Παραλίες που γίνονται ανάρπαστες το καλοκαίρι. Με πεύκα ως το κύμα και κρυστάλλινα νερά. Εκπληκτικές και σαγηνευτικές. Οάσεις δροσιάς και χαλάρωσης, στις θερινές σας εξορμήσεις. Ξεχωριστές και κοσμαγάπητες. Οι παραλίες στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, σας προσκαλούν να τις απολαύσετε. Ιδού λοιπόν μερικές από τις καλύτερες της χερσονήσου της Κασσάνδρας.

Κρυοπηγή

Στη μέση της ανατολικής ακτογραμμής του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής, η παραλία της Κρυοπηγής, πολύ κοντά στον ομώνυμο οικισμό, βλέπει όλο τον Τορωναίο κόλπο και συμπεριλαμβάνεται στις ομορφότερες και στις ξεχωριστές της Κασσάνδρας. Καταρχάς τα πεύκα, κρέμονται σχεδόν από πάνω της και την κάνουν σκιερή και δροσερή. Στενή σχετικά, είναι απάνεμη και ως εκ τούτου φιλική προς τη χρήση, για μικρούς κολυμβητές. Τα νερά της γαλανά αλλά και μπλε βαθύ αλλού, αποτελούν επιπλέον ατού της.

Η λευκή άμμος και τα βοτσαλάκια (αν και σε κάποια μέρη της είναι βραχώδης), δένουν αρμονικά με την μεγαλοπρέπεια του πευκοδάσους, συνθέτοντας μια μοναδική γαλαζοπράσινη συμφωνία.
Κατά μια εκδοχή η ονομασία της οφείλεται στην ύπαρξη κρύων πηγών που συναντά κανείς στην περιοχή. Κάποια κρύα ρεύματα, που μπορεί να νιώσει κανείς, κολυμπώντας στα ζεστά ως επί το πλείστον νερά της, μπορεί να έχουν αυτές τις πηγές ως αφετηρία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτή η εναλλαγή αναζωογονεί αλλά και τονώνει την υγεία.

Η Κρυοπηγή διαθέτει οργανωμένο μέρος αλλά ενδείκνυται και για πιο ανέμελες καταστάσεις, σε άλλα της σημεία. Η πρόσβαση σε αυτή προκύπτει μέσα από καταπράσινη, ασφαλτοστρωμένη -αν και στενή- διαδρομή, που καταλήγει σε πάρκινγκ, με τη σκιά των δέντρων πυκνή.

Γλαρόκαβος

Λίγο μετά το Πευκοχώρι, περίπου 3 χιλιόμετρα απόσταση, στη νοτιανατολική πλευρά της Κασσάνδρας, με τον Τορωναίο κόλπο να την βρέχει, η παραλία του Γλαρόκαβου, αποτελεί γνωστό προορισμό και παραδεισένιο μέρος.

Πολύ μεγάλη σε έκταση, διαθέτει λευκή αμμουδιά με ψιλή άμμο, κατά τόπους λευκό βοτσαλάκι, καταγάλανα νερά και περιβάλλεται από ένα πλούσιο πυκνόφυτο δάσος ακριβώς πίσω της.
Σήμα κατατεθέν της όμως και σημείο αναφοράς αποτελεί η λιμνοθάλασσα του Γλαρόκαβου. Παλιό έλος που ενώθηκε με τη θάλασσα και δημιουργεί μια συνύπαρξη μοναδική. Σαν μια φυσική πισίνα, μια πραγματική όαση ομορφιάς (πολλοί την αποκαλούν και «γαλάζια λίμνη» της Χαλκιδικής), κατάλληλη για ινστγκραμικά ενσταντανέ που αποπνέει γαλήνη και ηρεμία. Θεωρείται μάλιστα προστατευόμενη περιοχή ΝΑTURA και αποτελεί αραξοβόλι για πλεούμενα και αλιευτικά σκάφη.

