Ολο και περισσότεροι έφεδροι του ισραηλινού στρατού, συμπεριλαμβανομένων και μελών της αεροπορίας –η οποία έχει κομβικό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της χώρας– δηλώνουν την αντίθεσή τους στις μεταρρυθμίσεις της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου, η οποία προσπαθεί να αποκτήσει έλεγχο στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Σε ανακοίνωσή τους την Κυριακή, όλοι οι πιλότοι της επίλεκτης 69ης Μοίρας του Ισραήλ, εκτός από τρεις, δήλωσαν ότι δεν θα λάβουν μέρος σε εκπαιδευτική άσκηση που θα πραγματοποιούνταν αυτή την εβδομάδα, αλλά θα συμμετάσχουν στις εκτεταμένες διαδηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υπηρετήσουν ένα «δικτατορικό καθεστώς».

Μεταξύ των προτάσεων που προωθούνται από τα πιο ριζοσπαστικά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού του Νετανιάχου βρίσκονται νομοσχέδια που επιτρέπουν στους πολιτικούς να διορίζουν όλους τους δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου, καθώς και μια ρήτρα που δίνει σε μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία τη δυνατότητα να ακυρώσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου. Οι αλλαγές θα βοηθούσαν πιθανότατα τον πρωθυπουργό να αποφύγει τη δίωξη στη δίκη του για διαφθορά, στην οποία αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Οι υποστηρικτές των τροποποιήσεων λένε ότι είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστεί μια «αριστερή προκατάληψη» που διακατέχει τις αποφάσεις του δικαστηρίου, ενώ οι επικριτές λένε ότι θα οδηγήσουν σε δημοκρατικό ολίσθημα, όπως έγινε στην Ουγγαρία και την Τουρκία.

Η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση έχει οδηγήσει στο μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας στην ιστορία του Ισραήλ, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν σε πόλεις τους τελευταίους δύο μήνες. Οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες την περασμένη εβδομάδα, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί χειροβομβίδες κρότου λάμψης και αύρες.

Τομείς που συνήθως δεν συμμετέχουν σε πολιτικές κινητοποιήσεις, όπως οι οικονομολόγοι, ο αναπτυσσόμενος τομέας υψηλής τεχνολογίας και πρώην υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και ηγέτες των μυστικών υπηρεσιών, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια.

Μιλώντας σε τελετή για την εβραϊκή γιορτή Πουρίμ το βράδυ της Δευτέρας, ο Νετανιάχου, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως κομάντο, χαρακτήρισε τους στασιαστές «απειλή για την ύπαρξη της χώρας». Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία της στρατιωτικής του ταυτότητας με τη λεζάντα: «Οταν μας καλεί ο στρατός, πάντα εμφανιζόμαστε. Είμαστε ένα έθνος».

Οι έφεδροι αποτελούν πολύ σημαντικό μέρος του ισραηλινού στρατού, καθώς καλούνται να υπηρετήσουν έως και 60 μέρες τον χρόνο σε καιρό ειρήνης.

https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Στροφή των Ελλήνων σε diesel, ρεύμα και υγραέριο

Τεράστια άνοδο σημείωσαν οι πωλήσεις πετρελαιοκίνητων, ηλεκτρικών και υγραεριοκίνητων ΙΧ στο τρίτο…

Αρκούδα πήγε το μωρό της στην παιδική χαρά και εκείνο ξετρελάθηκε

Θέλησαν να περάσουν μία ξέγνοιαστη οικογενειακή μέρα γεμάτη διασκέδαση.

Μυστήριο με χωριό στην Τουρκία: Σχεδόν οι μισοί κάτοικοι είναι κωφάλαλοι

Οι ντόπιοι φοβούνται πως ευθύνονται οι γάμοι μεταξύ συγγενών

Απίστευτα σπάνιο: 25χρονη κυοφορεί επτάδυμα

Απίστευτα σπάνιο: 25χρονη κυοφορεί επτάδυμα

Η υπόθεση που σόκαρε ολόκληρο τον κόσμο!

Ζευγάρι ομοφυλόφιλων βίαζε τα υιοθετημένα παιδιά του και τα εξέδιδε σε κύκλωμα παιδεραστών

Ο Κύριος Πατάτας δεν είναι πια “κύριος” – Από mr τον κανουν ουδέτερο

Ο Κύριος Πατάτας δεν είναι πια “κύριος” – Από mr τον κανουν…

ΣΥΡΙΖΑ: Επιμένει για το «πόθεν έσχες» του Πρωθυπουργού

Την κλιμάκωση της κριτικής για το θέμα του πρωθυπουργικού πόθεν έσχες υπαινίχθηκε…

Πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ: Οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τους Έλληνες, όπως τους Κούρδους

Πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ: Οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τους Έλληνες, όπως τους Κούρδους

ΟΑΕΔ Κοινωνικός τουρισμός 2018: Η απόφαση για τα voucher διακοπών

ΟΑΕΔ Κοινωνικός τουρισμός 2018: Η απόφαση για τα voucher διακοπών

Oruc Reis: Παράξενη κινητικότητα για το τουρκικό ερευνητικό – Το «πρόδωσαν» οι χάρτες θαλάσσιας παρακολούθησης

Oruc Reis: Παράξενη κινητικότητα για το τουρκικό ερευνητικό – Το «πρόδωσαν» οι…