Τις εισπρακτικές (και αναγκαστικές) τακτικές της θα μπορεί να αξιοποιεί, σύντομα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Θα παρέχεται όμως και η δυνατότητα ρυθμίσεων έως και 72 δόσεις για συνεπής δημότες που δημιουργούν νέα χρέη. Σήμερα, όσοι χρωστούν στους δήμους δεν μπορούν να πληρώσουν με δόσεις. Τα χρέη τρέχουν και αν δεν εξοφληθούν συνεχίζουν να «αυγατίζουν». Κάποιες οφειλές, όπως οι κλήσεις της δημοτική αστυνομίας καταλήγουν στην εφορία. Όμως το μόνο που μπορεί να κάνει, σήμερα, η ΑΑΔΕ, είναι να βάζει προσαυξήσεις και να μπλοκάρει την φορολογική ενημερότητα που είναι απαραίτητη σε κάποιες συναλλαγές, σε μεταβιβάσεις κλπ. Αυτό όμως σύντομα θα αλλάξει!

Μέσα τον επόμενο μήνα, το υπουργείο οικονομικών θέτει σε εφαρμογή ένα νέο καθεστώς είσπραξης για τα χρέη προς τους δήμους που προσεγγίζουν τα 4 δισ ευρώ.. Σταδιακά, κατηγορίες οφειλών προς την τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούν να εισπράττονται και με αναγκαστικά μέτρα αλλά και να ρυθμίζονται με το μοντέλο των 36 – 72 δόσεων πως θα ισχύσει σε εφορία και ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχή θα γίνει με το τέλος παρεπιδημούντων που επιβάλλουν οι δήμοι σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα και θα ακολουθήσουν οι κλήσεις προς την δημοτική αστυνομία (τα νέα πρόστιμα). Δηλαδή αυτά τα τέλη και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται μεν από τους δήμους και θα εισπράττονται, αν χρειαστεί με «μοντέλο»… εφορίας. Μέσα στο προσεχές διάστημα θα ξεκαθαρίσει και το πλαίσιο για την ρύθμιση οφειλών προς του δήμους με 72 δόσεις αλλά και την πιθανή αναβίωση της παλιάς ρυθμίσεις των 100 δόσεων, προς του ΟΤΑ, για όσους την χάσανε.

Πάντως όσοι καθυστερούν να εξοφλήσουν δημοτικά χρέη θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις αφού θα βεβαιώνονται ως απαιτήσεις προς την Εφορία. Με βάση τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης επιβάλλονται κατασχέσεις:

■ Τραπεζικών λογαριασμών, με εξαίρεση έναν και μοναδικό που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και για τον οποίο ισχύει όριο μέχρι 1.250 ευρώ.

■ Μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, αποζημιώσεων, εσόδων από ενοίκια, επιστροφών φόρων κ.α. Ειδικά για ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων επιτρέπεται η κατάσχεση ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.
■ Ακινήτων, ακόμα και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία, καθώς και αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής σε περίπτωση που η οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ.

https://www.protothema.gr/

You May Also Like

“Δεν επιτρέπεται να βγουν ούτε στους κήπους σπιτιών”: Μια Ελληνίδα περιγράφει το ακραίο lockdown στη Σανγκάη

Σανγκάη: Έχει από τα πιο αυστηρά lockdowns

ΓΣΕΕ: «Ποτέ την Κυριακή». Λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές και αποφάσεις Αντιπεριφερειαρχών

Η ΓΣΕΕ, με αφορμή αποφάσεις Αντιπεριφερειαρχών σε όλη τη χώρα, οι οποίοι…

Αληθινό περιστατικό σε παραλία: «Έτσι μεγαλώνουν τα παιδιά τους κάποιοι Ελληνάρες»

Αληθινό περιστατικό σε παραλία: «Έτσι μεγαλώνουν τα παιδιά τους κάποιοι Ελληνάρες»

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Πραγματοποίησε συνάντηση με την Μαρία Αντωνίου

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Πραγματοποίησε συνάντηση με την Μαρία Αντωνίου

Ριζικές αλλαγές στα ηλεκτρονικά βιβλία – Νέα απόφαση για τα mydata

Table of Contents Hide Ριζικές αλλαγές στα ηλεκτρονικά βιβλία – Νέα απόφαση…

Εκλογές 2019: Πόση έκπτωση δικαιούστε σε διόδια, ΚΤΕΛ, πλοία και αεροπλάνα για να ψηφίσετε

Εκλογές 2019:  Πόση έκπτωση δικαιούστε σε διόδια, ΚΤΕΛ, πλοία και αεροπλάνα για…

Ακυβέρνητο στον Παγασητικό το πλοίο Μυρτιδιώτισσα με 53 επιβάτες

Στο πλοίο σημειώθηκε μηχανική βλάβη – Σπεύδουν πλωτά σκάφη του λιμενικού και…

 Εντατικοί έλεγχοι με πρόστιμο 1.000 ευρώ για Καταστήματα Εστίασης και Διασκέδασης που πουλούν χύμα τσίπουρο και τσικουδιά

 Εντατικοί έλεγχοι με πρόστιμο 1.000 ευρώ για Καταστήματα Εστίασης και Διασκέδασης που…

Πάτρα: Μαθητής έπαθε ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στη σκάλα του σχολείου του

Οι γιατροί υπέβαλαν τον μαθητή στις απαραίτητες εξετάσεις από τις οποίες προέκυψε ότι δεν είχε υποστεί βλάβη σε κάποιο όργανο.

ΑΣΟΕΕ: Ποιος είναι ο καθηγητής που ξυλοκόπησαν άγρια οι κουκουλοφόροι – Εισαγγελική παρέμβαση για την επίθεση [Βίντεο]

Ο καθηγητής είναι κατηγορούμενος από την περίοδο 2018-2019 για υπόθεση απάτης –…