Η παραλία του Γλαρόκαβου έχει οργανωμένο τμήμα ( με beach bars αλλά και υποδομές για θαλασσινά σπορ και παιχνίδια) αλλά προσφέρει τον άπλετο χώρο της και για όσους επιζητούν την ξάπλα τους είτε κάτω από τα πεύκα είτε με την ψάθα τους και τη δική τους ομπρέλα, δίπλα στα πεντακάθαρα , με ομαλή αύξηση βάθους, νερά.

Χωμάτινη αλλά απροβλημάτιστη η τελική διαδρομή μέχρι την παραλία, με τα φυσικά πάρκινγκ υπό την σκέπη των δέντρων, να δίνουν τον δικό τους τόνο.

Ποσείδι-Μύτη

Στο δυτικότερο σημείο του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής και στο κέντρο της δυτικής ακτογραμμής, η παραλία στο Ποσείδι, είναι μια από τις πιο εμβληματικές και ξακουστές παραλίες, με την φήμη της να ξεπερνάει τα όρια της χώρας.

Το σημείο που στην ουσία καθορίζει την ταυτότητα της παραλίας και την διαχωρίζει, σε δύο μέρη, είναι μια εντυπωσιακή, μυτερή αμμόγλωσσα που βουτάει στα αιγαιοπελαγίτικα νερά και στον Θερμαϊκό κόλπο.

Πρόκειται για ένα άδεντρο, μαγευτικό ακρωτήρι, που σβήνει στη θάλασσα. Νερά κρύσταλλο, που το βάθος τους θέλει προσοχή (ιδίως στην μύτη ακριβώς), άμμος και χαλίκι σε πλήρη ανάπτυξη και ένα σκηνικό απίστευτο. Όταν στη μία πλευρά της παραλίας πνέουν οι αέρηδες, η άλλη πλευρά παραμένει γαλήνια και απάνεμη, γεγονός που δίνει εναλλακτικές στους λουόμενους.

Για να φτάσετε στην παραλία στο Ποσείδι θα διασχίσετε καταληκτικά και χωματόδρομο, ενώ το τεράστιο εκατέρωθεν μήκος της, ιδίως αν θελήσετε να φτάσετε στην άκρη, θέλει πολύ περπάτημα, αντοχές και γερά πόδια. Ανοργάνωτη και εκτεταμένη, με φυσική ομορφιά και μεγάλη άπλα, δεν θα αφήσει κανένα ασυγκίνητο και ανικανοποίητο. Με υπομονή, προμήθειες, εξοπλισμό και καλή διάθεση , το μπάνιο και η ηλιοθεραπεία, θα είναι μοναδική εμπειρία. Και μην ξεχνάτε το ασύγκριτο ηλιοβασίλεμα. Σήμα κατατεθέν της και ο φάρος της περιοχής. Επιβλητικός και πολυφωτογραφημένος, πρωτοάναψε το 1864. Πρόκειται για ένα οικοδόμημα που φτάνει σε εστιακό ύψος τα 23 μέτρα, με τον πολύγωνο πύργο του να είναι 14,5 μέτρα ψηλός.

Χρουσός

Από τις πιο γνωστές και πιο κοσμικές παραλίες στο πρώτο πόδι, η παραλία Χρούσος ή Χρούσω, μήκους 1,5 χιλιομέτρου, βρίσκεται στα νοτιανατολικά της Κασσάνδρας και την συναντάμε λίγο μετά τον Γλαρόκαβο, καθώς ερχόμαστε από το Πευκοχώρι.

