Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την εξαφάνιση δεκάδων τόνων λαδιού στον Πολύγυρο, της Χαλκιδικής, που γνωστοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης από Ελαιουργικό Συνεταιρισμό και μάλιστα την στιγμή που η τιμή του ελαιόλαδου στα σούπερ μάρκετ έχει εκτοξευθεί, με τις εταιρείες να χρησιμοποιούν ακόμα και αντικλεπτικά για να αποτρέψουν κλοπές.
Η καταγγελλόμενη κλοπή, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Συνεταιρισμού Ελαιουργίας Πολυγύρου, πραγματοποιήθηκε σε αποθήκες που στεγάζεται το απόθεμα, ενώ οι ίδιοι σημείωσαν ότι δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν αντίκρισαν άδειους τους πάτους των βαρελιών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr, η συνολική ποσότητα που αγνοείται ίσως και να ξεπερνάει τους 50 τόνους, ενώ το μέγεθος της ζημιάς, φτάνει στα τουλάχιστον 370.000 ευρώ.
«Η κλοπή έγινε σταδιακά»
Την ίδια στιγμή, οι ελαιοπαραγωγοί εκτιμούν ότι η κλοπή δεν έγινε μέσα σε 3 μέρες αλλά γινόταν σταδιακά. Μάλιστα πήραν στην αποθήκη και είδαν τα βαρέλια άδεια, ενώ δυσκολεύτηκαν να βρουν τους υπευθύνους όταν ζητούσαν τις ποσότητες του περσινού λαδιού για να τις πουλήσουν.
Άλλωστε, η αποθήκη του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Πολυγύρου, από την οποία εκλάπησαν οι τόνοι λάδι, στεγάζεται σε ένα παλαιό ελαιοτριβείο, το οποίο βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη της πόλης και δίπλα σε αυτό υπάρχουν αρκετές κατοικίες. Μάλιστα, πρόκειται για το παλαιό τμήμα του Πολυγύρου, στο οποίο η πρόσβαση γίνεται από στενά.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει στο ethnos.gr ότι για η μεταφορά του κλεμμένου ελαιόλαδου, επειδή πρόκειται για πολύ μεγάλη ποσότητα, είναι πολύ δύσκολο να έγινε με μία μόνο νταλίκα, οπότε κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιήθηκαν δύο ή και περισσότερες.
Ο δικηγόρος των ελαιοπαραγωγών που είχαν το λάδι τους στον Συνεταιρισμό, Θανάσης Γιοβανούδας, μίλησε στο MEGA για την υπόθεση. «Εκπροσωπώ τους ελαιοπαραγωγούς που ήταν μέλη του Συνεταιρισμού εδώ στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και δεν συντασσόμαστε με την θέση του Συνεταιρισμού. Ξαφνικά τη Δευτέρα, οι ελαιοπαραγωγοί που πήγαν να πάρουν λάδι που είχαν αφήσει με φύλαξη στις δεξαμενές του Συνεταιρισμού, δεν υπήρχε σταγόνα λάδι στις δεξαμενές. Ο Συνεταιρισμός την επόμενη μέρα κατήγγειλε ότι έγινε κλοπή εντός του Σαββατοκύριακου, θέση με την οποία δεν συντάσσονται οι ελαιοπαραγωγοί. Σιγά σιγά το λάδι πουλήθηκε μέσα από τον Συνεταιρισμό ή με άλλον τρόπο», είπε αρχικά.
«Έγινε μέσα από τον συναιτερισμό»
Ο κ. Γιοβανούδας αναφέρθηκε στο πώς θεωρεί η πλευρά των ελαιοπαραγωγών ότι έγινε η κλοπή του λαδιού. «Θεωρούμε ότι έγινε μέσα από τον Συνεταιρισμό απλώς δεν μπορούμε να κατονομάσουμε ποιος το έκανε. Βγάζανε ποσότητα, 400-500 κιλά ή 1 τόνο και του έγιναν στην αγορά. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο να έχει γίνει αυτό. Ο Συνεταιρισμός είναι στα όρια του οικισμού. Καμία από τις οικίες που είναι κοντά στον Συνεταιρισμό δεν αντιλήφθηκαν κίνηση το Σαββατοκύριακο που έγινε η κλοπή. Καμία από τις κάμερες δεν δείχνει κίνηση το Σαββατοκύριακο που έγινε η κλοπή. Τα φορολογικά παραστατικά και τιμολόγια είναι στα χέρια της Ασφάλειας. Είναι εύκολο να διελευκανθεί η υπόθεση, καθώς όταν πήγαιναν οι ελαιοπαραγωγοί να πάρουν το λάδι τους τους έδιναν λιγότερους από 30 τενεκέδες», σημείωσε.
