Orizontes
  • Τοπικά
    • Νομός Καστοριάς
    • Άργος Ορεστικό
    • Εκδηλώσεις
    • Αστυνομικά
    • Νεστόριο
    • Δυτική Μακεδονία
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Υγεία
    • Tips
    • Ομορφιά
    • Διατροφή
    • Παιδί
    • Ψυχική Υγεία
    • Σπίτι
  • Απόψεις
  • Διεθνή
  • Υγεία
ΤΟΠΙΚΑ
  • Τοπικά
  • Νομός Καστοριάς
  • Άργος Ορεστικό
  • Εκδηλώσεις
  • Αστυνομικά
  • Νεστόριο
  • Δυτική Μακεδονία
News
  • Arts
  • Economy
  • Fashion & Style
  • Food
  • Health
  • Lifestyle
  • Politics
  • Science
  • Sports
  • Technology
  • Travel
Opinion
  • Today’s Opinion
  • Op-Ed Columnists
  • Editorials
  • Contributing Writers
  • Op-Ed Contributors
  • Opinionator
  • Letters
  • Sunday Review
  • Taking Note
  • Room for Debate
  • Public Editor
Most Popular
  • Art & Design
  • World
  • Blog
  • Business
  • Culture
  • Lifestyle
  • N.Y.
  • Newspaper
  • Photos
  • Post
Orizontes
  • Τοπικά
    • Νομός Καστοριάς
    • Άργος Ορεστικό
    • Εκδηλώσεις
    • Αστυνομικά
    • Νεστόριο
    • Δυτική Μακεδονία
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Υγεία
    • Tips
    • Ομορφιά
    • Διατροφή
    • Παιδί
    • Ψυχική Υγεία
    • Σπίτι
  • Απόψεις
  • Διεθνή
  • Υγεία
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα

Αποκαλύπτεται το αρχαίο Γυμνάσιο της Αρχαίας Ολυμπίας – Δείτε φωτογραφίες

Την ολοκλήρωση των ανασκαφών ακολουθεί και η τελική διαμόρφωση του μνημείου.
  • 3 minute read
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Up next
Αναχωρούν κατά κύματα οι πρώτοι αδειούχοι του Αυγούστου
Published on 01 Αυγούστου 2024
Author
Α. Μ.

Οικοδομήθηκε, τον 2ο αι. π.Χ. δίπλα στην κοίτη του ποταμού Κλαδέου

Αποκαλύπτεται το αρχαίο Γυμνάσιο της Αρχαίας Ολυμπίας – Δείτε φωτογραφίες
Στην γ’ φάση του έργου της αποκάλυψης, προστασίας και ανάδειξης του Γυμνασίου στην Αρχαία Ολυμπία προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνέχεια των θετικών γνωμοδοτήσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επί της στατικής μελέτης των πρανών και της μελέτης αποχέτευσης–αποστράγγισης των όμβριων υδάτων του ανασκαφικού σκάμματος.

Την ολοκλήρωση των ανασκαφών ακολουθεί και η τελική διαμόρφωση του μνημείου. Το Γυμνάσιο της Αρχαίας Ολυμπίας οικοδομήθηκε, τον 2ο αι. π.Χ. δίπλα στην κοίτη του ποταμού Κλαδέου και ανήκει στο ίδιο συγκρότημα με την παλαίστρα, που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με αυτό. Πρόκειται για μεγάλο περίκλειστο μακρόστενο κτίσμα, το οποίο είχε στο κέντρο του μια ευρύχωρη αυλή με δωρικές στοές στις τέσσερις πλευρές του.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Η αποκάλυψη και η ανάδειξη του Γυμνασίου στην Αρχαία Ολυμπία, του χώρου δηλαδή στον οποίον προπονούνταν οι αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνεχίζεται απρόσκοπτα από το Υπουργείο Πολιτισμού δια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί η α’ και β΄ φάση αποκάλυψης του μνημείου και ακολουθεί η αποκάλυψη και ανάδειξη του βόρειου και τελευταίου τμήματος του Γυμνασίου, με την επικείμενη ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδος. Παράλληλα, με την αποκάλυψη του μνημείου, δημιουργούμε ένα πλέγμα αντιπλημμυρικής προστασίας του, καθώς η θέση του δίπλα στον Κλαδέο ποταμό, το καθιστά ευάλωτο σε πλημμυρικά φαινόμενα. Με την ολοκλήρωση της αποκάλυψης του Αρχαίου Γυμνασίου, αλλά και με τα έργα αποκατάστασης και ανάδειξης σημαντικών μνημείων της ρωμαϊκής περιόδου στην Αρχαία Ολυμπία, όπως οι Θέρμες, το λεγόμενο εργαστήριο του Φειδία, η «Οικία του Νέρωνα», συμπληρώνεται η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου, διευρύνεται η περιήγηση των επισκεπτών και ενισχύεται η εμπειρία τους».

