Την Παρασκευή 20/8 γράφτηκε άλλο ένα επεισόδιο της πολυδιάστατης απαξίωσης και περιθωριοποίησης της υπαίθρου, σε συνέχεια όσων συστηματικά συμβαίνουν κατά τις τελευταίες δεκαετίες και ειδικά από την εφαρμογή του 1ου Μνημονίου κι έπειτα.

Ακόμα δύο καταστήματα των ΕΛΤΑ, στο Νεστόριο Καστοριάς και στον Πεντάλοφο Κοζάνης σταμάτησαν την λειτουργία τους, αυξάνοντας τον αριθμό των κλειστών καταστημάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονταν σε ορεινές και «δυσπρόσιτες» περιοχές, όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται από τις «νέου τύπου» επιχειρήσεις που έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό, προσθέτοντας επιπλέον έξοδα και στον συνήθως πενιχρό προϋπολογισμό των κατοίκων.

Η ζυγαριά του κόστους- όφελους της νεοφιλελεύθερης λογικής στις υπηρεσίες και τα κοινωνικά αγαθά καθιστά την Ύπαιθρο όλο και περισσότερο αβίωτη σε όσους και όσες ηρωικά επιμένουν να την επιλέγουν ή αποφασίζουν να την επιλέξουν έναντι των αστικών κέντρων.

Ζήσαμε μια προεκλογική περίοδο για τον Β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά την οποία ακούσαμε πολλά για στήριξη της Υπαίθρου και των κατοίκων της. Διεκδίκηση ορεινότητας και σχέδια ανάπτυξης της υπαίθρου από υποψήφιους-ες Περιφερειάρχες. Ο ένας εξ αυτών,-ο νεοεκλεγείς- όντας πρώην βουλευτής της Ν.Δ., υποστηρίζει ακόμα το θεάρεστο έργο της. Ο δεύτερος, εκλεκτός της Κυβέρνησης. Η τρίτη, βαθιά πεπεισμένη πως οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υπηρέτησε ως διορισμένη έσωσαν τη χώρα.

Οι εκλογές παρήλθαν και η αδιαφορία όλων τους για την Ύπαιθρο της Δυτικής Μακεδονίας είναι δεδομένη και θα αποδεικνύεται συνεχώς.

Μια συνολική Πολιτική για την Ύπαιθρο, όπως περιγράφηκε από την ΑΡ.ΣΥ. προεκλογικά, προϋποθέτει τη διατήρηση του συνόλου των υπηρεσιών και υποδομών Κοινής Ωφελείας, καθώς και ένα συντεταγμένο και γενναίο πρόγραμμα επιδοτήσεων, προκειμένου, όχι μόνο να συγκρατηθεί ο πληθυσμός των ορεινών περιοχών αλλά να προστεθούν σε αυτόν νέοι άνθρωποι που θέλουν να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

Η ΑΡ.ΣΥ. θα συνεχίσει να στηρίζει τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας στους αγώνες που δίνουν για να κρατηθεί ζωντανή η Ύπαιθρος προς όφελος των πολλών.

Κοζάνη 25/10/2023

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

You May Also Like

Ευχαριστήρια επιστολή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας

Ευχαριστήρια επιστολή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας

«Για μια ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΉ την επόμενη πενταετία»: Κατέθεσε συνδυασμό η Κάλι Κυριακίδου

Με 138+1 υποψηφίους

Κικίλιας: Από ανθρώπινο χέρι η πλειοψηφία των πυρκαγιών – 667 φωτιές τις τελευταίες μέρες

Πάνω από 60 την ημέρα

Αγώνας με κάθε μέσο για την αποτροπή της Περιβαλλοντικής καταστροφής της Γαλατινής από τα Φωτοβολταϊκά

Δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής: ΄΄Η Κοινότητα, κυριολεκτικά περικυκλώνεται από φωτοβολταϊκά΄΄.

Τμήματα εκμάθησης γραφής Braille σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα από τον Σύλλογο Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας

Τμήματα εκμάθησης γραφής Braille σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα από τον Σύλλογο Τυφλών…

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Πανεπιστημίων IUF στη Θεσσαλονίκη!

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Πανεπιστημίων IUF, το μεγαλύτερο…

Συνελήφθη 28χρονος αλλοδαπός, σε περιοχή της Φλώρινας, ο οποίος με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο μετέφερε  13 αλλοδαπούς διευκολύνοντας την παράνομη έξοδό τους από την ελληνική επικράτεια

Συνελήφθη 28χρονος αλλοδαπός, σε περιοχή της Φλώρινας, ο οποίος με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο…