Μερικές κρίσιμες λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα φορολογηθούν τα φετινά εισοδήματα των φυσικών προσώπων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που βγήκε την Τρίτη ( 19/4 ) σε δημόσια διαβούλευση. Οι λεπτομέρειες αυτές καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το πόσο φόρο εισοδήματος θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι για το φετινό τους εισόδημα.

Μισθωτοί και με μπλοκάκι

Ιδιαίτερη σημασία έχει η λεπτομέρεια όσον αφορά στον τρόπο που υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος για τους μισθωτούς που έχουν και εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή μπλοκάκι. Στην περίπτωση αυτή το εισόδημα αθροίζεται και ο φόρος υπολογίζεται με την κλίμακα των μισθωτών, αλλά η έκπτωση φόρου των έως 2.000 ευρώ υπολογίζεται μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που αφορά μισθούς.

Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και άλλες 15.000 ευρώ από ελευθέριο επάγγελμα. Ο φόρος εισοδήματος υπολογίζεται με βάση την κλίμακα των μισθωτών για συνολικό εισόδημα 35.000 ευρώ. Ο φόρος κλίμακας που αναλογεί στο συγκεκριμένο εισόδημα είναι 9.150 ευρώ. Στο ποσό αυτό γίνεται έκπτωση 2.000 ευρώ καθώς η έκπτωση δίνεται ολόκληρη αφού το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες είναι 20.000. Έτσι, ο τελικός φόρος είναι 7.150 ευρώ. Αν υπολογιζόταν η έκπτωση επί του συνόλου του εισοδήματος, η έκπτωση θα ήταν μικρότερη (1.850 ευρώ) και ο φόρος θα ήταν 7.300 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η έκπτωση φόρου από την κλίμακα των μισθωτών είναι 2.000 ευρώ και δίνεται ολόκληρη για εισόδημα έως 20.000. Μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τα 20.000 ευρώ.

Το καθαρό εισόδημα

Σημαντική λεπτομέρεια είναι και το γεγονός ότι το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που τοποθετείται στην κλίμακα, όταν υπάρχει και εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, είναι το καθαρό εισόδημα, δηλαδή αφού αφαιρεθούν επαγγελματικές δαπάνες. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν το εισόδημα από μπλοκάκι που φορολογούνταν ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ήταν το ακαθάριστο εισόδημα, δηλαδή δεν αφαιρούνταν οι επαγγελματικές δαπάνες.

Αγρότες

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα έχει την ίδια αντιμετώπιση με το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή χορηγείται έκπτωση φόρου έως 2.000 ευρώ που μεταφράζεται σε αφορολόγητο όριο έως 9.091 ευρώ. Επίσης, διατηρείται το αφορολόγητο για τις αγροτικές επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ.

Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Διατηρείται η αυτοτελής φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών από νομικά πρόσωπα όπως είναι οι ΟΕ και οι ΕΕ. Τα κέρδη θα συνεχίσουν να φορολογούνται με συντελεστή 26% για εισόδημα έως 50.000 και με συντελεστή 33% για εισόδημα πάνω από 50.000. Η διαφοροποίηση της φορολογικής αντιμετώπισης μεταξύ εισοδήματος από μπλοκάκι και κέρδους από νομικό πρόσωπο θα επαναφέρει τα κίνητρα για μεταφορά εισοδήματος από μια νομική μορφή επιχείρησης σε άλλη.

Παρακράτηση

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης με τη νέα κλίμακα θα ξεκινήσει με την δημοσίευση των σχετικών διατάξεων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Όλα το σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ – Ποιες αλλαγές αναμένονται το 2022

Table of Contents Hide Όλα το σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ –…

Ποιοι δικαιούνται επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης -Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Εργασίας η εγκύκλιος για την καταβολή επιδόματος κοινωνικής…

ΟΑΕΔ: Αλλάζουν όλα στο επίδομα ανεργίας – Πλαφόν 1.200 ευρώ τον μήνα για το πρώτο 6μηνο

Προβληματισμός για την «ισόβια ανεργία» – Σε άλλες χώρες της Ευρώπης αν…

Στα προ κρίσης επίπεδα η τιμή του ρεύματος για τον Μάρτιο

Το φθηνότερο τιμολόγιο του Μαρτίου φαίνεται να είναι το κίτρινο ex ante της ΔΕΗ

Οι δικαστές ετοιμάζουν προσφυγές να ζητήσουν πίσω την εισφορά αλληλεγγύης

Οι δικαστές ετοιμάζουν προσφυγές να ζητήσουν πίσω την εισφορά αλληλεγγύης

Δυσοίωνες προβλέψεις για αύξηση της ανεργίας και κλιμάκωση της ύφεσης

Καμπανάκι κινδύνου κρούει το ΙΟΒΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προβλέποντας…

Στη Βουλή τα νέα μέτρα για το φθηνότερο αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος

Η τροπολογία προβλέπει τη σύνδεση των εν λόγω μονάδων ΑΠΕ στα δίκτυα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα

Πώς αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος;

Πώς αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος;

Συνεχίζονται από αύριο οι αιτήσεις τουριστικών καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού συνταξιούχων ελεύθερων επαγγελματιών

Ανοίγει ξανά αύριο η πλατφόρμα, Σάββατο 22 Ιουλίου και ώρα 10:00