Χρυσά πληρώνουμε το φετινό καλοκαίρι τα φρούτα, αφού, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ μέσα σε ένα μήνα οι τιμές τους αυξήθηκαν κατά 28,8%. Το καρπούζι έφτασε το 1 ευρώ το κιλό, τιμή ρεκόρ για το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο. «Αυτό που ανέβηκαν λίγο τα πράγματα, είναι γιατί καλλιεργούν πιο λίγοι παραγωγοί γιατί δεν τους συμφέρει», λένε έμποροι λαϊκών αγορών.

Στο «ράλι» τιμών έχουν μπει όλα φρούτα της εποχής: πεπόνια με 2 ευρώ, ροδάκινα με ενάμιση ευρώ, κεράσια με 3 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με το δελτίο χονδρικής πώλησης του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, στους πάγκους της λαϊκής τα καρπούζια φτάνουν το μισό ευρώ το κιλό από 24 λεπτά πέρσι, τα κεράσια με 4 ευρώ και 30 λεπτά από 1 και 80, τα βερίκοκα με 3,5 ευρώ από 2 και τα πεπόνια με ένα ευρώ από πενήντα λεπτά πέρσι. «Η τιμή είναι η μία η άλλη. Μεροκάματο δεν βγαίνει», λένε οι παραγωγοί.

Αυξήσεις και στα λαχανικά

Αντίστοιχα αυξημένες είναι και οι τιμές των λαχανικών. Ενδεικτικά, δύο αγγούρια φεύγουν προς τις λαϊκές με χονδρική τιμή 0,60€ από 0,35 πέρσι, τα κολοκυθάκια με 1 ευρώ και δέκα λεπτά από 60 λεπτά πέρσι και οι τομάτες με 1 ευρώ και 20 λεπτά από 1 ευρώ πέρυσι σύμφωνα με το Mega.

«Έχουμε μια αύξηση της τάξης 30 με 35% που οφείλεται και στις καιρικές συνθήκες αλλά και στους παραγωγούς που έχουν αυξήσει τις τιμές γιατί έχουν αυξηθεί και οι πρώτες ύλες», λένε οι έμποροι.

Στα χωράφια, οι παραγωγοί αγκομαχούν, μετρούν τα έξοδα και πολλοί σκέφτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. «Η φετινή χρονιά για το καρπούζι ήταν πολύ δύσκολη και τα κοστολόγια έχουν αυξηθεί υπερβολικά. Το λίπασμα, τα εργατικά, το ρεύμα , το πετρέλαιο έχουν αυξηθεί πολύ» λένε.

Πηγή:tovima.gr

You May Also Like

Ειρήνη Μουρτζούκου: Ομολόγησε τις δολοφονίες των βρεφών

Τους θανάτους των τριών βρεφών ομολόγησε τελικά η Ειρήνη Μουρτζούκου

Δείτε ποιοι δικαιούνται δώρο Πάσχα

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου…

Α. Λοβέρδος: “Το ΠΑΣΟΚ έχει μέλλον, συνεχίζω με σεμνότητα και ενότητα”

Α. Λοβέρδος: “Το ΠΑΣΟΚ έχει μέλλον, συνεχίζω με σεμνότητα και ενότητα”

Στις 2 Νοεμβρίου η δίκη για την υπόθεση της εταιρείας Neoset

Για απιστία διώκονται ο ιδρυτής και ένα μέλος του Δ.Σ. της πτωχευμένης…

Ρόδος: Νεκρός 54χρονος υπάλληλος ξενοδοχείου

Μηχανή γκαζόν ανετράπη και τον καταπλάκωσε

Ο ξυλοδαρμός του Γιώργου Τράγκα από τον «σωματοφύλακα» του Αντρέα Παπανδρέου (vid)

Η δήλωση της Δήμητρας Λιάνη «τι γάμος και κουραφέξαλα, αφού ούτε αυτός…

«Όλα τα παιδιά ξέρουν ότι είμαι τρανς. Με αγαπούν πολύ»

Η Κάρθριν Ράιλι μοιράστηκε τους φόβους της την περίοδο της φυλομετάβασής της…

Μάκης Χριστοδουλόπουλος: Απολύθηκε από το κέντρο που εργαζόταν – «Έβριζε, δεν τον αντέχαμε άλλο»

«Καθόταν μιάμιση ώρα πάνω στην πίστα και από τη μιάμιση ώρα τραγουδούσε 20 λεπτά», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης

Σάκης Αρναούτογλου: Πιθανόν να χιονίσει Τρίτη και Τετάρτη

Σάκης Αρναούτογλου: Πιθανόν να χιονίσει Τρίτη και Τετάρτη