Ρηχή, με τα ζεστά της καταγάλανα νερά να βαθαίνουν ομαλά, σκεπασμένη από ψιλή άμμο και οργανωμένη στο μεγαλύτερο κομμάτι της, είναι μια παραλία που δελεάζει και συγκινεί αρκετό κόσμο. Σε αυτό συμβάλει και το γεγονός ότι απλώνεται σε έναν απάνεμο, γραφικό, καλά προστατευμένο και περιτριγυρισμένο από βλάστηση όρμο. Σε κάποιους μάλιστα θα θυμίσει εξωτικό προορισμό. Η παραλία Χρούσος και ο ομώνυμος παράκτιος οικισμός, απέχει κοντά 3 χιλιόμετρα από το παραδοσιακό χωριό Παλιούρι, στο οποίο εντάχθηκε στην δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα και αποτελούσε επίνειό του. Καθοριστικό γεγονός, που την έβαλε στον τουριστικό χάρτη ήταν η ανέγερση του ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΑ», το οποίο λειτούργησε από το 1962 έως το 1997 και υπάρχει ακόμα. Εμβληματικό αλλά αφημένο στη φθορά του χρόνου, αποτελεί μνημείο αρχιτεκτονικής ιστορίας, αναπολώντας στιγμές θερινής «δόξας».

Δίπλα της, στο βορινό κομμάτι της, αναπτύσσεται κάμπινγκ που συγκεντρώνει νεαρόκοσμο και στο βορειότερο άκρο της γειτονεύει με γραφικό ορμίσκο που φιλοξενεί μικρά πλεούμενα.
Γνωστά beach bar, υποδομές για φίλους των υδάτινων σπορ και ένας ικανοποιητικός χώρος στάθμευσης ανεπτυγμένος πίσω της, συμπληρώνουν την εικόνα της δημοφιλούς παραλίας Χρούσου.

Άφυτος

Σχεδόν 4 χιλιόμετρα, διαυγή νερά και υπέροχα τυρκουάζ χρώματα για την παραλία της Αφύτου, που βρίσκεται στο βορειανατολικό κομμάτι της Κασσάνδρας. Πρόκειται για μια επιμήκη, στενή αμμουδιά, που έχει στην πλάτη της, τον παραδοσιακό, πετρόκτιστο και ομώνυμο οικισμό να την αγναντεύει αφ’ υψηλού. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ακτής έγκειται στο γεγονός ότι έτσι όπως διαγράφεται το παραθαλάσσιο ανάγλυφο, δημιουργούνται τρεις «υποπαραλίες». Αριστερά όπως αγναντεύουμε τον Τορωναίο κόλπο αναπτύσσεται η παραλία Βάρκες. Μικρή σχετικά, αρκετά οργανωμένη, με beach bars, δέντρα που κατηφορίζουν πολύ χαμηλά, αλλά και βραχάκια, έχει πεντακάθαρα νερά και είναι πολυσύχναστη.

Στα δεξιά της και συνεχόμενα, (με μικρές συστάδες από μεγάλες πέτρες να λειτουργούν διαχωριστικά) εκτείνονται -μεγαλύτερές της και οι δύο- η Μουδουνού και η Λιόση. Με λευκή άμμο, χαλίκι αλλά και πέτρες. Πιο ήσυχες, λόγω του μεγέθους τους, αλλά και με οργανωμένες υποδομές εστίασης και αναψυχής σε άλλα σημεία τους. Επειδή η παραλία της Αφύτου, είναι αρκετά μεγάλη, έχει ποικιλομορφία και ως προς τον πυθμένα της (αλλού είναι αμμώδης κι αλλού βραχώδης) και ως προς το βάθος της (αλλού αυξάνεται σταδιακά κι αλλού απότομα). Προσβάσιμη εύκολα και από διαφορετικές μεριές, η παραλία της Αφύτου, φημίζεται για την ποιότητα των υδάτων της, για το κατάφυτο περιβάλλον γύρω της και για το χωριό-κόσμημα που την επιτηρεί από ψηλά.