Για την εκπόνηση της στατικής μελέτης αξιοποιήθηκαν τα συμπεράσματα από την εφαρμογή της ηλεκτρομηχανολογικής και στατικής μελέτης στις προηγούμενες φάσεις του έργου, όπως και η διαμορφωμένη εικόνα του χώρου μετά την ολοκλήρωση της β’ φάσης του έργου, και αποτιμήθηκε η λειτουργία των εφαρμοσμένων λύσεων κατόπιν των έντονων πλημμυρικών φαινομένων του Νοεμβρίου του 2015. Οι προτάσεις της μελέτης αφορούν σε καθαρισμούς και αντιστήριξη των πρανών του σκάμματος αλλά και σε μέτρα προστασίας των αρχαιοτήτων βάσει των αρχαίων καταλοίπων. Ειδικά για τη δυτική πλευρά κατά μήκος του Κλαδέου, στην περιοχή με τη χαμηλότερη στάθμη του φυσικού εδάφους, προτείνεται η κατασκευή αναλήμματος για την προστασία του σκάμματος από πιθανή πλημμύρα και η προστασία του φυσικού εδάφους έναντι της διάβρωσης. Το έργο αποχέτευσης – αποστράγγισης των όμβριων υδάτων ολοκληρώνεται με την κατασκευή ανοικτών αγωγών στα πρανή του σκάμματος, τη διαμόρφωση αποστράγγισης και την κατασκευή φρεατίων.

Η δυτική του πλευρά του Γυμνασίου έχει παρασυρθεί από τον ποταμό Κλαδέο και πιθανολογείται ότι αποτελούνταν από δωμάτια που χρησίμευαν ως καταλύματα των αθλητών. Στην ανατολική στοά υπήρχε εξωτερικός τοίχος με διπλή εσωτερική δωρική κιονοστοιχία με 66 κίονες και προς την αυλή μια δεύτερη κιονοστοιχία με 60 κίονες. Το συνολικό μήκος της στοάς αυτής ήταν ίσο με το μήκος του ολυμπιακού σταδίου, έτσι ώστε οι αθλητές του δρόμου να προπονούνται ακριβώς στην ίδια απόσταση. Στην ανατολική στοά υπήρχε ο «ξυστός», στεγασμένος στίβος για την προπόνηση των δρομέων, το μήκος του οποίου ήταν ίσο με το μήκος ενός σταδίου (192,27μ.).

Ο πλαϊνός, παράλληλος, υπαίθριος διάδρομος ήταν η «Παραδρομίς». Η προπόνηση των αθλητών στα αγωνίσματα του ακοντίου και του δίσκου γίνονταν στον μεγάλο υπαίθριο χώρο του Γυμνασίου.

https://www.newsbeast.gr/
You May Also Like

Κικίλιας: Από ανθρώπινο χέρι η πλειοψηφία των πυρκαγιών – 667 φωτιές τις τελευταίες μέρες

Πάνω από 60 την ημέρα
  • Μ. Κ.
  • 28/07/2023
  • Επικαιρότητα

Εγκλημα στα Γλυκά Νερά: Δεν βρέθηκε ξένο DNA στα νύχια της Καρολάιν ούτε όχημα διαφυγής των δραστών

Νεότερες πληροφορίες γύρω από το έγκλημα στα Γλυκά Νερά έρχονται στο φως…
  • Α. Μ.
  • 04/06/2021
  • Διεθνή
  • Επικαιρότητα

Βαλτική: Η μεγαλύτερη υποθαλάσσια σήραγγα στον κόσμο θα ολοκληρωθεί το 2029

Η μεγαλύτερη οδική και σιδηροδρομική σήραγγα στον κόσμο είναι χτισμένη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα και έχει μήκος 18 χιλιόμετρα.
  • Α. Μ.
  • 27/06/2024
  • Επικαιρότητα

Δήμος Καστοριάς: Ενημέρωση για τη χρήση ιδιοπαραγόμενου πολλαπλασιαστικού υλικού στη Βιολογική Γεωργία

Δήμος Καστοριάς: Ενημέρωση για τη χρήση ιδιοπαραγόμενου πολλαπλασιαστικού υλικού στη Βιολογική Γεωργία
  • Ορίζοντες
  • 04/10/2017
  • Απόψεις
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα

Κατερινόπουλος για τα νεκρά παιδιά στην Πάτρα: «Το ανθρώπινο χέρι ήξερε τι έκανε»

Κατερινόπουλος για τα νεκρά παιδιά στην Πάτρα: «Το ανθρώπινο χέρι ήξερε τι…
  • Α. Μ.
  • 28/02/2022
  • Επικαιρότητα

Θρήνος στα Τρίκαλα: Πέθανε στα 33 της η Έλλη Διβάνη του γνωστού ομίλου ξενοδοχείων

Ήταν κόρη του αείμνηστου Ερρίκου Διβάνη, εκ των συνεχιστών της οικογενειακής επιχείρησης…
  • Α. Μ.
  • 08/03/2021
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Πολιτικά

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Τζούφιος και προκλητικός ο ανασχηματισμός – Έχω επιφυλάξεις αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα»

Δεν θα συνεργαστούμε με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
  • Α. Μ.
  • 17/03/2025
  • Αρχιτεκτονική
  • Ελλάδα

Η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ελλάδα χρειάστηκε 66 χρόνια για να φτιαχτεί

Ξεκίνησε να χτίζεται το 1908 και ολοκληρώθηκε το 1974.
  • Α. Μ.
  • 17/10/2023
  • Επικαιρότητα

Αυτά είναι τα 10 επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση την επόμενη πενταετία

Mια νέα μελέτη από την CareerBuilder και το τμήμα ερευνών της μαρτυρά…
  • Ορίζοντες
  • 26/07/2016
  • Επικαιρότητα

ΑΣΕΠ: 380 μόνιμες θέσεις μέσω τριών προκηρύξεων μέχρι 31 Ιουλίου

ΑΣΕΠ: 380 μόνιμες θέσεις μέσω τριών προκηρύξεων μέχρι 31 Ιουλίου
  • Ορίζοντες
  • 12/07/2018
IMPEL FURS
GASSI
Oriz
ΚΟΕΜ
CK FURS
ckfurs
ckfurs
  • Επικαιρότητα

Εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη γενετική βελτίωση της αυτόχθονης ελληνικής φυλής του μαύρου χοίρου

Table of Contents Hide Χρόνος, τόπος και διάρκεια διεξαγωγήςΨηφιακή υποστήριξη μέσω…
  • 15/06/2026
  • 2 minute read
  • Travel - Ταξίδια
  • Νομός Καστοριάς

Ο Σύλλογος «Το Απόζαρι» στο Καρπενήσι

Ο Σύλλογος «Το Απόζαρι» στο Καρπενήσι
  • 02/12/2025
  • 1 minute read
  • Αθλητικά
  • Νομός Καστοριάς

Μια ξεχωριστή αθλητική γιορτή από τον Α.Σ. Καστοριάς

Μια ξεχωριστή αθλητική γιορτή από τον Α.Σ. Καστοριάς
  • 02/12/2025
  • 2 minute read
  • Αθλητικά
  • Νομός Καστοριάς

1980: Η Καστοριά κατακτά το κύπελλο Ελλάδος και ο Λάκης ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗΣ κρατάει το κύπελλο

1980: Η Καστοριά κατακτά το κύπελλο Ελλάδος και ο Λάκης ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗΣ κρατάει το κύπελλο
  • 02/12/2025
  • 1 minute read
logo
0
Designed & Developed by Adversal