Δεν υπάρχουν ευδιάκριτα ίχνη διάρρηξης
Επίσης, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, ο τρόπος που οι άγνωστοι εισήλθαν στην αποθήκη. Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι ο φύλακας, που αντιλήφθηκε πρώτος την κλοπή, δεν είδε εμφανή ίχνη διάρρηξης, ωστόσο, έλειπε η κλειδαριά από πόρτα στο πίσω μέρος της αποθήκης.
Αυτήν τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της αστυνομίας για το περιστατικό. Δίνονται συνεχώς καταθέσεις από τη διοίκηση και τα μέλη του συνεταιρισμού καθώς και από περίοικους και η αστυνομία εξετάζει όλα τα δεδομένα. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάμερα που βρίσκεται στο σημείο, δεν διακρίνονται ύποπτες κινήσεις ατόμων και οχημάτων.
Το σίγουρο είναι πάντως ότι δεκάδες ελαιοπαραγωγοί της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, αφού η κλοπή αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα γι’ αυτούς, μετά την πολύ δύσκολη σαιζόν εξαιτίας της ακαρπίας που παρουσίασαν τα ελαιόδεντρα.
Ελαιοπαραγωγός του Πολυγύρου ανέφερε χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ότι «τα έσοδα από την πώληση του λαδιού θα τα χρησιμοποιούσα για να βγάλει η οικογένειά μου το χειμώνα, αλλά και για να προετοιμάσω τη σοδειά της επόμενης χρονιάς. Πλέον δεν έχω λάδι ούτε για τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειάς μου».
Κατάθεση μήνυσης για υπεξαίρεση
Στο μεταξύ, στην κατάθεση μήνυσης για το αδίκημα της υπεξαίρεσης, σε βαθμό κακουργήματος, προχώρησαν 18 ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής, ύστερα από την αποκάλυψη της κλοπής των δεκάδων τόνων ελαιόλαδου.
Είχε προηγηθεί μήνυση για κλοπή στην οποία προχώρησε η διοίκηση του συνεταιρισμού, με την οποία κατήγγειλε την απώλεια τουλάχιστον 37 τόνων ελαιόλαδου κατά τα προηγούμενα 24ωρα και συγκεκριμένα το διάστημα μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής.
Οι 18 ελαιοπαραγωγοί, μέλη του συνεταιρισμού, υποστηρίζουν στη μήνυσή τους ότι δεν τελέστηκε κλοπή, αλλά ότι το ελαιόλαδο υπεξαιρέθηκε και γι’ αυτό στο κείμενο της μήνυσής τους στρέφονται κατ’ αγνώστων για το αδίκημα της υπεξαίρεσης.
«Οι παραγωγοί που εκπροσωπώ και τους ανήκουν συνολικά οι 22,5 τόνοι του εξαφανισμένου λαδιού, υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατον να έχει κλαπεί μια τέτοια ποσότητα μέσα σε διάστημα 3 ημερών» ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δικηγόρος που τους εκπροσωπεί Θανάσης Γιοβανούδας. Εξήγησε, δε, ότι η εξαγωγή τέτοιων ποσοτήτων προϋποθέτει εκτός από ειδικό τεχνικό εξοπλισμό και αρκετό χρόνο, ενώ μία τέτοια ενέργεια θα γινόταν αντιληπτή από περιοίκους καθώς οι εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού δεν βρίσκονται σε απομονωμένο σημείο αλλά κοντά σε οικίες.