Τι είναι η αλισίβα

Η αλισίβα ή αλλιώς σταχτόνερο είναι ένα αλκαλικό διάλυμα που παρασκευάζεται με τον βρασμό του νερού μαζί με στάχτη από καμένα, καθαρά ξύλα. Η στάχτη περιέχει ανθρακικό κάλιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις καθαριστικές και τις μαγειρικές ιδιότητες της αλισίβας.

Γιατί τη χρησιμοποιούσαν

Η αλισίβα χρησιμοποιούνταν για πολλούς σκοπούς, τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στην παραδοσιακή μαγειρική.

Στο πλύσιμο των ρούχων η αλισίβα χρησιμοποιούνταν για να μαλακώσει τα ρούχα και να τα κάνει πιο λευκά.
Στο λούσιμο των μαλλιών η αλισίβα χρησιμοποιούνταν για να τα κάνει πιο λαμπερά και να τα απαλλάξει από τις ψείρες.
Στην μαγειρική η αλισίβα χρησιμοποιούνταν για να κάνει τις ζύμες πιο τριφτές και να τις διογκώσει ελαφρά. Χρησιμοποιούνταν επίσης σε ορισμένα γλυκά, όπως τα κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, για να τους δώσει μια ιδιαίτερη γεύση και υφή.

Με τι μπορεί να αντικατασταθεί

Στις σύγχρονες συνταγές η αλισίβα έχει αντικατασταθεί από τη σόδα ή το μπέικιν πάουντερ, τα οποία έχουν παρόμοιες ιδιότητες. Η σόδα είναι πιο ισχυρό αλκαλικό από την αλισίβα και μπορεί να δώσει μια πιο έντονη γεύση στα γλυκά. Το μπέικιν πάουντερ είναι ένα μείγμα σόδας και αμμωνίας και είναι πιο ασφαλές για χρήση από τη σόδα, καθώς δεν δημιουργεί οξυγόνο.

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε αλισίβα

Υλικά για 1 φλιτζάνι αλισίβα
3 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη (από καθαρά ξύλα/ξυλόφουρνο κ.λπ., προσοχή όχι στάχτη που προέρχεται από τεχνητά συστατικά π.χ. κύβοι προσανάμματος)

Τρόπος 1

Βράζουμε το νερό με τη στάχτη σε μέτρια φωτιά για 4-6 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό που δημιουργείται.
Αφήνουμε το βρασμένο σταχτόνερο να κατασταλάξει καλά (για 2-3 ώρες).
Σουρώνουμε το μείγμα με τουλουπάνι, γάζα ή φίλτρο του καφέ.
Χρησιμοποιούμε την ποσότητα που υποδεικνύει η συνταγή.

Τρόπος 2

Βάζουμε τη στάχτη σε τουλουπάνι και τη βυθίζετε στην κατσαρόλα με το νερό.
Βράζουμε, αποσύρουμε απ’ τη φωτιά, αφαιρούμε το τουλουπάνι και αφήνουμε να κατασταλάξει το νερό μισή ώρα.
Ξανασουρώνουμε από καθαρό τουλουπάνι και χρησιμοποιούμε το φιλτραρισμένο μείγμα.

Συμβουλές

Για να φτιάξουμε αλισίβα από στάχτη από ξύλα που έχουν καεί στο τζάκι ή στο φούρνο, πρέπει να περιμένουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Αν φτιάξουμε περισσότερη αλισίβα από όση χρειαζόμαστε, την αποθηκεύουμε στο ψυγείο για επόμενο γλυκό. Πριν την ξαναχρησιμοποιήσουμε την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

.therapeftis.eu/

You May Also Like

Μακαρονάδα με σάλτσα τόνου

Μια από τις πιο νόστιμες μακαρονάδες που υπάρχουν είναι αυτή με σάλτσα τόνου.

Ελληνίδα οδοντίατρος, εφηύρε ουσία που αναπλάθει τα δόντια φυσικά, χωρίς σφραγίσματα

Ελληνίδα οδοντίατρος, εφηύρε ουσία που αναπλάθει τα δόντια φυσικά, χωρίς σφραγίσματα

Παγωτό με δυο υλικά

Φτιάξτε παγωτό με μόνο δύο υλικά

Πεντανόστιμο δίχρωμο μπισκοτογλυκό τούρτα με ζαχαρούχο και merenda

Τούρτα δίχρωμη με μπισκότα ζαχαρούχο και μερέντα!!!

Rythm training: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την προπόνηση ρυθμού – συντονισμού Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Rythm training: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την προπόνηση ρυθμού –…

Συνταγή για ένα πεντανόστιμο και εύκολο κέικ χωρίς μίξερ!

Το κέικ είναι από τα αγαπημένα γλυκά μικρών και μεγάλων και αποτελεί μία σταθερή αξία.

6 θανατηφόροι ιοί που πέρασε η ανθρωπότητα και κάνουν τον κορονοϊό να μοιάζει με απλό κρύωμα

6 θανατηφόροι ιοί που πέρασε η ανθρωπότητα και κάνουν τον κορονοϊό να…

5 πράγματα που κανείς δεν σας λέει για την απώλεια βάρους

5 πράγματα που κανείς δεν σας λέει για την απώλεια βάρους

Τσουρέκι γεμιστό με Nutella

Υλικά Για το τσουρέκι: 600 γρ. αλεύρι 240 γρ. ζάχαρη 160 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο…

Ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού στη Σιάτιστα

Με κεντρικό ομιλητή τον δρ. Παναγιώτη Εσκιτζή