Νέο τοπίο από χθες 1η Ιουνίου στην αγορά καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Ειδικά στα νησιά η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη καθώς καταργείται η έκπτωση που υπήρχε λόγω του ειδικού καθεστώτος. Οι επαγγελματίες άλλαξαν τις ταμειακές μηχανές τους και οι καταναλωτές θα δουν αυξήσεις στις τιμές.

Αναλυτικές οδηγίες για την προσαρμογή των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου με τις αυξήσεις των  έμμεσων φόρων έδωσε η Γενική Γραμματεία με εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη ( 31/5 ) .

Ουσιαστικά κοινοποιούνται σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όλες οι αλλαγές για:

1. Τα βιομηχανοποιμένα καπνά (τσιγάρα, λεπτοκομμένο καπνό)

2. Την αιθυλική αλκοοόλη (κατάργηση ειδικού καθεστώτος στα Δωδεκάνησα)

3. Τη μπύρα όπου ο νέος φόρος θα πρέπει να ισχύσει από αύριο

4. Τα ενεργειακά προϊόντα (φυσικό αέριο, βενζίνη, πετρέλαιο)

5. Τον καφέ

6. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Η εγκύκλιος περιλαμβάνει και αναλυτικές οδηγίες για τη μεταχείριση όλων αυτών των προϊόντων από πλευράς ΦΠΑ.

Αναλυτικά:

  • Αυξάνονται οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και καταστημάτων για εκατοντάδες προϊόντα, τα διόδια, τους λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που θα εκδοθούν μετά την 1η Ιουνίου, στην εστίαση, στη βενζίνη και σε δεκάδες υπηρεσίες. Το «κύμα» ανατιμήσεων φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από 23%.
  • Καταργείται η έκπτωση 30% ΦΠΑ σε Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο, και Σίφνο. Σε όλα αυτά τα νησιά, ο κανονικός συντελεστής θα εκτοξευτεί από το 16% που είναι σήμερα στο 24%, δηλαδή 8 μονάδες επάνω.
  • Διπλασιάζεται ο φόρος στην μπίρα. Οι λιανικές τιμές αναμένεται να επιβαρυνθούν κατά 15 – 20 λεπτά.
  • Επιβάλλεται τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση. Για έναν λογαριασμό 50 ευρώ (προ ΦΠΑ) η επιβάρυνση θα είναι 5 ευρώ. Στη συνδρομητική τηλεόραση επιβάλλεται και ΦΠΑ που αυξάνει από 23% σε 24%.
  • Εφαρμόζονται νέα τέλη ταξινόμησης στα αυτοκίνητα. Συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους με αποτέλεσμα μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα. Με τέλη ταξινόμησης μειωμένους κατά 50% θα επιβαρύνονται πλέον και τα υβριδικά. Παράλληλα καταργείται ο φόρος πολυτελείας.

 

Αναλυτικά:

  • 1) Αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ από 23% στο 24%

Ο ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από 23% σε 24%  επιβαρύνοντας τις τιμές πληθώρας προϊόντων πρώτης ανάγκης, όπως ζυμαρικά, κονσέρβες, φρυγανιές, καφές, τσάι, μαργαρίνες, αναψυκτικά, χυμοί, ηλεκτρικά είδη κ.α.

Εκτός αυτών αυξάνονται οι τιμές σε: Ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, διόδια και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

  • 2) Αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 16% στο 17% στα ακριτικά νησιά

Εκτός από το 24%, για πρώτη φορά μπαίνει και ΦΠΑ 17% (αντί 16%) στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου που γλίτωσαν (έως 31.12.2016)  την κατάργηση της έκπτωσης 30% που απολάμβαναν έως πέρυσι στον ΦΠΑ.