Σίβηρη

Μακρόστενη, πολυσύχναστη και κοσμική, η παραλία Σίβηρη, του ομώνυμου χωριού, βρίσκεται στη δυτική μεριά της Κασσάνδρας και βρέχεται από τον Θερμαϊκό κόλπο. Η ρηχή της θάλασσα, η family friendly ατμόσφαιρα και τα γαλανά της νερά, την κάνουν δημοφιλή και λαοπρόβλητη.

Πρόκειται για μια παραλία, που σφύζει από θερινή ζωή και βρίσκεται μια ανάσα από τα ταβερνάκια, τα καφέ και τα άλλα -τουριστικώς προσανατολισμένα- μαγαζιά και οικήματα που την πολιορκούν.
Ακριβώς πίσω της, ο μακρύς και μεγάλος πεζόδρομος, που την ενώνει και την χωρίζει από το χωριό και την πληθώρα των καταστημάτων, ενδείκνυται για βόλτες. Το γεφυράκι, στη μέση της περίπου, όπου και εκβάλλει ρέμα συνεχούς ροής, προσφέρεται για φωτογραφίες και χάζεμα, δίνοντας κι αυτό μια άλλη διάσταση στο παραθαλάσσιο σκηνικό.

Η Σίβηρη είναι πολύ οργανωμένη με τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες σε πλήρη ανάπτυξη. Νότια και στην αριστερή άκρη της (που το σκηνικό γίνεται βραχώδες) γειτνιάζει με την Αργιλοσπηλιά. Στον ορμίσκο αυτόν, τα δέντρα που κρέμονται πάνω από τα νερά και τα πετρώματα αργίλου με το ξεχωριστό γκριζόλευκο χρώμα, κάνουν το τοπίο ιδιαίτερο και μοναδικό.

Αν βρεθείτε απόγευμα στην οικογενειακή και απάνεμη αυτή, αστική αμμουδιά, τα χρώματα, το μπάνιο και το τοπίο θα πάρουν άλλη διάσταση, υπό την επίδραση του σαγηνευτικού ηλιοβασιλέματος.

Καλλιθέα

Πολύβουη και πασίγνωστη, η παραλία της Καλλιθέας, αναπτύσσεται ακριβώς μπροστά από τον ομώνυμο πολυδιαφημισμένο θέρετρο. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της ανατολικής ακτογραμμής της χερσονήσου της Κασσάνδρας και απέχει λιγότερο από 90 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Με μήκος που προσεγγίζει τα 1.300 μέτρα, μέσο πλάτος 20 μέτρα και με βορειοανατολικό προσανατολισμό, είναι ρηχή, ζεστή και διάφανη. Διαθέτει λεπτή άμμο, αμμώδη πυθμένα, ενώ σποραδικά συναντά κανείς και μικρά βραχάκια. Ενδείκνυται και για πιτσιρίκια αλλά και για φανατικούς της θαλάσσιας εξάσκησης και άθλησης. Με δεδομένη την τεράστια τουριστική ανάπτυξη της Καλλιθέας, η παραλία, είναι οργανωμένη με όλα τα απαραίτητα παρελκόμενα, προς εξυπηρέτηση των λουόμενων, ενώ ακριβώς πίσω της, φιλοξενεί καφέ, εστιατόρια αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες.

Ακριβώς πάνω από την παραλία, ως χαρακτηριστικό τοπόσημό της και δείγμα της ιστορικότητας του τόπου, συναντάται ο αρχαιολογικός χώρος με το ιερό του Άμμωνος Δία. Το ιερό αυτό αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους χώρους λατρείας του πατέρα των θεών στην αρχαία Ελλάδα. Δίπλα του σχεδόν, νοτιοδυτικά του, υπάρχει και το ιερό του Διονύσου και των Νυμφών. Η παραλία της Καλλιθέας αποτελεί και την αφετηρία του ετήσιου κολυμβητικού διάπλου του Τορωναίου κόλπου. Ενός περίφημου και επίπονου θαλάσσιου μαραθωνίου που καταλήγει στην Σίβηρη της Σιθωνίας και αποτελεί σημαντικό αθλητικό γεγονός πολλά χρόνια τώρα.

Νέα Φώκαια/Photo: Περικλής Μεράκος

Καλλιθέα/Photo: Shutterstock

Νέα Φώκαια

Μια παραλία με τη δική της προσωπικότητα και με εναλλαγές, έτσι όπως διαγράφεται το ανάγλυφο και διαμορφώνεται η ακτή, είναι η παραλία της Νέας Φώκαιας. Βρίσκεται στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, στο βορειανατολικό της άκρο και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του εκεί όρμου.
Σημείο αναφοράς της και προβεβλημένο χαρακτηριστικό της είναι ο μεγαλοπρεπής πύργος του Αγίου Παύλου ή πύργος της Νέας Φώκαιας. Χτισμένος σε παραθαλάσσιο λοφίσκο, σώζεται μέχρι τις επάλξεις, είναι δεκαεφτά μέτρα ψηλός και χρονολογείται ( όπως πιθανολογείται) ότι χτίστηκε το 1407. Έτσι όπως υψώνεται αγέρωχος, προσφέρεται για υπέροχες φωτογραφίες και επιτηρεί την παραλία.
Το κομμάτι της παραλίας ακριβώς κάτω από τον πύργο είναι πιο άγριο και πρωτόγονο. Βραχώδες προσφέρεται για πιο περιπετειώδεις και απομονωμένους. Στη συνέχεια η παραλία, αμμώδης, απάνεμη και ήρεμη, απλώνεται μπροστά από το λιμανάκι. Μικρή και οργανωμένη προσφέρεται για κολύμβηση, έχοντας δίπλα της καφέ και ταβερνούλες. Η εκεί μικρή προβλήτα λειτουργεί και ως αγκυροβόλι για μικρά πλεούμενα.

Το τρίτο και πιο βορινό μέρος της παραλίας της Νέας Φώκαιας είναι το πιο εκτεταμένο, χωρίς να είναι μεγάλο ιδιαίτερα. Με άμμο και αυτό αλλά πιο πλατύ και λιγότερο οργανωμένο, συμπληρώνει το παζλ της όμορφης, γραφικής και ιδιόμορφης αυτής παραλίας.

Σκάλα Φούρκας/Photo: Shutterstock

Πευκοχώρι/Photo: Περικλής Μεράκος

Σκάλα Φούρκας

Ανάμεσα στη Σίβηρη και στο Ποσείδι, στην δυτική μεριά της χερσονήσου της Κασσάνδρας, η παραλία Σκάλα Φούρκας, είναι μια πανέμορφη ακτή και γνωστός τουριστικός προορισμός. Το μήκος της ξεπερνάει το 1 χιλιόμετρο, έχει βορειοδυτικό προσανατολισμό και το μέσο της πλάτος πλησιάζει τα 25 μέτρα.

Άμμος και ψιλό χαλίκι είναι τα συστατικά της παραλίας, που έχει διάφανα, κρυστάλλινα και καθαρά νερά, ενώ βαθαίνει ομαλά και αναμενόμενα. Σε κάποια μέρη της ο βυθός έχει βότσαλα αλλά και πέτρες, ενώ και το πλάτος της αμμουδιάς παρουσιάζει αυξομειώσεις. Στο νοτιότερο σημείο της είναι πιο απλωμένη και άνετη ενώ όσο προχωράμε βορείως, με τα οικήματα , σαν να ανυπομονούν να ορμήσουν στη θάλασσα, τα περιθώρια στενεύουν.

