Σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης εκδηλώνονται φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, με τη σοβαρότητα των περιστατικών να κλιμακώνεται με την ηλικία. Το γνωστό πλέον σε όλους bullying εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο στο νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο.

 

Αυτό διαπιστώνεται από έρευνα που διενεργήθηκε από το «Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου», έρευνα που είχε αναθέσει η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Φαινομένων Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού».

 

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα στο νηπιαγωγείο η «βία» συναντάται με τη μορφή πρώιμων επιθετικών συμπεριφορών που μπορούν να εξελιχθούν σε εκφοβισμό στην πορεία των χρόνων, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά.

Στο δημοτικό, οι πιο συνηθισμένες εκφάνσεις εκφοβισμού αφορούν στη λεκτική βία, την περιθωριοποίηση μαθητών/μαθητριών και την άσκηση πίεσης και μικρο-εκβιασμών.

 

Στο γυμνάσιο, τα φαινόμενα εκφοβισμού εστιάζουν στην εμφάνιση και σε θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική ταυτότητα και το φύλο, ενώ συχνά εκφράζονται με σωματική βία και δεν λείπουν φαινόμενα διαδικτυακού εκφοβισμού.

 

Στο λύκειο, η βία και ο εκφοβισμός εκφράζονται εντονότερα σε σχέση με τις άλλες βαθμίδες, φτάνοντας ακόμη και στην ωμή βία, σε αρκετές περιπτώσεις.

 

Πάντως, φαίνεται ότι το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον λειτουργούν καθοριστικά στη διαμόρφωση των συμπεριφορών που θα εκδηλώσει ο κάθε μαθητής. Συγκεκριμένα, ένα σχολικό περιβάλλον που εμπνέει αίσθηση ασφάλειας στα παιδιά, λειτουργεί ανασταλτικά στην εκδήλωση φαινομένων εκφοβισμού. Επιπλέον, η συνεργασία σχολείου και οικογένειας αναγνωρίζεται ως καθοριστικής σημασίας, λειτουργώντας καταλυτικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση και πρόληψη του φαινομένου.

 

Εξάλλου, η έρευνα κατέγραψε μια σειρά από πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στις σχολικές μονάδες, τις οποίες καλείται να επεξεργαστεί περαιτέρω το υπουργείο. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν, μεταξύ άλλων, την επιτακτική ανάγκη της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού, τη διαμόρφωση κοινών βημάτων και πρωτοκόλλων χειρισμού περιστατικών βίας και εκφοβισμού σε όλα τα σχολεία. Υποστήριξαν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε δράσεις κατά του εκφοβισμού στις χαμηλές βαθμίδες εκπαίδευσης, ιδίως στο δημοτικό σχολείο, με συστηματικές δράσεις ευαισθητοποίησης των παιδιών αλλά και στην ανάπτυξη δράσεων ευαισθητοποίησης και πρόληψης με βιωματικό χαρακτήρα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

Σημειώνεται ότι η έρευνα έλαβε χώρα το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 2015 και διενεργήθηκαν 25 συνεντεύξεις με εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που υπηρετούν σε σχολεία της Αττικής και 23 συνεντεύξεις με γονείς μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε σχολεία της Αττικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Εύρεση πήλινης πλάκας στην περιοχή της Ολυμπίας, η οποία διασώζει 13 στίχους της ξ Ραψωδίας της Οδύσσειας

Εύρεση πήλινης πλάκας στην περιοχή της Ολυμπίας, η οποία διασώζει 13 στίχους…

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Ρύθμιση για τον διακανονισμό αγροτικών οφειλών προς τη ΔΕΗ»

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Ρύθμιση για τον διακανονισμό αγροτικών οφειλών προς τη ΔΕΗ»

ΓΣΕΕ: Για τον ξυλοδαρμό συναδέλφου μας οδηγού λεωφορείου στη Θεσσαλονίκη

«Είναι αδιανόητο να μετατρέπεται σε μεροκάματο του τρόμου ένα δρομολόγιο λεωφορείου»

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μετά το πλαφόν έρχεται το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς

Πότε θα δουν οι καταναλωτές χαμηλότερες τιμές στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

ΚΕΑ: Πότε πληρώνονται 300.000 δικαιούχοι για τον Ιανουάριο 2019

ΚΕΑ: Πότε πληρώνονται 300.000 δικαιούχοι για τον Ιανουάριο 2019

Σεισμός Ελασσόνα: «Δεν μας δίνουν τα τρόφιμα που έχουν συγκεντρωθεί»

Σεισμός Ελασσόνα: «Δεν μας δίνουν τα τρόφιμα που έχουν συγκεντρωθεί»

8,8 εκατομμύρια ευρώ από τον ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη για την ορθή διαχείριση του φυσικού πλούτου της αλιείας  στις ελληνικές θάλασσες

8,8 εκατομμύρια ευρώ από τον ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη για την ορθή διαχείριση…

Τα κριτήρια για το επίδομα στέγασης. 500.000 δικαιούχοι θα λαμβάνουν από 70 έως 210 ευρώ το μήνα

Τα κριτήρια για το επίδομα στέγασης.  500.000  δικαιούχοι θα λαμβάνουν από 70…

142 εκ. ευρώ αύξηση των δαπανών για την Παιδεία το 2021, παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας: «Επενδύουμε στην εκπαίδευση, επενδύουμε στο μέλλον των παιδιών μας!»

142 εκ. ευρώ αύξηση των δαπανών για την Παιδεία το 2021, παρά…