  • 3) Τέλος ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ σε 11 νησιά του Αιγαίου

Σύρος,  Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος, Σίφνος  χάνουν την έκπτωση του μειωμένου ΦΠΑ. Έτσι από χθες 1η Ιουνίου στα εν λόγω νησιά ισχύουν οι εξής συντελεστές:

α) 6% αντί για 5% σε φάρμακα και βιβλία

β) 13% αντί για 9% (ανατίμηση κατά 3,66%) σε ΔΕΗ, νερό, νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτά ζωντανά, λαχανικά και φρούτα βρώσιμα, δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιϊας, ελαιόλαδο, παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, ψωμί, ζυμαρικά, νερά φυσικά,  φαρμακευτικά προϊόντα, είδη και συσκευές ορθοπεδικής,  λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας , υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

γ) 24% αντί 16% (δηλαδή αύξηση 50%) για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως καύσιμα, νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καύσιμα, τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, ζώντα ζώα, λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμοί, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης.

Σε όλες οι παραπάνω κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να σημειωθούν αυτόματες ανατιμήσεις της τάξεως του 6,9%.

  • 4) Κατά 20% ακριβότερη η μπύρα

Με το πρώτο κύμα έρχεται, επίσης, η αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης της μπύρας από τα 2,60 στα 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο και από 1,3 σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο για τα μικρά ζυθοποιεί, που προκαλεί αύξηση ως και 20% στη λιανική τιμή.

  • 5) Αυξάνεται και η συνδρομητική ΤV

Aπό σήμερα μπαίνει και  τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση. Μαζί με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά μια μονάδα οι λογαριασμοί αναμένεται να αυξηθούν κατά 10,9%.

  • 6) Πιο ακριβό και το αυτοκίνητο

Τη στιγμή που η χρήση του αυτοκινήτου γίνεται ακόμη πιο ακριβή λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, αλλά και της ερχόμενης αύξησης του ΕΦΚ, που θα κάνουν πιο ακριβές τις μετακινήσεις, από σήμερα έρχονται μεγάλες αλλαγές και στην  αγορά του αυτοκινήτου λόγω των αλλαγών στα τέλη ταξινόμησης, που πλέον θα υπολογίζονται με βάση την αξία λιανικής προ φόρων, ενώ θα επιβάλλεται και περιβαλλοντικό τέλος ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων (CO2).

Επιπλέον, θα πληρώνουν στο εξής τέλος ταξινόμησης και τα υβριδικά αυτοκίνητα, με συντελεστές μειωμένους κατά 50% σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπόρων, αμέσως μετά την κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης, οι τιμές των αυτοκινήτων σε συνδυασμό και με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% θα αυξηθούν σημαντικά για τα αυτοκίνητα που η αξία τους είναι άνω των 15.000 ευρώ και έχουν εκπομπές ρύπων πάνω από 120 γραμμάρια CO2, ενώ αντιθέτως στα σημερινά επίπεδα με την ισχύ της απόσυρσης ή και χαμηλότερα θα πέσουν οι τιμές για τα φθηνά και με μικρούς και οικονομικούς κινητήρες ΙΧ.

  • 7) Μισθοί-συντάξεις

Νέα παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους με βάση τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης. Η μείωση του έμμεσου αφορολογήτου ορίου, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, φέρνουν αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης και συνεπώς μικρότερες αποδοχές για τους έχοντες χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα.

Οι παρακρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις με τις νέες διατάξεις διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από τις 27 Μαΐου 2016, και όχι αναδρομικά. Τα παρακρατηθέντα ποσά φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δηλωθούν στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 και θα συμψηφιστούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών. Δηλαδή για όσους υπάρχει επιπλέον παρακράτηση για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου, αυτή θα πληρωθεί με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2017. Αντίστοιχα, όσοι έχουν όφελος από τις νέες κλίμακες, θα το δουν με την εκκαθάριση της δήλωσης για το φορολογικό έτος 2016.

