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Σλοβενία με την Ελλάδα να καταγράφει την μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την Ευρώπη κοντά στο 14%.

Παρόλο που στην Ελλάδα καταγράφεται ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης των τιμών των ακινήτων, η Ελλάδα παραμένει μια από τις φθηνότερες χώρες στην Ευρώπη όσο αναφορά τις τιμές των ακινήτων. Να σημειωθεί πως παρόλο πως μέσα στα τελευταία δύο χρόνια σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ τα ελληνικά ακίνητα έχουν αυξηθεί κατά 25% παρόλα αυτά υπολείπονται ακόμη έναντι των υψηλότερων τιμών του 2007

Ακίνητα: Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις η Ελλάδα αλλά οι τιμές βρίσκονται ακόμη στον «πάτο» της Ευρώπης

Η σύγκριση των τιμών

Ο OT έψαξε και βρήκε τιμές ενός μικρού διαμερίσματος στο κέντρο των ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Στην Λισσαβόνα η μέση τιμή ενοικίασης ενός μικρού διαμερίσματος κυμαίνεται στα 1.132€ όταν στην Ελλάδα είναι στα 535€. Στη Ρώμη πάλι το μικρό διαμέρισμα ενοικιάζεται προς 1.091€ και στο Βερολίνο 1.298€. Φθηνότερα από την Ελλάδα θα έβρισκε κάποιος διαμέρισμα στη Ρήγα της Λετονίας όπου ενοικιάζεται προς 485 € ενώ στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας επίσης ενοικιάζεται κάτω από 1.000€,στα 740€.

Πάνω από 1.000€ το ενοίκιο σε Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στα 1.006€,στη Βαρκελώνη στα 1.153€ και στο Παρίσι στα 1,308. Το ίδιο μικρό διαμέρισμα για το αγοράσει κανείς θα πρέπει να ξοδέψει περίπου 4.622€/τμ στη Λισσαβόνα, στη Ρώμη 7.334€/τμ,στο Παρίσι 12.778€/τμ και στην Ελλάδα 2.693€/τμ. Δηλαδή,ο Έλληνας αγοραστής χρειάζεται περίπου το 1/6 των χρημάτων που χρειάζεται ο παριζιάνος αγοραστής

Η Golden Visa

Ένας από το λόγους του ράλι των τιμών στην Αθήνα και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας οφείλεται στην άνθιση της Golden Visa αναφέρουν φορείς του real estate.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπoυργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου έχουν υποβληθεί 4.150 αιτήματα για την αρχική χορήγηση άδειας παραμονής, αριθμός που μεταφράζεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων αξίας τουλάχιστον 1,03 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το 2019 είχαν υποβληθεί συνολικά 4.071 αιτήματα, επομένως ήδη έχει ξεπεραστεί η σχετική επίδοση, που ήταν και η καλύτερη μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας.

ot.gr

You May Also Like

Ποιους συμφέρει να βγουν σε σύνταξη εντός του 2022

Ποιους συμφέρει να βγουν σε σύνταξη εντός του 2022

Capital Controls: Θέμα χρόνου η αλλαγή στα όρια ανάληψης

Σήμερα ή αύριο αναμένεται η δημοσίευση στο ΦΕΚ των ρυθμίσεων που αφορούν…

Οικονομική ενίσχυση 4,7 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς σπαραγγιών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό από τον ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη

Οικονομική ενίσχυση 4,7 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς σπαραγγιών που επλήγησαν από τον…

Τουρκική λίρα: Φόβοι για κραχ στην Τουρκία – Άδειασαν τα σούπερ μάρκετ, έκλεισαν τα ανταλλακτήρια

Table of Contents Hide Τουρκική λίρα: Φόβοι για κραχ στην Τουρκία –…

Παραγραφή – Διαγραφή των χρεών προς τον ΕΦΚΑ

Πώς θα γίνεται εφεξής η παραγραφή των χρεών προς τον ΕΦΚΑ και…

Οι 20 αλλαγές στους φόρους το 2020

Ποιοι φόροι αναμένεται να μειωθούν εντός του νέου έτους. Η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, η αύξηση στο αφορολόγητο όριο και η παγίδα των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Οι παροχές σε είδος, ο ΦΠΑ και η παραγραφή υποθέσεων.

Νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου

Υποχώρησε τελικά η κυβέρνηση στις πιέσεις των δανειστών για περαιτέρω μείωση του…

Στις 10-11 Φεβρουαρίου οι εξετάσεις πιστοποίησης των ΕΠΑΣ-ΠΕΠΑΣ ΔΥΠΑ

Στις 10-11 Φεβρουαρίου οι εξετάσεις πιστοποίησης των ΕΠΑΣ-ΠΕΠΑΣ ΔΥΠΑ