An immigrant pushes an empty shopping trolley past graffiti in a poor Athens neighbourhood January 30, 2012. Poverty has visibly increased on the streets of the capital of four million, where people huddle in sleeping bags in empty alleys and can be seen rummaging through garbage cans for food or scraps of metal or glass to sell. According to the Hellenic Statistical Agency’s first official report in 2012, about 20 percent of Greek citizens, over two million people, are considered poor. The monetary poverty line for Greece is set at the annual amount of 7,178 euros per person and 15,073 euros per household with two adults and two dependent children under the age of 14. REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE – Tags: BUSINESS SOCIETY IMMIGRATION POVERTY TPX IMAGES OF THE DAY)

Πλήρως ικανοποιημένο από τη ζωή του δηλώνει το 5,2% του πληθυσμού της χώρας ηλικίας 16 ετών και άνω, ενώ καθόλου ικανοποιημένο δηλώνει το 1,1%. Παράλληλα, πολύ ικανοποιημένο από τη ζωή του δηλώνει το 56,8%.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022 (εισοδήματα 2021).

Ερευνα ΕΛΣΤΑΤ: Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι Ελληνες από τη ζωή τους;-1
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Αναφορικά με τον βαθμό ικανοποίησης του πληθυσμού 16 ετών και άνω από την οικονομική του κατάσταση, ποσοστό 5,7% δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο, ενώ πλήρως ικανοποιημένο δηλώνει το 1,9%. Το μεγαλύτερο ποσοστό του φτωχού πληθυσμού (70,2%) δηλώνει καθόλου έως λίγο ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχεται σε 25,9%. Πλήρως ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση δηλώνει μόνο το 2,3% του μη φτωχού πληθυσμού.

Ερευνα ΕΛΣΤΑΤ: Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι Ελληνες από τη ζωή τους;-2
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Πολύ ικανοποιημένο από τη χρήση του χρόνου του δηλώνει το 33,1%, ενώ πολύ ικανοποιημένο από τις προσωπικές του σχέσεις δηλώνει το 59%. Το 1,5% δηλώνει ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων (που προηγήθηκαν της συνέντευξης), αισθανόταν μοναξιά, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα ποσοστά ανέρχονται αντίστοιχα σε 2,3% και 1,3%.

Το 17,1% δηλώνει ότι ήταν ευτυχισμένο όλο το διάστημα, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται σε 14,1% και 17,8%. Το 55,1% δηλώνει ότι δεν αισθάνθηκε καθόλου μοναξιά, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα ποσοστά ανέρχονται αντίστοιχα σε 47,8% και 56,8%. Το 3,5% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δηλώνει ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, δεν αισθανόταν καθόλου ευτυχισμένο, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 5% και 3,1%.

Το 88,2% δηλώνει ότι έχει κάποιον άνθρωπο από τον οποίο μπορεί να ζητήσει ηθική, υλική και οικονομική βοήθεια, με τα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό να ανέρχονται, αντίστοιχα, σε 85,5% και 88,8%. Το 13,2% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δηλώνει- «συμφωνώ απόλυτα ή συμφωνώ»- ότι αισθάνεται κοινωνικά αποκλεισμένο / απομονωμένο, με τα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό να ανέρχονται, αντίστοιχα, σε 19,2% και 11,8%.

Κοινωνική και πολιτιστική συμμετοχή

Το 20,8% δήλωσε ότι πήγε στον κινηματογράφο κατά τους τελευταίους 12 μήνες έως 3 φορές, ενώ το 5,7% πήγε στον κινηματογράφο περισσότερες από 3 φορές. Το 23,2% δεν πήγε στον κινηματογράφο διότι βλέπει ταινίες στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο ή αλλού, ενώ λόγω της πανδημίας το 12%. Το 22,7% δήλωσε ότι παρακολούθησε με φυσική παρουσία παραστάσεις όπως θέατρο, όπερα, συναυλία κ.λπ. έως 3 φορές κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 5,4% παρακολούθησε τέτοιου είδους παραστάσεις περισσότερες από 3 φορές. Το 31,6% δεν παρακολούθησε παραστάσεις διότι δεν τους ενδιαφέρει, ενώ λόγω της πανδημίας το 13,9%.

Το 15,2% δήλωσε ότι επισκέφτηκε χώρους πολιτισμού, όπως μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πινακοθήκες κ.ά. έως 3 φορές κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 2,7% επισκέφτηκε τέτοιου είδους χώρους περισσότερες από 3 φορές. Το 42,8% δεν επισκέφτηκε χώρους πολιτισμού διότι δεν τους ενδιαφέρει, ενώ λόγω της πανδημίας το 12,1%.

Ερευνα ΕΛΣΤΑΤ: Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι Ελληνες από τη ζωή τους;-3
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Το 11,1% δήλωσε ότι παρακολούθησε με φυσική παρουσία αθλητικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών οργανώσεων έως 3 φορές κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 5% παρακολούθησε τέτοιου είδους εκδηλώσεις περισσότερες από 3 φορές. Το 47,6% δεν παρακολούθησε με φυσική παρουσία αθλητικές εκδηλώσεις διότι δεν τους ενδιαφέρει, ενώ λόγω της πανδημίας το 8,5%.

Το 7% του πληθυσμού δήλωσε ότι εξασκεί καθημερινά κάποια δραστηριότητα, όπως μουσική / παίξιμο μουσικών οργάνων, τραγούδι, χορό θέατρο, φωτογραφία, ζωγραφική, χειροτεχνίες, χαρακτική, συγγραφή ποιημάτων κ.λπ., το 9,3% κάθε εβδομάδα, αλλά όχι κάθε ημέρα, ενώ το 62,2% δεν εξασκεί καμία δραστηριότητα.

Το 30,7% του πληθυσμού δήλωσε ότι διάβασε 1 έως 4 βιβλία κατά τους τελευταίους 12 μήνες, το 7,8% διάβασε 5 έως 9 βιβλία και το 4,5% τουλάχιστον 10 βιβλία. Το 9,8% δεν διάβασε βιβλία γιατί δεν έχει χρόνο ενώ, δεν τους ενδιαφέρει ή δεν τους αρέσει το 41,1%.

Τέλος, το 25% δήλωσε ότι συναντιέται καθημερινά με συγγενείς του, ενώ το 1,3% ποτέ. Το 30,2% συναντιέται καθημερινά με τους φίλους του, ενώ το 1,5% ποτέ. Το 44% δήλωσε ότι επικοινωνεί καθημερινά με συγγενείς του, ενώ το 1,2% ποτέ. Το 45,7% επικοινωνεί καθημερινά με τους φίλους του, ενώ το 2% ποτέ. Το 7,4% δήλωσε ότι συμμετέχει εθελοντικά σε επίσημες κοινωνικές δραστηριότητες, σε άτυπες κοινωνικές οργανώσεις το 6%, ενώ ενεργή πολιτική δραστηριότητα έχουν το 6,3%.

Πηγή: ΑΠΕ
kathimerini.gr

You May Also Like

Ίος: Σφηνάκια και χαστούκια – Τουρίστες πληρώνουν για να τους χτυπούν στα μπαρ

Ίος: Το νησί είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους τουρίστες νεαρότερης κυρίως, ηλικίας λόγω…

Τέλος το 9,99: Προς κατάργηση τα κέρματα του 1 και των 2 λεπτών

Τέλος το 9,99: Προς κατάργηση τα κέρματα του 1 και των 2…

Ακαδημαϊκοί της διασποράς: Πώς αξιολογούν τα ελληνικά πανεπιστήμια και τι θέλουν για να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Τους σταματάνε χαμηλές αμοιβές και γραφειοκρατία – Τι λένε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Στα ύψη το πασχαλινό τραπέζι: Πόσο θα πωλούνται κατσικάκι – αρνάκι

Στα ύψη το πασχαλινό τραπέζι: Πόσο θα πωλούνται κατσικάκι – αρνάκι

Εξαντλημένοι πυροσβέστες ξαπλωμένοι στο χώμα για να ξεκουραστούν από τη φωτιά στην Κερατέα

Η φωτογραφία δείχνει την εξλάντληση των ανθρώπων που δίνουν μάχη με τις φωτιές!

Τι κερδίζει το δημόσιο από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Τι κερδίζει το δημόσιο από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Οδύσσεια: Το έπος του Ομήρου μεταφέρεται σε 3D βίντεο animation (BINTEO)

Χάρη στην τεχνολογία τώρα μπορούμε να απολαύσουμε τις περιπέτειες του πολυμήχανου Οδυσσέα μέσω ενός τρισδιάστατου βίντεο animation.

Αδ. Γεωργιάδης: Κάνουμε διαγωνισμούς για αναισθησιολόγους και δεν έρχονται

Όπως εξήγησε, οι γιατροί δεν επιλέγουν τα δημόσια νοσοκομεία καθώς «τα χρήματα που τους δίνει το ΕΣΥ δεν τους ικανοποιούν.

Παυλοπέτρι: Στον βυθό του βρίσκονται τα μυστικά της αρχαιότερης πόλης στον κόσμο

Mια μικρή νησίδα 700 μέτρα βορειοανατολικά της Ελαφονήσου, την οποία που επισκέπτονται…