Χιλιάδες πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους σε πόλεις του Ισραήλ χθες Σάββατο το βράδυ για να διαδηλώσουν εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, απαιτώντας πάνω απ’ όλα να κλείσει συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων που κρατά ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως “εκλογές τώρα” στο Τελ Αβίβ. Άλλοι φώναζαν “είσαι επικεφαλής, εσύ φταις”, στοχοποιώντας προσωπικά τον επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ομιλήτρια σε συγκέντρωση, επιζήσασα της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Σε κατηγορώ, Μπίμπι, ότι κατέστρεψες όλες τις αξίες με τις οποίες μεγαλώσαμε τα παιδιά μας. Σε κατηγορώ (…) πως βύθισες μια ολόκληρη χώρα στο πένθος”.

Επικριτές του δεξιού πρωθυπουργού, η δημοτικότητα του οποίου έχει κατακρημνιστεί μετά την επίθεση και τον πόλεμο που πυροδότησε στη Λωρίδα της Γάζας, ερίζουν πως υπονόμευσε την ασφάλεια του Ισραήλ, δίνοντας προτεραιότητα στην πολιτική του επιβίωση.

Πορεία διαμαρτυρίας συγγενών ομήρων ολοκληρώθηκε χθες στην Ιερουσαλήμ, στην επίσημη κατοικία του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου. Σκοπός της ήταν να ασκηθεί πίεση προκειμένου να συναφθεί συμφωνία ώστε να απελευθερωθούν οι περίπου 100 ισραηλινοί όμηροι που θεωρείται πως είναι ακόμη ζωντανοί στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, διαδηλώσεις έγιναν επίσης χθες στη Χάιφα, στη Μπεερσέμπα και στην Καισάρεια, μπροστά σε εξοχική κατοικία του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Την 7η Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε έφοδο άνευ προηγουμένου στο νότιο Ισραήλ με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, κάπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, παραμένουν όμηροι στον παλαιστινιακό θύλακο 130 και πλέον, από τους οποίους όμως 31 θεωρείται πως είναι νεκροί, μετά την απελευθέρωση 105 και πλέον ομήρων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων από το Ισραήλ, στα τέλη Νοεμβρίου, όταν κηρύχθηκε ανακωχή μιας εβδομάδας.

Σε αντίποινα για την επίθεση, το Ισραήλ ορκίστηκε να “εξαλείψει” τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, την οποία χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, “τρομοκρατική” οργάνωση.

Έκτοτε, ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί ασταμάτητα τη Λωρίδα της Γάζας και από την 27η Οκτωβρίου διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις, που άρχισαν στο βόρειο τμήμα του θυλάκου και προοδευτικά μεταφέρθηκαν στο νότιο.

Στους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς και στις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα 30.320 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που δημοσιοποιήθηκε χθες Σάββατο.

https://www.capital.gr/

You May Also Like

Α. Λοβέρδος: «Δημοκράτες», το όνομα του νέου κόμματος

Δείτε το βίντεο που ανάρτησε για το νέο κόμμα!

Της πέταξε την ζεστή σούπα στο πρόσωπο γιατί είχε λιώσει το καπάκι (vid)

Απίστευτη αντίδραση από εξαγριωμένη πελάτισσα που απλά φώναζε και δεν δεχόταν ούτε…

Ο Εμμανουήλ Καραλής υποψήφιος για το βραβείο Fair Play της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας

Ο Εμμανουήλ Καραλής υποψήφιος για το βραβείο Fair Play της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας

Ο Παπανδρέου ανακοίνωσε εμμέσως την υποψηφιότητά του για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Έμμεση προαναγγελία υποψηφιότητας από τον Γιώργο Παπανδρέου με αφορμή τα 40 χρόνια…

Ο Τραμπ λέει ότι θα ασκήσει βέτο στο αμυντικό νομοσχέδιο που προβλέπει κυρώσεις προς την Τουρκία

Ο Τραμπ λέει ότι θα ασκήσει βέτο στο αμυντικό νομοσχέδιο που προβλέπει…

Μαχητής της ζωής: Βρέφος τεσσάρων μηνών με όγκο στην κοιλιά σώθηκε μετά από 7ωρο χειρουργείο

Μαχητής της ζωής: Βρέφος τεσσάρων μηνών με όγκο στην κοιλιά σώθηκε μετά…

Σάλος στη Γερμανία: Το πιστοποιητικό νόσησης Covid διαρκεί 3 μήνες για έναν πολίτη και 6 για έναν βουλευτή

Σάλος στη Γερμανία: Το πιστοποιητικό νόσησης Covid διαρκεί 3 μήνες για έναν…

2020: Μία θυελλώδης, φλογερή χρονιά με κλιματικές καταστροφές

Table of Contents Hide 2020: Μία θυελλώδης, φλογερή χρονιά με κλιματικές καταστροφές…

Συναγερμός στο «νησί – κόσμημα» – Πώς μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ τη σεισμική ακολουθία σε Σαντορίνη και Κυκλάδες

Το «ινσταγκραμικό νησί» της Ελλάδας επλήγη από 200 σεισμούς!