Σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης εκδηλώνονται φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, με τη σοβαρότητα των περιστατικών να κλιμακώνεται με την ηλικία. Το γνωστό πλέον σε όλους bullying εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο στο νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο.

 

Αυτό διαπιστώνεται από έρευνα που διενεργήθηκε από το «Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου», έρευνα που είχε αναθέσει η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Φαινομένων Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού».

 

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα στο νηπιαγωγείο η «βία» συναντάται με τη μορφή πρώιμων επιθετικών συμπεριφορών που μπορούν να εξελιχθούν σε εκφοβισμό στην πορεία των χρόνων, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά.

Στο δημοτικό, οι πιο συνηθισμένες εκφάνσεις εκφοβισμού αφορούν στη λεκτική βία, την περιθωριοποίηση μαθητών/μαθητριών και την άσκηση πίεσης και μικρο-εκβιασμών.

 

Στο γυμνάσιο, τα φαινόμενα εκφοβισμού εστιάζουν στην εμφάνιση και σε θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική ταυτότητα και το φύλο, ενώ συχνά εκφράζονται με σωματική βία και δεν λείπουν φαινόμενα διαδικτυακού εκφοβισμού.

 

Στο λύκειο, η βία και ο εκφοβισμός εκφράζονται εντονότερα σε σχέση με τις άλλες βαθμίδες, φτάνοντας ακόμη και στην ωμή βία, σε αρκετές περιπτώσεις.

 

Πάντως, φαίνεται ότι το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον λειτουργούν καθοριστικά στη διαμόρφωση των συμπεριφορών που θα εκδηλώσει ο κάθε μαθητής. Συγκεκριμένα, ένα σχολικό περιβάλλον που εμπνέει αίσθηση ασφάλειας στα παιδιά, λειτουργεί ανασταλτικά στην εκδήλωση φαινομένων εκφοβισμού. Επιπλέον, η συνεργασία σχολείου και οικογένειας αναγνωρίζεται ως καθοριστικής σημασίας, λειτουργώντας καταλυτικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση και πρόληψη του φαινομένου.

 

Εξάλλου, η έρευνα κατέγραψε μια σειρά από πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στις σχολικές μονάδες, τις οποίες καλείται να επεξεργαστεί περαιτέρω το υπουργείο. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν, μεταξύ άλλων, την επιτακτική ανάγκη της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού, τη διαμόρφωση κοινών βημάτων και πρωτοκόλλων χειρισμού περιστατικών βίας και εκφοβισμού σε όλα τα σχολεία. Υποστήριξαν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε δράσεις κατά του εκφοβισμού στις χαμηλές βαθμίδες εκπαίδευσης, ιδίως στο δημοτικό σχολείο, με συστηματικές δράσεις ευαισθητοποίησης των παιδιών αλλά και στην ανάπτυξη δράσεων ευαισθητοποίησης και πρόληψης με βιωματικό χαρακτήρα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

Σημειώνεται ότι η έρευνα έλαβε χώρα το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 2015 και διενεργήθηκαν 25 συνεντεύξεις με εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που υπηρετούν σε σχολεία της Αττικής και 23 συνεντεύξεις με γονείς μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε σχολεία της Αττικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

ΗΠΑ: Σπίτι καταρρέει και πέφτει στη θάλασσα από το πέρασμα του τυφώνα Ερνέστο -Δείτε βίντεο

Σπίτι καταρρέει και πέφτει στη θάλασσα από το πέρασμα του τυφώνα Ερνέστο -Δείτε βίντεο

Νεκρά μωρά – Αμαλιάδα: Και τέταρτο βρέφος πέθανε παρουσία της 24χρονης

Στο επίκεντρο μιας σειράς τρομερών συμπτώσεων η νεαρή – Τι λέει η μητέρα του ενός από τα δύο μωρά που πέθαναν στην αγκαλιά της

Υποχρεωτικός στα καταστήματα καφεστίασης, ο τιμοκατάλογος στην γλώσσα των τυφλών

Υποχρεωτικός στα καταστήματα καφεστίασης, ο τιμοκατάλογος στην γλώσσα των τυφλών

Ολοήμερα σχολεία: Ποιοι έχουν δικαίωμα εγγραφής – Τι ισχύει για άνεργους και ελεύθερους επαγγελματίες

Στην έκδοση διευκρινίσεων σχετικά με τις προϋποθέσεις εγγραφής στα ολοήμερα τμήματα των…

Καρά Τεπέ: 21 μετανάστες-πρόσφυγες θετικοί στον κορονοϊό – Χιλιάδες αρνούνται να μπουν στη νέα δομή

Καρά Τεπέ: 21 μετανάστες-πρόσφυγες θετικοί στον κορονοϊό – Χιλιάδες αρνούνται να μπουν…

Πώς και γιατί έσκασε η «βόμβα» του Μαρινόπουλου

Εσκασε η βραδυφλεγής «βόμβα» που έκαιγε για πάνω από ένα χρόνο στα…

Πλεύρης: Αν βγουν οι κουκούλες για τη Novartis θα πληροφορηθούμε ποιοι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ είπαν να μιλήσουν για πολιτικά πρόσωπα

«Επί 5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έστειλε ούτε ένα εξώδικο στη Novartis και κυνηγούσε πρόσωπα που αθωώθηκαν ή αρχειοθετήθηκαν ενώ οι προστατευόμενοι μάρτυρες έλεγαν ψέματα»

Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο αστυνομικός που σκότωσε την πρώην του και αυτοκτόνησε

Με καραμπίνα σκότωσε ο 38χρονος αστυνομικός την πρώην σύζυγό του

Αγρότες: Έφτασαν με τα τρακτέρ στο κέντρο των Τρικάλων

Οι αγρότες θα παραδώσουν ψήφισμα στην Περιφέρεια Τρικάλων και στην συνέχεια θα αποκλείσουν συμβολικά τον δρόμο στον κόμβο Μεγαλοχωρίου