Βασίλης Νέδος

ΤΟ ΘΕΜΑ

Τις τελευταίες ημέρες, μετά και τις σχετικές εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια για απόκτηση δεξιοτήτων στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, εμφανίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα διάφοροι, κυρίως ανώνυμοι –που πιθανότατα υπηρέτησαν στο «τρίγωνο του διαβόλου» (Παπάγου, Σύνταγμα, Ομόνοια)– να ειρωνεύονται περί «θητείας-ΙΕΚ» και διάφορα άλλα χαριτωμένα. Πηγές μου ανέφεραν, πάντως, ότι τέτοια προγράμματα απόκτησης δεξιοτήτων στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας λειτουργούν σε χώρες με πολύ σοβαρές ένοπλες δυνάμεις που, μάλιστα, αντιμετωπίζουν ενεργές απειλές για την εθνική ασφάλειά τους. Ενα παράδειγμα είναι το Ισραήλ, όπου, βέβαια, η θητεία κυμαίνεται μεταξύ 2 (για τις γυναίκες) και 3 ετών (για τους άνδρες). Υπάρχει, όμως, και το παράδειγμα της Φινλανδίας, η οποία έχει πολύ μικρότερο στρατό και περιορισμένη, χρονικά, θητεία.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ανάρτησε στο Twitter βίντεο, στο οποίο μετανάστες υποτίθεται περνούν συρμάτινο φράχτη στα σύνορα, με σχόλιο: «Ξέφραγο αμπέλι η Ελλάδα! Η Ν.Δ. και ο Μητσοτάκης μάς είχαν ζαλίσει με τον φράχτη. Η Ελλάς εάλω». Το βίντεο ήταν πραγματικό, αλλά τα σύνορα ήταν… βουλγαροτουρκικά και όχι ελληνοτουρκικά. Η Ν.Δ., πάντως, δεν το άφησε να πέσει κάτω και εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Βελόπουλο για διασπορά ψευδών ειδήσεων (fake news). «Ο κ. Βελόπουλος αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά επικίνδυνος και επιπόλαιος, παίζοντας με σοβαρά ζητήματα εθνικής σημασίας. Απέναντι στον fake πατριωτισμό των fake news, εμείς συνεχίζουμε να προτάσσουμε τον πατριωτισμό της ευθύνης, της πράξης και του αποτελέσματος», ανέφερε η Ν.Δ. Οι τριβές με τα κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ. είναι δεδομένο ότι θα αυξηθούν. Αφενός διότι μόνο από εκεί φαίνεται ότι υπάρχει απειλή για τη Ν.Δ. Αφετέρου διότι η ατζέντα αυτής της πλευράς αγγίζει θέματα (εσωτερική ασφάλεια, αστυνόμευση) στα οποία η κυβέρνηση έχει εσχάτως πολλά φάουλ.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Βασίλης Στίγκας, ως –ας πούμε– πρόεδρος των Σπαρτιατών και εκπρόσωπος του κόμματος ενώπιον του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), εξασφάλισε άδεια εμπορικού σήματος για την πώληση προϊόντων με περικεφαλαία. Ετσι, με σήμα την περικεφαλαία και την ένδειξη «Σπαρτιάτες» θα πωλούνται, μεταξύ άλλων, «ενδύματα, καπέλα, ομπρέλες, κούπες, μπρελόκ, σημαίες, πανό, είδη χαρτοπωλείου, στιλό, τετράδια, χαρτί, χαρτόνι» και πολλά άλλα, «είτε μέσω φυσικού καταστήματος είτε μέσω Διαδικτύου». Ισως δεν υπάρχει πιο τρανή ένδειξη συγγένειας των Σπαρτιατών με τη Χρυσή Αυγή από τη δήλωση σήματος με αριθμό Ν281796 στον ΟΒΙ. Κούπες και μπρελόκ πουλούσαν και οι χρυσαυγίτες για να ενισχύσουν τον αγώνα «κατά του συστήματος». Δεν είναι δύσκολο, άλλωστε, να ξεχαστούν οι κούπες καφέ με το σήμα της Χρυσής Αυγής και το σύνθημα «Με τη νίκη», που βρισκόταν σε περίοπτη θέση στα γραφεία των σήμερα φυλακισμένων μελών της οργάνωσης. Τα συγκεκριμένα αναμνηστικά ήταν, πάντως, αρκετά προσοδοφόρα για τους χρυσαυγίτες, οπότε οι Σπαρτιάτες ομοϊδεάτες τους αντιγράφουν μια επιτυχημένη εμπορική πρακτική. Η εκπροσώπηση των Σπαρτιατών από τον κ. Στίγκα ενώπιον του ΟΒΙ εξηγεί, επίσης, και για ποιον λόγο το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα εναντίον του κόπασε. Κάποιος, προφανώς εγγράμματος, πρέπει να κάνει και τις δουλειές. Ακόμη δεν το ανοίξαμε, να το κλείσουμε το μαγαζί;

