Κορυφώθηκαν στις 19 Μαΐου, οι επετειακές εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, οι οποίες υλοποιούνται για άλλη μια χρονιά σε συνεργασία με την Οργάνωση Ποντίων Ν. Καστοριάς.

Φέτος, συμπληρώνονται 105 χρόνια από τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή. Γεγονότα, που διήρκεσαν από το 1916 έως το 1923 και είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων, σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην πόλη της Καστοριάς στις 12 Μαΐου, με Ποντιακό Θέατρο με τίτλο: «Τελευταία ώρα» από την ομάδα του Σταύρου Παρχαρίδη στο Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού. Στις 17 Μαϊου πραγματοποιήθηκε Αιμοδοσία στο ΚΑΠΗ του Δήμου Καστοριάς σε συνεργασία με  τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Καστοριάς, όπου η εκδήλωση πλαισιωνόταν από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς.

Στις  18 Μαΐου, φωταγωγήθηκε το Διοικητήριο της Π.Ε. Καστοριάς και προβλήθηκε το σύμβολο της Γενοκτονίας (G). Ακολούθησε συμβολική Λαμπαδηδρομία, από το Διοικητήριο προς το μνημείο και κατέληξε στο Δημαρχείο της πόλης, με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων και πολιτών, όπου φωταγωγήθηκε και εκεί το κτίριο, και προβλήθηκε το σύμβολο της Γενοκτονίας. Το ίδιο απόγευμα έγινε Ομιλία στο Ενυδρείο Καστοριάς,  με ομιλητή τον π. Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήριο Αδαμόπουλο και θέμα: «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου-Μάτια ερμητικά κλειστά για ένα «Σιωπηλό Ολοκαύτωμα», με τη συμμετοχή της χορωδίας της Ευξείνου Λέσχης Άργους Ορεστικού.

Στις  19 Μαΐου, τελέστηκε  Όρθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο στον Ι.Μ. Ναό Καστοριάς, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου. Ενδιαφέρουσα ομιλία  πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος. Ακολούθησε  Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Ηρώων, στην Πλατεία Μακεδονομάχων, κατάθεση στεφάνων και Ανάγνωση Ψηφίσματος Διαμαρτυρίας, στη μνήμη  όλων των Ποντίων που χάθηκαν κατά την περίοδο των διωγμών.

Οι εκδηλώσεις μνήμης θα συνεχιστούν στις 25 Μαΐου με Ομιλία στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταβρύσου με κεντρική ομιλήτρια την Χρύσα Μαυρίδου, εκπαιδευτικό και ιδρυτικό μέλος της Π.Ο.Ε και θα ολοκληρωθούν στις 26 Μαΐου  με Θεία Λειτουργία και Κατάθεση στεφάνων στην Αγία Κυριακή, όπου θα ακολουθήσει ομιλία από τον εκπαιδευτικό Λαζαρίδη Ιωάννη.

 

 

γενοκτονία 2024

γενοκτονία 2024

γενοκτονία 2024

You May Also Like

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από το Ναυτικό Όμιλο Μαυροχωρίου

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από το Ναυτικό Όμιλο Μαυροχωρίου

Το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας Ορίζοντες – 05/04/2019

Το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας Ορίζοντες – 05/04/2019

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 87ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας στην Καστοριά

  Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 87ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας στην Καστοριά

Εκδόθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για έργα αγροτικής οδοποιίας

Στο πλαίσιο της εκχώρησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 στην Περιφέρεια…

Πλούσιο φωτορεπορτάζ από την 2η Υπερειδική του “Rally Greece Offroad 2018”

Πλούσιο φωτορεπορτάζ από την 2η Υπερειδική του “Rally Greece Offroad 2018”

Έγκριση σχεδίου και όρων Προγραμματικής Σύμβασης για το έργο με τίτλο: «Υποδομές για τη στήριξη της Επιχειρηματικότητας στην Π.Ε. Καστοριάς» συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000. ευρώ.

  Έγκριση σχεδίου και όρων Προγραμματικής Σύμβασης για το έργο με τίτλο:…

Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου οι εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καστοριάς

Δεν θα υπάρξει παράταση μέχρι 15 Οκτωβρίου

«Ώρα για Δουλειά»: Τις Βασικές Αρχές και Θέσεις του Συνδυασμού παρουσιάζει τη Δευτέρα ο Γιάννης Κορεντσίδης

«Ώρα για Δουλειά»: Τις Βασικές Αρχές και Θέσεις του Συνδυασμού παρουσιάζει τη…