Σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης εκδηλώνονται φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, με τη σοβαρότητα των περιστατικών να κλιμακώνεται με την ηλικία. Το γνωστό πλέον σε όλους bullying εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο στο νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο.

 

Αυτό διαπιστώνεται από έρευνα που διενεργήθηκε από το «Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου», έρευνα που είχε αναθέσει η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Φαινομένων Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού».

 

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα στο νηπιαγωγείο η «βία» συναντάται με τη μορφή πρώιμων επιθετικών συμπεριφορών που μπορούν να εξελιχθούν σε εκφοβισμό στην πορεία των χρόνων, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά.

Στο δημοτικό, οι πιο συνηθισμένες εκφάνσεις εκφοβισμού αφορούν στη λεκτική βία, την περιθωριοποίηση μαθητών/μαθητριών και την άσκηση πίεσης και μικρο-εκβιασμών.

 

Στο γυμνάσιο, τα φαινόμενα εκφοβισμού εστιάζουν στην εμφάνιση και σε θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική ταυτότητα και το φύλο, ενώ συχνά εκφράζονται με σωματική βία και δεν λείπουν φαινόμενα διαδικτυακού εκφοβισμού.

 

Στο λύκειο, η βία και ο εκφοβισμός εκφράζονται εντονότερα σε σχέση με τις άλλες βαθμίδες, φτάνοντας ακόμη και στην ωμή βία, σε αρκετές περιπτώσεις.

 

Πάντως, φαίνεται ότι το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον λειτουργούν καθοριστικά στη διαμόρφωση των συμπεριφορών που θα εκδηλώσει ο κάθε μαθητής. Συγκεκριμένα, ένα σχολικό περιβάλλον που εμπνέει αίσθηση ασφάλειας στα παιδιά, λειτουργεί ανασταλτικά στην εκδήλωση φαινομένων εκφοβισμού. Επιπλέον, η συνεργασία σχολείου και οικογένειας αναγνωρίζεται ως καθοριστικής σημασίας, λειτουργώντας καταλυτικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση και πρόληψη του φαινομένου.

 

Εξάλλου, η έρευνα κατέγραψε μια σειρά από πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στις σχολικές μονάδες, τις οποίες καλείται να επεξεργαστεί περαιτέρω το υπουργείο. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν, μεταξύ άλλων, την επιτακτική ανάγκη της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού, τη διαμόρφωση κοινών βημάτων και πρωτοκόλλων χειρισμού περιστατικών βίας και εκφοβισμού σε όλα τα σχολεία. Υποστήριξαν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε δράσεις κατά του εκφοβισμού στις χαμηλές βαθμίδες εκπαίδευσης, ιδίως στο δημοτικό σχολείο, με συστηματικές δράσεις ευαισθητοποίησης των παιδιών αλλά και στην ανάπτυξη δράσεων ευαισθητοποίησης και πρόληψης με βιωματικό χαρακτήρα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

Σημειώνεται ότι η έρευνα έλαβε χώρα το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 2015 και διενεργήθηκαν 25 συνεντεύξεις με εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που υπηρετούν σε σχολεία της Αττικής και 23 συνεντεύξεις με γονείς μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε σχολεία της Αττικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

ΟΑΕΔ: Ποια είναι τα νέα προγράμματα εργασίας για το 2018

ΟΑΕΔ: Ποια είναι τα νέα προγράμματα εργασίας για το 2018

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς: Πότε ξεκινά -Όλες οι ειδικότητες για τις 35.000 θέσεις

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς: Πότε ξεκινά -Όλες οι ειδικότητες για τις 35.000 θέσεις

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν 51 άτομα για φθορές σε μνημεία και επίθεση σε βάρος αστυνομικών

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν 51 άτομα για φθορές σε μνημεία και επίθεση σε βάρος…

Εντάχθηκε στο ΠΕΠ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας η πρόταση της ΕΟΓ για νέο πρόγραμμα κατάρτισης 50 ανέργων από την περιοχή ΟΧΕ

Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας σας ενημερώνει για την ένταξη της Πράξης «Συμβουλευτική,…

Βασίλης Καρράς: Το τελευταίο «αντίο» στο Κοκκινοχώρι Καβάλας

Ο κεντρικός δρόμος του Κοκκινοχωρίου θα φέρει το όνομα του Βασίλη Καρρά, ως ελάχιστο φόρο τιμής

Φαγητό σε ταβέρνες και εστιατόρια κατά ομάδες για μεγάλες παρέες

Φαγητό σε ταβέρνες και εστιατόρια κατά ομάδες για μεγάλες παρέες

Καμπανάκι Βίτσα για το προσφυγικό: Θα περάσουμε δύσκολα

Ανήσυχος λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών εμφανίστηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Συνεργασία ΥΠΕΝ – ΕΜΠ για την αποκατάσταση των ζημιών από την τραγική πυρκαγιά

Συνεργασία ΥΠΕΝ – ΕΜΠ για την αποκατάσταση των ζημιών από την τραγική…