Μαζί τους η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου, που αναζητά τα μυστικά της συγκομιδής.
Μια εργασία στα σπαρμένα με κρόκο χωράφια που απαιτεί επιδεξιότητα και λεπτότητα από έμπειρα χέρια. Μέσα σε δυο ημέρες πρέπει να συγκομισθεί ο κρόκος από την στιγμή της ωρίμανσης του, όπως λέει η θωμαή μια από τις γυναίκες, η οποία γνωρίζει πως πρέπει να μεταχειριστεί τα άνθη μόλις τα πιάσει στο χέρι.
![]() |
το μωβ χρώμα που καλύπτει τα χωράφια στην Κοζάνη |
Ο Βασίλης Μητσόπουλος, πρόεδρος κροκοπαραγωγών Κοζάνης, εξηγεί ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά μειωμένης παραγωγής, λόγω καιρού, μειωμένων βροχοπτώσεων, μηδενικών χιονοπτώσεων επί χρόνια και υψηλών θερμοκρασιών. «Έχει να βρέξει πάνω από 50 ημέρες». Όλα αυτά προκαλούν μείωση του παραγόμενου προϊόντος.
![]() |
Μια εργασία στα σπαρμένα με κρόκο χωράφια που απαιτεί επιδεξιότητα και λεπτότητα από έμπειρα χέρια |
Ωστόσο, οι προσδοκίες για την ανταμοιβή των κόπων τους είναι υψηλές. «Οι τιμές είναι πολύ καλές για τον παραγωγό, γίνεται τυποποίηση στο σύνολο σχεδόν του κρόκου και οι διατίθεται κυρίως σε Αμερική και Ευρώπη, αλλά και στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα είναι πάνω από 2.000 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό».
Πηγή – ertnews.gr