«Η Κωνσταντινούπολη είναι για πάντα δική μας» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την 572η επέτειο της Άλωσης, τονίζοντας ότι η σημερινή Τουρκία διατηρεί ζωντανό το πνεύμα καινοτομίας του σουλτάνου Μωάμεθ του Β’, το οποίο άλλαξε την εποχή εκείνη τη φιλοσοφία του πολέμου και οδήγησε στην κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.

«Ο Πορθητής δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος στρατιωτικός διοικητής και πολιτικός, αλλά και ένας λαμπρός επιστήμονας που ήταν πρωτοπόρος στη σύγχρονη μηχανική. Τα πυροβόλα που κατασκεύασε ο Πορθητής άλλαξαν εξ ολοκλήρου τη φιλοσοφία του πολέμου της εποχής εκείνης και έμειναν στην Ιστορία. Σήμερα, διατηρούμε ζωντανή αυτή τη γνώση, αυτό το πνεύμα της καινοτομίας που παραλάβαμε από τους προγόνους μας με τον ίδιο τρόπο και το μεταδίδουμε στις μελλοντικές γενιές. Συνεχίζουμε να αλλάζουμε τη σημερινή φιλοσοφία του πολέμου με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα μη επανδρωμένα υποβρύχια και πολλές άλλες τεχνολογίες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σε  μία τελετή που έγινε στην περιοχή Μπέικοζ, στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.

«Σήμερα είναι η 572η επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ενός από τα μεγαλύτερα έπη της ιστορίας μας. Στις 29 Μαΐου 1453, μια ιδιοφυΐα τακτικής και στρατηγικής, ένας νικηφόρος διοικητής κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη μαζί με έναν στρατό που πίστεψε και αφοσιώθηκε στον στόχο. Η πολιορκία 53 ημερών κατέληξε σε μια εκθαμβωτική νίκη υπό την ηγεσία του 21χρονου Πορθητή. Είθε η 572η επέτειος της Άλωσης να είναι ευλογημένη. Είθε ο Αλλάχ να είναι ευχαριστημένος από τους στρατιώτες και τον διοικητή που την κατέκτησε», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε άλλο σημείο της αναφοράς του στην επέτειο της Άλωσης της Πόλης ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε:

«Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης είναι πάνω απ’ όλα μια νίκη της γνώσης, της επιμονής και της πίστης. Η Κωνσταντινούπολη είχε πολιορκηθεί τέσσερις φορές στο παρελθόν από τον οθωμανικό στρατό, αλλά δεν μπόρεσε να την καταλάβει. Μόλις ο Πορθητής ανήλθε στον θρόνο σε ηλικία 19 ετών, σήκωσε αμέσως τα μανίκια για να αναπτύξει νέες μεθόδους, νέες τεχνικές, νέα όπλα και ξεκίνησε ένα πυρετώδες έργο. Έβαλε τον μάστορα Σαρούκα να κατασκευάσει νέα κανόνια για να γκρεμίσει τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, τα οποία θεωρούνταν αδιαπέραστα. Δοκίμασε πρώτα αυτά τα κανόνια, των οποίων τα βλήματα ζύγιζαν εκατοντάδες κιλά, στην Αδριανούπολη και στη συνέχεια τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Παρακολουθούσε προσωπικά κάθε στάδιο όλων αυτών των προετοιμασιών.»

Κατά τον πρώτο μήνα της πολιορκίας, η οποία άρχισε στις 6 Απριλίου, το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν μπορούσε να επιτευχθεί. Ωστόσο, οι επιτυχίες τις τελευταίες 23 ημέρες άνοιξαν τον δρόμο σε μια νίκη που έμεινε στην παγκόσμια ιστορία. Ο Πορθητής, ο οποίος μετέφερε τα πλοία από ξηράς, είχε προετοιμάσει μία προαναγγελθείσα Άλωση βήμα προς βήμα με έξυπνες μεθόδους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό: Όταν αυτά τα νέα κανόνια που ονομάζονται “Σαχί” άρχισαν να χτυπούν τα τείχη, η πορεία της πολιορκίας άλλαξε. Το πρώτο ρήγμα άνοιξε στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού (Τόπκαπι). Το πρώτο λάβαρο υψώθηκε στα τείχη του Τοπκαπί. Από το μεσημέρι της 28ης Μαΐου, η Κωνσταντινούπολη και η Αγία Σοφία ήταν πλέον για πάντα δικές μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

https://www.enikos.gr/

You May Also Like

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ έχει παραδώσει αρκετές δόσεις εμβολίων για να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ έχει παραδώσει αρκετές δόσεις εμβολίων για να…

34.228 αιτήσεις για το πρόγραμμα ΟΑΕΔ – Coursera. Μέχρι την Τρίτη η επιλογή μαθημάτων

34.228 αιτήσεις για το πρόγραμμα ΟΑΕΔ – Coursera. Μέχρι την Τρίτη η…

Βρέθηκαν 164(!) σκυλάκια στοιβαγμένα και άρρωστα σε ένα μικρό σπίτι στην Ιαπωνία- Τα είχε μια οικογένεια

Βρέθηκαν 164(!) σκυλάκια στοιβαγμένα και άρρωστα σε ένα μικρό σπίτι στην Ιαπωνία-…

Πέθανε την ώρα του τοκετού η πρωταθήτρια Ευρώπης στη σκοποβολή, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς

Πέθανε την ώρα του τοκετού η πρωταθήτρια Ευρώπης στη σκοποβολή, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς

Ισραηλινοί έφεδροι «κρεμάνε» τα όπλα τους

Αρνούνται να συμμετάσχουν σε ασκήσεις, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις μεταρρυθμίσεις Νετανιάχου

ΟΑΕΔ Κοινωνικός Τουρισμός 2019: Τα κριτήρια για τα voucher για δωρεάν διακοπές

ΟΑΕΔ Κοινωνικός Τουρισμός 2019: Τα κριτήρια για τα voucher για δωρεάν διακοπές

Παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έως την 15η Ιουνίου 2018

Παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής  της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έως την…

Κολομβία: Νεκροί και τραυματίες από κατάρρευση εξέδρας σε ταυρομαχίες

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν μετά από κατάρρευση εξέδρας κατά…

Θερινές εκπτώσεις 2019: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή

Θερινές εκπτώσεις 2019: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή