Mε την έναρξη των διαδικασιών για τον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης, άρχισε σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.  Μετά τη άκαρπη διαδικασία των διερευνητικών εντολών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάλεσε στις 11 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο τους πολιτικούς αρχηγούς των πέντε κομμάτων που εισήλθαν στη Βουλή.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε πολύ γρήγορα και για την ακρίβεια μισή ώρα από την έναρξή της. Οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις.

Στο Προεδρικό Μέγαρο επιβεβαιώθηκε  και τυπικά η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Το επόμενο βήμα, είναι  η κυρία Σακελλαροπούλου να προχωρήσει στον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, ευρείας αποδοχής για να διενεργήσει τις νέες εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός που θα ορκιστεί πιθανότατα την Πέμπτη θα είναι είτε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, είτε κάποιος άλλος ανώτατος δικαστικός. Ακούγονται τα ονόματα της προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας, Ευαγγελίας Νίκα και της προέδρου του Αρείου Πάγου Μαρίας Γεωργίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές  υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης ε.τ Βασίλης Κασκαρέλης, για το υπουργείο Άμυνας ακούγονται τα ονόματα του πρέσβη ε.α, Παύλου Αποστολίδη και του πρέσβη ε.τ, Δημήτρη Παρασκευόπουλου. Στο υπουργείο Υγείας πιθανότατα θα τοποθετηθεί η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοττανίδου.

Μετά την διορθωτική αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος, η Βουλή συγκαλείται τέσσερις ημέρες νωρίτερα από ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά και από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Όταν ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα θυροκολληθεί στην είσοδο του Κοινοβουλίου το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής στο οποίο θα προσδιορίζεται και η ημερομηνία σύγκλησης και ορκωμοσίας της Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές που θα γίνουν στις 25 Ιουνίου.

Η νέα εκλογική διαδικασία ξεκινά από την αρχή. Τα κόμματα θα καταθέσουν στον Άρειο Πάγο όλα τα προαπαιτούμενα  για τη συμμετοχή τους στις εκλογές (σήματα, προγράμματα, ονόματα υποψηφίων). Δύο πράγματα είναι αυτά που αλλάζουν σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Πρώτον θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Και δεύτερον οι ψηφοφόροι, αυτή τη φορά, δεν θα επιλέξουν υποψήφιους. Τα ψηφοδέλτια δεν χρειάζονται σταυρό, για αυτό άλλωστε δεν θα υπάρχει στυλός στο παραβάν.

Πηγή:tovima.gr

You May Also Like

Μαρία Αντωνίου: Πρόγραμμα Περιοδείας 4/5

Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας κι ενόψει των Εθνικών Εκλογών της 21ης Μαΐου

Εκλογές 2023: Τι κάνω αν δεν έχω ταυτότητα

Τα τέσσερα έγγραφα που μπορούν να επιδείξουν οι πολίτες στο εκλογικό κέντρο, αντί της ταυτότητας

Εκλογές 2023: Το βράδυ το κρίσιμο debate

Πού στοχεύουν Μητσοτάκης, Τσίπρας και Ανδρουλάκης

Εκλογές στην Τουρκία: Θα αλλάξει κάτι στα ελληνοτουρκικά η νίκη Ερντογάν;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει εγκαταλείψει τον εθνικισμό ως κατευθυντήρια ιδεολογία του

Ανακοίνωση-απάντηση Συνδυασμού «Και θέλουμε Και μπορούμε» για το 4ο δημοτικό σχολείο Καστοριάς

Του υποψήφιου δημάρχου Καστοριάς, Τρύφωνα Πολυγιάννη