Με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από τα 9.545 στα 8.636 ευρώ – 9.090 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς παιδιά και με 1 ή 2 παιδιά οι φορολογικές επιβαρύνσεις επί των μισθών και των συντάξεων ξεκινούν πλέον πάνω από το όριο των 617 ευρώ τον μήνα για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και πάνω από το ποσό των 720 ευρώ τον μήνα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. 

Ειδικότερα:

  • Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα χωρίς παιδιά ή με 1 ή 2 προστατευόμενα παιδιά με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 617 ευρώ και μέχρι 1.900-2.000 ευρώ, θα «χάσουν» έως και 19,5 ευρώ τον μήνα.
  • Ιδιωτικοί υπάλληλοι χωρίς παιδιά ή με 1-2 παιδιά με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.000 και μέχρι 3.000 ευρώ θα δουν τις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης να μειώνονται και, αντιστοίχως, τις μηνιαίες καθαρές αποδοχές τους να αυξάνονται έως και 29,35 ευρώ.
  • Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα χωρίς παιδιά ή με 1-2 παιδιά και με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 3.000 και μέχρι 3.600 ευρώ περίπου, θα υποστούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν μειώσεις έως και 48,71 ευρώ στον μισθό τους.
  • Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά ή με 1 -2 παιδιά και με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 720 και μέχρι 2.250 ευρώ θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να μειώνονται έως και 22,75 ευρώ.
  • Ιδιωτικοί υπάλληλοι με 3 ή περισσότερα παιδιά και αποδοχές μέχρι 850 ευρώ και δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με 3 ή περισσότερα παιδιά με μηνιαίες αποδοχές έως 1.000 ευρώ δεν θα έχουν καμία μεταβολή στα καθαρά ποσά αποδοχών τους.
  • 8) Αρχίζουν οι πλειστηριασμοί

Αρχίζουν από την 1η Ιουνίου οι πλειστηριασμοί ακινήτων, μετά την άρση και του τελευταίου τυπικού νομικού εμποδίου, που αφορούσε στον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Μείωση ενοικίων: Η διαδικασία για την αποζημίωση των ιδιοκτητών (ΦΕΚ)

Μείωση ενοικίων:  Η διαδικασία για την αποζημίωση των ιδιοκτητών (ΦΕΚ)

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Αποσύρεται από την Ελλάδα η τουρκική English Home Πηγή: Reporter.gr

Την απόφαση να σταματήσει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα έλαβε η τουρκική αλυσίδα ειδών σπιτιού English Home. Την απόφαση να σταματήσει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα έλαβε η τουρκική αλυσίδα ειδών σπιτιού English Home.

Πώληση ακινήτων 100 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα

Table of Contents Hide Πώληση ακινήτων 100 εκατ. ευρώ από την Εθνική…

Παράταση για τις αιτήσεις ανέργων της Δυτικής Μακεδονίας για το πρόγραμμα εποχικής απασχόλησης στο Ηράκλειο Κρήτης

500 οι διαθέσιμες θέσεις ωφελουμένων

Πότε και ποιοι κινδυνεύουν να τους «κλειδώσει» η εφορία τον ΑΦΜ

Μέσα στο 2022 «μπλοκαρίστηκαν» 147 ΑΦΜ – Ποιες συναλλαγές «παγώνουν»

Γεωργιάδης: “Η Ελλάδα δεν έχει τις ακριβότερες τιμές ενέργειας” – Αντιδράσεις στο twitter

Γεωργιάδης: “Η Ελλάδα δεν έχει τις ακριβότερες τιμές ενέργειας” – Αντιδράσεις στο…

Φόροι σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά – Κατάργηση 716 φοροαπαλλαγών

Μεγάλες ανατροπές στην έμμεση και άμεση φορολογία έρχεται τους επόμενους μήνες προκειμένου…

Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Ποιο χρώμα συμφέρει να επιλέξετε

Ο επιθεωρητής ενέργειας κ. Βαγγέλης Πάνος εξηγεί στους καταναλωτές τι συμβαίνει με τα χρωματιστά τιμολόγια και ποιο θα πρέπει να επιλέξουν.

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…