Οι αυτοδιοικητικές εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες μπορεί να έβγαλαν αρκετούς δημάρχους και περιφερειάρχες από τον πρώτο κιόλας γύρο, ωστόσο σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, διαδραματίστηκαν εκλογικά θρίλερ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και ορισμένοι δήμοι όπου συμμετείχαν… celebrities όπου σε κάποιες περιπτώσεις δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στον δεύτερο γύρο.

Αξιοσημείωτες είναι και οι πρωτιές σε δήμους του ΚΚΕ αλλά και του ΠΑΣΟΚ ενώ σε κάποιους δήμους, η μάχη για τον δεύτερο γύρο κρίθηκε ακόμη και για δύο ψήφους.

Στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού ο Αναστάσιος Μπινσίκος εξασφάλισε ένα ελαφρύ προβάδισμα με 20,65% ενώ ακολούθησε με 20,14% και μόλις 62 ψήφους διαφορά ο Νικόλαος Τσιλήφης.

Στον δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, ο Κωνσταντίνος Μαραγκάκης δεν κατάφερε για λίγο να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, καθώς εξασφάλισε 42,85%. Ως εκ τούτου, θα δώσει τη μάχη με τον Παναγιώτη Κατηφέ στον β΄ γύρο.

Ένα απίστευτο εκλογικό θρίλερ καταγράφηκε στον δήμο Πεντέλης . Η Δήμητρα Κεχαγιά εξασφάλισε την πρωτιά με 31,78% ωστόσο για τη δεύτερη θέση η μάχη κρίθηκε για μόλις δύο ψήφους.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Αναστασία Κοσμοπούλου με 22,80% και 3.322 ψήφους και ακολούθησε ο Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου με 22,78% και 3.320 ψήφους.

Μεγάλη μάχη δόθηκε και στον δήμο Παπάγου – Χολαργού όπου κυριάρχησε ο Ηλίας Αποστολόπουλος συγκεντρώνοντας 38,49%. Ακολούθησε ο Δημήτριος Οικονόμου με 15,31% και 2.836 ψήφους ενώ από κοντά βρέθηκε η Μαρία Σιώτου με 15,21% και 2.816 ψήφους.

Σημαντικές πρωτιές ΚΚΕ – ΠΑΣΟΚ

Ανάμεσα στα αποτελέσματα, ξεχωρίζει η επικράτηση του Ηλία Σταμέλου (ΚΚΕ) στον δήμο Καισαριανής, όπου εξασφάλισε στον πρώτο γύρο των εκλογών 35,31%.

Στον δήμο Παλλήνης ο Χρήστος Αηδόνης από το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο βγήκε πρώτος αλλά εξελέγη και από τον πρώτο γύρο με το εμφατικό 47,17%.

 Δεν τα κατάφεραν Ρώμας και Πατούλη

Αρκετά «λαμπερά» ονόματα διεκδικήσαν την ψήφο των πολιτών για δήμους της χώρας, ωστόσο δεν τα κατάφεραν όλοι.

Στον δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης ο Γρηγόρης Λέων συγκέντρωσε 31,16% και θα δώσει μάχη στον δεύτερο γύρο με τον Μάριο Ψυχάλη ο οποίος έλαβε 27,18%. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Μαρίνα Σταυράκη (Πατούλη) με τον συνδυασμό Ενωμένη για τη Λυκόβρυση – Πεύκη με 16,25%.

Στον δήμο Χαλανδρίου, ο Συμεών Ρούσσος δεν απενεξελέγη οριακά από τον πρώτο γύρο καθώς συγκέντρωσε 42,84%. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε η Χρύσα Αγαπητού με 25,52%, ενώ ο γνωστός ηθοποιός Χάρης Ρώμας συγκέντρωσε 14,91%.

Η «ακτινογραφία» των εκλογών και τα ρεκόρ

Επισημαίνεται ότι σε 246 δήμους της χώρας εκλέχθηκε δήμαρχος από τον α’ γύρο, ενώ σε άλλους 86 ο τοπικός άρχοντας θα προκύψει την ερχόμενη Κυριακή.

Πέντε υποψήφιοι δεν κατάφεραν για λίγες ψήφους να πιάσουν το όριο του 43% και έτσι θα χρειαστεί να αναμετρηθούν στον β’ γύρο με τον δεύτερο σε εκλογική δύναμη συνυποψήφιό τους.

Πρόκειται για τους υποψηφίους δημάρχους Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο, ο οποίος έλαβε 42,92%, Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη με 42,88%, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Κωνσταντίνο Μαραγκάκη με 42,85%, Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο με 42,84% και Τυρνάβου Αθανάσιο Αμάρι Σάμερ που έλαβε ποσοστό 42,68%.

Αντίθετα νέος δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων εκλέχθηκε οριακά χθες με 43,17% ο Στέφανος Χαράλαμπος Πενηντάρχου Πουλημένος.

Στην Αττική το μεγαλύτερο ποσοστό πέτυχε ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου με το σαρωτικό 83,75%, που αποτελεί και προσωπικό ρεκόρ καθώς στις εκλογές του 2019 έλαβε 79,01%, ενώ πρωτοεκλεχθηκε το 2014 με 62,93%.

Δεύτερο υψηλότερο ποσοστό πετυχε ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς με 80,55%, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, ο οποίος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αποτελώντας ίσως μοναδικό φαινόμενο για τα αυτοδιοικητικά χρονικά.

Χθες έλαβε 77,98%, με αποτέλεσμα να επανεκλεγεί για έκτη συνεχόμενη θητεία και μάλιστα με το μεγαλύτερο ποσοστό στην 21χρονη ιστορία του ως δήμαρχος. Εξελέγη δήμαρχος Περιστερίου για πρώτη φορά το 2002, επικρατώντας οριακά του αντιπάλου του στον β’ γύρο.

 

tanea.gr

You May Also Like

Η θέση του Ζήση Τζηκαλάγια για τον προτεινόμενο τηλεοπτικό διάλογο

«Θεωρώ πως οι συμπολίτες αναγνωρίζουν ποιος πετά στην πραγματικότητα στην εξέδρα»

Ανοιχτή πρόσκληση Γ. Γρηγοριάδη για τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου

Επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου

Στέφανος Κασσελάκης: Και επίσημα υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στην κούρσα της Κουμουνδούρου

Συνάντηση της Αγνής Κανδύλη Μυκωνιάτη με εμπόρους του Άργους Ορεστικού, Δήμαρχο Άργους Ορεστικού και Μορφωτικό Σύλλογο Ορεστίς

«Οι ομάδες φέρνουν νίκες και αποτελέσματα και αυτό έχει ανάγκη ο τόπος μας!» αναφέρει η υποψήφια βουλευτής

Βουλή: Κρας τεστ για «8» η συζήτηση επί των προγραμματικών

Οι πρώτες προγραμματικές δηλώσεις

Εκλογές 2023: Αγριεύει η κόντρα ΝΔ – ΠαΣοΚ

Μητσοτάκης: «Έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια» – Ανδρουλάκης: «Δεν μας πτοούν τα fake news της Νέας Δημοκρατίας»

Μαρινάκης: Δεν καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος