-By Orizontes Press-

Εκδήλωση εθελοντικής αιμοδοσίας και  ενημέρωσης, διεξήχθη σήμερα, με αφορμή την καθιερωμένη Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη της 14ης Ιούνιου, στην αίθουσα του Κ.Α.Π.Η Δήμου Καστοριάς από την Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς.

Τα τιμώμενα πρόσωπα της σημερινής εκδήλωσης δεν είναι άλλα από τους εθελοντές αιμοδότες. Μία ένδειξη ευγνωμοσύνης προς όλους τους ανθρώπους οι οποίοι, προσφέροντας μία μικρή ποσότητα του αίματός τους, χαρίζουν ζωή.

«Είναι η υπέρτατη μορφής αγάπης και ευαισθησίας προς τον συνάνθρωπό μας. Γιατί το αίμα δεν φτιάχνεται αλλά προσφέρεται», αναφέρει η κ. Σταυρούλα Γεωργακίλα, Επισκέπτρια Υγείας και εργαζόμενη της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείο Καστοριάς.

Η συμμετοχή του κοινού στη σημερινή αιμοδοσία ήταν αρκετά υψηλή γεγονός που δεν προκαλεί, παραδόξως, εντύπωση στους υγειονομικούς καθώς, όπως εξηγεί η κ. Γεωργακίλα, υπάρχει πάντοτε ανταπόκριση σε δράσεις τέτοιας φύσεως, κάτι που ίσχυε ακόμη και στις πανδημικές συνθήκες του πρόσφατου παρελθόντος.

Η αιμοδοσία στην Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, περίπου το 75% των φιαλών που συλλέχθηκαν το 2022, προήλθαν από εθελοντές αιμοδότες. Όπως αναφέρει και η κ. Γεωργακίλα, αρκετά μεγάλο είναι και το ποσοστό των εγγεγραμέων εθελοντών αιμοδοτών στην Καστοριά.

Η ποσοτική πορεία της εθελοντικής αιμοδοσίας της τελευταίας πενταετίας απεικονίζεται στο παρακάτω διάγραμμα:

Πηγή:EKEA

Τα δημογραφικά στοιχεία των εθελοντών αιμοδοτών

«Συμμετέχουν άνθρωποι από ολόκληρο το ηλικιακό φάσμα. Παρατηρούμε όμως μία διαφορά στο επίπεδο του φύλου. Περισσότερους άντρες αιμοδότες σε σχέση με τις γυναίκες αιμοδότριες» δήλωσε η κ. Γεωργακίλα.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ισχύει το ακριβώς αντίστροφο. Μεγαλύτερη συμμετοχή αιμοδοσίας των γυναικών έναντι των ανδρών. Τουλάχιστον κατά την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με ευρήματα έρευνας, η Ιταλία και η Ελλάδα ήταν οι μοναδικές χώρες που παρέκκλιναν από την συγκεκριμένη ευρωπαϊκή τάση.

Μπορώ να δώσω αίμα;

Πηγή:EKEA

Πηγή:EKEA

«Ναι, αλλά φοβάμαι τις βελόνες…»

Πολλές φορές ενώ υπάρχει θέληση, υπερισχύει ο δισταγμός, «ο φόβος της βελόνας». Το ερώτημα είναι εάν και κατά πόσο μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το μικρό αλλά “αιχμηρό” κώλυμα. «Μπορείς να το κάνεις εφόσον είσαι πλήρως συνειδητοποιημένος. Δεν θα πρέπει να μας κρατάει πίσω μία βελόνα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη διαδικασία είναι πολύ πιο ανώδυνη σε σχέση με την κοινή αιμοληψία των εξετάσεων», εξηγεί η κ. Γεωργακίλα.

Κοινοτική αλληλεγγύη

Σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης  συγκέντρωσης αίματος για άτομο της κοινότητας, η ανταπόκριση των πολιτών είναι πάντοτε συνεπής. «Ο κόσμος είναι πράγματι, πιο δεκτικός στην αιμοδοσία όταν υπάρχει ένας παρακινητικός παράγοντας» αναφέρει η κ. Γεωργακίλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτάρκης στην κάλυψη των εθνικών αναγκών της σε αίμα, γεγονός που καθιστά την ενδυνάμωση του θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας απολύτως απαραίτητη.

«Περίπου το 70% από εμάς μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωή του», επισημαίνει η κ. Γεωργακίλα.

Εκείνη τη στιγμή, η ζωή μας θα εξαρτάται από μία φιάλη αίματος.

Μία φιάλη που κουβαλά το αίμα ενός ανθρώπου που αποφάσισε να καθίσει για δέκα λεπτά σε μία ειδική καρέκλα και να προσφέρει μία μικρή ποσότητα αίματος.

Εκείνη τη στιγμή, θα χρωστάμε τη ζωή μας σε έναν εθελοντή αιμοδότη.

 

Πηγές: https://ekea.gr/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2957494/

https://www.kathimerini.gr/society/562054921/elleipsi-aimatos-ena-chronio-provlima-gia-tin-ellada/

 

Ρεπορτάζ; Μαρκέλλα Καραμάνου

 

-By Orizontes Press-

 

You May Also Like

Σε δράσεις δεντροφύτευσης μαζί με τους μαθητές του Πρότυπου Λυκείου, του 2ου Λυκείου και του Μουσικού Σχολείου ο Δήμαρχος Καστοριάς

Σε δράσεις δεντροφύτευσης μαζί με τους μαθητές του Πρότυπου Λυκείου, του 2ου…

Ανελκυστήρες & WC για Άτομα με Αναπηρία στο Διοικητήριο της Π.Ε. Καστοριάς

  Ανελκυστήρες  & WC για Άτομα με Αναπηρία στο Διοικητήριο  της Π.Ε.…

Εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Βλάστης

  Εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας  στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Βλάστης

Η «Σκληρή κυρία Πλάκα» της Βερόνικας Αποστόλου συστήθηκε στους κατοίκους της Νεάπολης

Η «Σκληρή κυρία Πλάκα»  της Βερόνικας Αποστόλου  συστήθηκε στους κατοίκους της Νεάπολης

Οι Orizontes Press κληρώνουν μία διπλή πρόσκληση για την Κυριακή 6 Αυγούστου στο 43ο River Party Reboot

Πάρτε μέρος στην κλήρωση για το μεγαλύτερο μουσικό πάρτι του καλοκαιριού

Η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου στο Άργος Ορεστικό

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Άργους Ορεστικού λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας…

Η ομιλία της Βουλευτή Μαρίας Αντωνίου στη Νέα Υόρκη

Δείτε το βίντεο της ομιλίας της Μαρίας Αντωνίου στη Νέα Υόρκη

Α. Τσούκας προς Γ. Γρηγοριάδη: Θερμές ευχές για την υποψηφιότητα στο Δήμο Καστοριάς

«Ας δουλέψουμε για το συμφέρον των συνδημοτών μας»