Οργανωμένη και κοσμοπολίτικη, με τις υποδομές εστίασης, αναψυχής και διαμονής, μια ανάσα κοντά, η παραλία Σκάλα Φούρκας ενδείκνυται για όλα τα γούστα. Τα μοναδικά της ηλιοβασιλέματα, αν βρεθεί κανείς εκεί το δειλινό και ο περήφανος όγκος του μεγαλοπρεπούς Ολύμπου, απέναντί της, είναι επίσης δέλεαρ για τον επισκέπτη που θα βρεθεί στη Σκάλα Φούρκας. Τρία χιλιόμετρα πίσω της, αξίζει να επισκεφτείτε το χωριό Φούρκα. Ιστορικό, γραφικό και πετρόκτιστο, αποτελεί στολίδι για την περιοχή και κλέβει τις εντυπώσεις.

Πευκοχώρι

Στη νοτιοανατολική ακτογραμμή του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής, απλώνεται πολυσύχναστη, κοσμική και ανεπτυγμένη ακριβώς μπροστά από τον οικιστικό ιστό, η παραλία του Πευκοχωρίου.
Στενόμακρη και πλήρως οργανωμένη, ήρεμη και πολύβουη, με νερά γαλαζοπράσινα και κρυστάλλινα, που δεν τα λες πολύ ρηχά, διαθέτει αμμουδιά με άμμο, λεπτό χαλίκι αλλά και βότσαλα. Σε απόσταση αναπνοής πίσω της, βρίσκεται ο παράκτιος πεζόδρομος, γεμάτος ζωή και κίνηση. Καθ’ όλο σχεδόν το μήκος της κατακλύζεται από beach bar, ταβέρνες και καφέ, αποτελώντας ουσιαστικά το κέντρο της θερινής ζωής του ομώνυμου χωριού.

Η παραλία είναι κατάλληλη και για οικογένειες με παιδιά, έχει υποδομές υποστήριξης θαλάσσιων σπορ, ενώ ομπρέλες και ξαπλώστρες βρίσκονται σχεδόν πανταχού παρούσες. Βόρειά της, όπως διαγράφεται το παραθαλάσσιο ανάγλυφο, βρίσκονται, σαν φυσική συνέχεια και με πανομοιότυπη σχεδόν μορφολογία, πανέμορφες και κοσμαγάπητες, οι παραλίες Χανιώτη και Πολύχρονο. Στα νοτιά της και κοντά, αυτή του περίφημου Γλαρόκαβου, με το εξωτικό τοπίο. Το Πευκοχώρι, πίσω της, που καταλήγει σχεδόν στο κύμα, αποτελεί ένα θέρετρο δημοφιλές και κοσμοπολίτικο, που είναι απόλυτα συνυφασμένο με την υπέροχη παραλία του.

Πηγή:travel.gr

You May Also Like

5 αποδείξεις πως οι πιο ωραίες παραλίες της Ελλάδας είναι και οι πιο επικίνδυνες

“είναι επικίνδυνα παιδιά εκεί, μην πάτε”

13 ελληνικά νησιά – «διαμάντια», χωρίς ορδές τουριστών προτείνουν για καλοκαιρινές διακοπές οι Ιταλοί

Αυτή είναι η λίστα με τα άγνωστα – «διαμάντια» που προτείνει το αφιέρωμα

Ποιες είναι οι χειρότερες θέσεις στο αεροπλάνο και γιατί πρέπει να τις αποφεύγουμε

Ποιες είναι οι χειρότερες θέσεις στο αεροπλάνο και γιατί πρέπει να τις αποφεύγουμε

Τα 10 πιο περίεργα μέρη στον πλανήτη που ίσως δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν

Mαγευτικά τοπία και εικόνες που εξάπτουν την φαντασία!

Τα ομορφότερα ελληνικά νησιά ξεχωρίζει η γαλλική «Le Figaro»

“Ατελείωτο πράσινο και μπλε, απολαύσεις που προσφέρονται στο πιάτο”.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστοριάς “Αθανάσιος Χριστόπουλος” στην Ιερά Μονή Αγ. Ραφαήλ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστοριάς “Αθανάσιος Χριστόπουλος” στην Ιερά Μονή Αγ. Ραφαήλ