-By Orizontes Press-

Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς, πραγματοποιήθηκε, χθες το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου στον απόηχο των συντονισμένων, πλέον, κινητοποιήσεων του συλλόγου για να κρατηθεί το σχολείο στη “ζωή”.

Πρόκειται για την δεύτερη, κατά σειρά, συνέλευση που συγκαλείται μέσα σε μία εβδομάδα για το εν λόγω ζήτημα.

Η συνέλευση άνοιξε με την ανάγνωση των επιστολών της Αντιπεριφεριάρχη Καστοριάς, κ. Δέσποινας Κοζατσάνη, του υποψήφιου Δημάρχου Καστοριάς, κ. Αλέξανδρου Ταμήλια και της υποψήφιας βουλευτή της Ν.Δ., κ. Μαρίας Αντωνίου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Κίμων Μηταλίδης ανέγνωσε επίσης και την επιστολή του απόντος Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, κ. Αναστάσιου Ξανθόπουλου στην οποία ξεκαθαρίζεται, εκτός των άλλων, ότι «δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στο σχολείο σας για το επόμενο σχολικό έτος 2023-2024 και θα συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία του».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μηταλίδης υπενθύμισε το κεντρικό αίτημα του συλλόγου: Να παραμείνει ανοιχτό το 4ο Δημοτικό και να δοθεί μία σίγουρη απάντηση, από την πλευρά της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας για το μέλλον του σχολείου, σε βάθος  χρόνου.

«Το άγχος μας είναι αν θα συνεχίσει να λειτουργεί και τα επόμενα χρόνια», εξήγησε ο πρόεδρος, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι «δεν επιθυμούμε να συμβεί αυτό εις βάρος κάποιου άλλου σχολείου».

«Το μεγαλύτερο σχολείο στον ιστό της πόλης με 89 παιδιά πρέπει να παραμείνει ανοιχτό», τόνισε ο κ. Μηταλίδης.

Επιπλέον, αναφορές έγιναν και στην πρόσφατη μετεγκατάσταση και συγχώνευση του 4ου Νηπιαγωγείου με το 3ο , τις συνθήκες και το χρονικό πλαίσιο της σχετικής απόφασης και υλοποίησης της καθώς και τον αντίκτυπο της.

Μετά από την παρέμβαση της  επικεφαλής του συνδυασμού “Ενέργεια για τον Δήμο Καστοριάς”, κ. Κατερίνας Σπύρου αποσαφηνίστηκαν εκ νέου, οι ρόλοι της Δημαρχίας και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας. Η πρώτη σχετίζεται με την στέγαση των σχολικών μονάδων ενώ η δεύτερη αποφαίνεται των εισηγήσεων των σχολικών μεταβολών.

Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία μεταβολής μίας σχολικής μονάδας ξεκινά πάντοτε από την εισήγηση του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας-αναφορικά με τα Δημοτικά- Εκπαίδευσης και διαβιβάζεται, έπειτα, στη Διεύθυνση της εκάστοτε Περιφέρειας και στο Συμβούλιο. Ο τελικός λόγος για τις σχετικές αποφάσεις ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας.

Στην συνέχεια, τοποθετήθηκε ένας γονέας ο οποίος συνόψισε και ξεκαθάρισε τα αιτήματά του συλλόγου. «Δεν ζητάμε καμία ευνοϊκή μεταχείριση. Ζητάμε εξίσωση και αντικειμενική εξέταση των κριτηρίων βάσει του θεσμικού πλαισίου. Ό,τι ισχύει για τα υπόλοιπα σχολεία να ισχύσει και για το δικό μας» είπε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε, παράλληλα, στη συζήτηση το ζήτημα της διάδοσης φημών που έβλεπαν το 4ο Δημοτικό πολύ σύντομα κλειστό, διερωτώμενος κατά πόσο είναι λογικό «η μείωση του τοπικού πληθυσμού να αντικατοπτρίζει πρώτη από όλες μία από τις πολυπληθέστερες σχολικές μονάδες του Νομού».

Ένας ακόμα γονέας εξέφρασε την ανάγκη άσκησης εντονότερων πιέσεων και παρεμβάσεων από πλευράς φορέων ώστε το ζήτημα να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται.

Έπειτα μίλησε ο κ. Άκης Τσούκας, υποψήφιος Δήμαρχος Καστοριάς, ο οποίος υποστήριξε ότι οι έχοντες εξουσία δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν γιατί «μία απλή επιστολή στο υπουργείο δεν φτάνει» και δεσμεύτηκε ότι εάν εκλεγεί δήμαρχος, δεν θα κλείσει κανένα σχολείο στο Νόμο.

Ύστερα, τον λόγο πήρε ο επίσης υποψήφιος για τη Δημαρχία της πόλης, κ. Τρύφωνας Πολυγιάννης. Δήλωσε ότι η τοποθέτηση του προέδρου βρίσκουν τον ίδιο και το συνδυασμό του απολύτως σύμφωνους. Τόνισε ότι δεν πρόκειται για πολιτικό ζήτημα αλλά για «μία προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε το αύριο» διαμηνύοντας ότι «μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πράγματα».

Η σκυτάλη των ομιλητών δόθηκε μετά, στον κ. Γιώργο Τίγκα, επικεφαλής του συνδυασμού “Λαϊκή Συσπείρωση”. Υπενθύμισε ότι οι συγχωνεύσεις των σχολείων στην Καστοριά ξεκίνησαν  από το 2012. Υποστήριξε, επίσης, ότι οι εκπαιδευτικές μονάδες δεν αξιοποιούνται στο έπακρο και συμπλήρωσε ότι το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο έχει ψηφίσει, ανεξαρτήτου παράταξης, το 95% των σχολικών μεταβολών του Νομού στο διάστημα 2020-2021. «Μπορείτε να κερδίσετε την μάχη» κατέληξε.

Στη συνέχεια μίλησε ο Δήμαρχος Καστοριάς, κ. Γιάννης Κορεντσίδης, οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα κλεισίματος του σχολείου καθώς δεν υπήρξε σχετική εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και ότι ακόμη κι αν τεθεί το ζήτημα στο μέλλον, «η γνωμοδότηση της Δημοτικής Αρχής θα είναι αρνητική».

«Ως εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής, θα σας πω ότι δεν σχεδιάζεται το κλείσιμο κανενός σχολείου. Αντίθετα ανοίγουμε νέες σχολικές μονάδες και στεγάζουμε ήδη υπάρχουσες σε αναξιοποίητα κτήρια», πρόσθεσε.

Προχώρησε, ακόμη, στην διάψευση των σεναρίων περί μετατροπής του κτηρίου του 4ου Δημοτικού σε χώρο όπου θα στεγάζονται  διαφορετικές υπηρεσίες.

Έκλεισε λέγοντας ότι η Δημοτική Αρχή θα κάνει ό,τι μπορεί, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, ώστε να μην κλείσει κανένα σχολείο στην Καστοριά.

Στο ερώτημα γονέα που τέθηκε προς τον Δήμαρχο για το εάν προβλέπεται να επιστρέψει το 4ο Νηπιαγωγείο στο κτήριο του Δημοτικού, ο κ. Κορεντσίδης απάντησε αρχικά ότι δεν βρίσκεται σε συνέντευξη τύπου.

Έπειτα, όμως, παραδέχθηκε ότι «υπήρξε πράγματι εισήγηση από την Πρωτοβάθμια για γνωμοδότηση, την οποία και ψήφισαν θετικά και σχεδόν ομόφωνα τόσο η Δημοτική Αρχή, όσο και η αντιπολίτευση».

«Ψήφισαν να μείνει ή να φύγει;» απόρησαν οι παρευρισκόμενοι γονείς χωρίς να λάβουν απάντηση.

Ύστερα, τοποθετήθηκε  η κ. Σπύρου, η οποία ζήτησε από τον κ. Κορεντσίδη να δεσμευθεί ότι θα δοθεί μάχη μέχρι τέλους, με τον Δήμαρχο να αποκρίνεται «το έκανα ήδη».

Οι τόνοι, μάλιστα ανέβηκαν όταν άρχισε να εκφράζεται εντονότερα αντιπολιτευτικός λόγος, ο οποίος, όμως, παρέκκλινε από το κεντρικό θέμα της συνέλευσης.

Στο τέλος, μίλησε και η κ. Βάσω Μαλέα εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών. Ανέφερε ότι όλοι μάχονται για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής παιδείας και ότι οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στο πλάι των γονέων σε αυτόν τον αγώνα τους. «Γιατί, όπου κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει και μία φυλακή».

Ρεπορτάζ: Μαρκέλλα Καραμάνου

-By Orizontes Press-

 

 

You May Also Like

Κωνσταντινίδειος Βιβλιοθήκη Κορησού: Συνεχίζονται οι δράσεις και τον Μάιο

Συνεχίζεται κανονικά με πολλές δράσεις το πρόγραμμα της Κωνσταντινιδείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορησού…

Καστοριά: Μαμά αρκούδα έθαψε τα δύο μικρά της που τραυματίστηκαν θανάσιμα σε τροχαίο

Καστοριά: Μαμά αρκούδα έθαψε τα δύο μικρά της που τραυματίστηκαν θανάσιμα σε…

Δύο νέα κρούσματα και 13 δείγματα αρνητικά – Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Καστοριά ανήλθαν στα 18

Δύο νέα κρούσματα και 13 δείγματα αρνητικά – Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην…

Σύλληψη 39χρονου ημεδαπού σε περιοχή της Καστοριάς για κλοπή

Σύλληψη 39χρονου ημεδαπού σε περιοχή της Καστοριάς για κλοπή

Κ.Ε.Κ. Καστοριάς: Ξεκίνησαν οι αίτησης συμμετοχής για τον 6ο κύκλο του προγράμματος «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων»

Κ.Ε.Κ. Καστοριάς: Ξεκίνησαν οι αίτησης συμμετοχής για τον 6ο κύκλο του προγράμματος…

Ημερίδα ενημέρωσης για το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΤΕΒΑ ΠΔΜ στην Καστοριά

Για την πορεία δράσεων του προγράμματος

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα στην Π.Ε. Καστοριάς

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα στην…