Έργα τέχνης είναι τα χειροποίητα τόξα που δημιουργεί ένας Έλληνας τοξοβόλος, με αγάπη για το άθλημα και την παραδοσιακή κατασκευή του όπλου, το οποίο άλλαξε την πορεία της ανθρωπότητας.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάκης Νασιάδης, αναζήτησε στα Γρεβενά έναν κατασκευαστή με αγάπη για τα παλιά όπλα, με σύγχρονη κατασκευαστική αντίληψη.

Ο Γιάννης Μπουκογιάννης, τοξοβόλος – τοξοποιός, εκτός από την ιστορική έρευνα, που πραγματοποίησε για τα τόξα, επιλέγει να τα κατασκευάσει με τον παλιό τρόπο και σχεδόν από τα ίδια υλικά. Κάποιες σύγχρονες προσθήκες, όπως ανθρακονήματα, κρίθηκαν αναγκαίες για την καλύτερη απόδοση και ανθεκτικότητα του όπλου. Όπως εξηγεί, ποτέ δεν επιχειρείται μια ξερή βολή, δηλαδή χωρίς βέλος, γιατί τότε το τόξο καταστρέφεται από τις δυνάμεις που ασκούνται.

Ο κ. Μπουκογιάννης  συμμετείχε σε μια ομάδα που ανακατασκεύασε το αρχαιότερο τόξο που βρέθηκε στα Ουράλια και μάλλον προέρχεται από τις τουρκομογγολικές νομαδικές φυλές της στέπας, οι οποίες εισέβαλαν στις αχανείς πεδιάδες, ανάμεσα στα Ουράλια Όρη και τον ποταμό Ντον.

Ο  Έλληνας «Ρομπέν των δασών»

Το συγκεκριμένο τόξο από ελληνική δρύ συγκαταλέγεται στα κυρτά τόξα. Δεν είναι  βέβαιο πως μοιάζει με το μυθικό τόξο του Οδυσσέα. Άλλωστε δεν έχουν όλοι τις  ικανότητες του πολυμήχανου. Ο τοξότης κρατά την λαβή, σηκώνει τα χέρια έως το ύψος των ώμων, τραβά την χορδή προς το πρόσωπό του, στοχεύει μέσω του σκοπευτικού ανοίγματος και απελευθερώνει την χορδή. Θεωρητικά μοιάζει εύκολο.

Ο  Έλληνας «Ρομπέν των δασών»
Girl with arc

Το παραδοσιακό τόξο είναι η βάση για την σύγχρονη τοξοβολία. Σύμφωνα με τον κ. Μπουκογιάννη, το κυνήγι απαγορεύεται με τόξο στην Ελλάδα, αλλά έχει εξαιρεθεί από τον νόμο περί όπλων.   Πως γίνεται να ισχύει μια τέτοια εξόφθαλμη αντίφαση; Είναι βέβαιο πως οι Σκύθες, ο Αττίλας, ο Τζένκις Χαν, ο Ταμερλάνος, οι ινδιάνοι της Αμερικής και οι ευρωπαίοι έως και τον 17ο αιώνα στην Ευρώπη θα γελούσαν μέχρι δακρύων, εάν κάποιος έλεγε πως μια χώρα αποφάσισε ότι τα τόξα δεν είναι όπλα. Είναι το κατ’ εξοχήν όπλο όλων των εποχών. Ο αποχαρακτηρισμός του σημαίνει πως οι θάνατοι, οι καταστροφές, οι φωτιές που προκάλεσε εκτοξευόμενο, ήταν υπερβολές των θυμάτων, ενώ οποιαδήποτε ανάλογη ενέργεια στο παρόν από έναν χρήστη δεν θα διώκεται ποινικά. Ο νόμος περί οπλοκατοχής ήρθη στην Ελλάδα, αλλά δεν το καταλάβαμε. Δεν απαιτείται παρά σταθερό χέρι, για να βγει κάποιος στις πλατείες για “εξάσκηση” και “όποιον πάρει ο χάρος”.

Πηγή: https://www.ertnews.gr/

You May Also Like

Συνάντηση του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη με τον Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου

Συνάντηση του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη με τον Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί σε περιοχές της Πτολεμαΐδας και της Φλώρινας για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

  Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί σε περιοχές της Πτολεμαΐδας και της Φλώρινας για…

«Δηλώσεις ζημιών καλλιέργειας φασολιών Δημοτικής Κοινότητας Άργους Ορεστικού και Τοπικών Κοινοτήτων Σπηλαίων και Λακκωμάτων από πλημμύρες »

Καλούνται οι παραγωγοί της Δημοτικής Κοινότητας Άργους Ορεστικού και των Τοπικών Κοινοτήτων…

Δήμος Γρεβενών: “Ζωγραφίζουμε την Ελευθερία μας” – Οι Εικαστικές Δημιουργίες του 1ου Δημοτικού (Βίντεο)

  Δήμος Γρεβενών: “Ζωγραφίζουμε την Ελευθερία μας” – Οι Εικαστικές Δημιουργίες του…