Ο ΤΟΠΟΣ

Οι παραλίες της Νάξου στην Πλάκα, στην Αγία Αννα, στον Αγιο Προκόπιο, στον Αγιο Γεώργιο, που αμέσως μετά την αποχώρηση των υπαλλήλων της Κτηματικής Υπηρεσίας γέμισαν ξανά ομπρέλες και ξαπλώστρες. Η σχετική φωτογραφία κοσμούσε χθες το πρωτοσέλιδο της «Κ». Σαν να μην τρέχει τίποτα. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη. «Λοιπόν, φαίνεται ότι ορισμένοι δεν έχουν καταλάβει: όλα όσα λέμε για την επιβολή της νομιμότητας στις παραλίες, τα εννοούμε! Ηδη σήμερα το πλήρωσαν με τρεις αυτόφωρες διώξεις αντίστοιχοι επιχειρηματίες στη Νάξο, οι οποίοι προφανώς δεν είχαν αντιληφθεί ότι οι εκατοντάδες έλεγχοι που προχωρήσαμε σε λίγες ημέρες δεν ήταν για το θεαθήναι. Και πήγαν και ξαναέστησαν παράνομα τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες τους», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης ο οποίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να τους αφήσει σε χλωρό κλαρί.

Η ΑΤΑΚΑ

«Επειδή βλέπω ότι σε κάποιους φίλους έχει διαφύγει η προχθεσινή μου ανάρτηση για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, φιλάθλου της ΑΕΚ, θέλω να σας τη θυμίσω. Ο φασισμός δεν θα περάσει ούτε στην πολιτική ούτε στην κοινωνία ούτε στον αθλητισμό», είπε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης, λίγο μετά την… πίεση που δέχθηκε στα κοινωνικά δίκτυα για τη χαρωπή φωτογραφία του στην πράσινη κερκίδα, λίγο μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μαρσέιγ. Η στήλη προτείνει στον υποψήφιο λίγη αποχή από τα social media. Αλλωστε, το επιβάλλει και η περίοδος. Λίγη εγκράτεια δεν έβλαψε κανέναν.

Πηγή:kathimerini.gr

You May Also Like

Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ήδη «προβληματική» λειτουργία της Ογκολογικής μονάδας του ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ.

Επίσκεψη στην Ογκολογική μονάδα  του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας από το Συνδυασμό ΕΛΠΙΔΑ

Έχουμε «ξεχάσει» πώς να γράφουμε στο χαρτί

Η πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Γραφολογίας εξηγεί στην «Κ» γιατί είναι σημαντικό…

Στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ο Γ. Κασαπίδης

Προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, της πανδημίας και της ψηφιακής μετάβασης στο επίκεντρο των συζητήσεων

Συλλυπητήριο μήνυμα Γρηγόρη Γρηγοριάδη για την απώλεια του Γιώργου Χαλκίδη

«Όλοι όσοι είχαμε την τιμή και την τύχη να τον γνωρίσουμε καλά δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ»

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Με τα “ναι μεν αλλά…” του κ. Μητσοτάκη δεν λύνονται τα προβλήματα των αγροτών.

”Το μόνο που βρήκε να πει ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τους αγρότες της Θεσσαλίας είναι πως έχουν δίκιο…..”

Ο συγγραφέας Σταύρος Πλουμιστός για τον κ. Γιάννη Ιωαννίδη (με εκκλησιαστικά είδη στην Καστοριά)

”Όσοι γνωρίσουν τον κ. Γιάννη θα καταλάβουν την ακλόνητη πίστη του”

Οι ηγέτες του ΕΛΚ στην Αθήνα – Στήριξη στον Μητσοτάκη και ετοιμασία για τις «μάχες» του 2023 και 2024

20 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα βρεθούν σε παραλιακό ξενοδοχείο της Αττικής…

Ο απίθανος λόγος που τα ασανσέρ έχουν καθρέφτες

Πώς γλίτωσε κόσμος από πιθανές πτώσεις στο φρεάτιο

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Είμαστε ευχαριστημένοι ή διεκδικούμε το καλύτερο;

«Έχουμε χρέος να  ψηφίσουμε προτάσσοντας το συλλογικό συμφέρον για το αύριο του τόπου μας»

Επίδομα 534 ευρώ σε εργαζόμενους σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις

Τι ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης