Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει ότι:

 

Πραγματοποιήθηκε εντομολογική επιτήρηση στην Περιφέρειά μας από τον Ε.Ο.Δ.Υ. σε συνεργασία με την Εταιρεία ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ, και τοποθετήθηκαν 27 παγίδες σύλληψης ακμαίων κουνουπιών από τις 3/5/2023 έως 24/5/2023 ( 5 παγίδες στο Ν. Καστοριάς, 3 παγίδες στο Ν. Γρεβενών, 10 παγίδες στο Ν. Φλώρινας και 9 παγίδες στο Ν. Κοζάνης). Από τις 27 παγίδες στις 10 συλλέχθηκαν κουνούπια τα οποία ελέγχθηκαν για τον Ιό του Δυτικού Νείλου και βρέθηκαν ΑΡΝΗΤΙΚΑ όλα τα αποτελέσματα.

 

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκτελέστηκε τριετές έργο με τίτλο «Ολοκληρωμένη Καταπολέμηση Κουνουπιών για τα έτη 2020-2022». Το έργο αυτό αναπτύχθηκε και  στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Το έργο αυτό θα συνεχιστεί και για τα επόμενα τρία έτη 2023 -2025 , το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει ήδη υπογραφεί νέα τριετής  σύμβαση με την Ανώνυμη  Εταιρεία Οικοανάπτυξη.

 

Ήδη από τις 18 Απριλίου ξεκίνησαν οι έλεγχοι νέων εστιών ανάπτυξης προνυμφών και στις Π.Ε. της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας.

 

«Στόχος του έργου είναι αφενός η προάσπιση της δημόσιας υγείας από ασθένειες μεταδιδόμενες από τα κουνούπια και αφετέρου ο περιορισμός της όχλησης που προκαλείται από αυτά».

 

Η Τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης των φορέων και των πολιτών  είναι: 8001124424 ( χωρίς χρέωση)

(ωράριο 09:00-16:00) και 2310678910 (εσ. 11), όπου μπορούν να αναφέρουν προβλήματα ή πιθανές εστίες κουνουπιών, επίσης και στο τηλ. της Δ/νσης Δημ. Υγείας Π.Δ.Μ. 2461351120 ( από τις 7.30 π.μ. έως τις 14.30 μ.μ. και στο γραφείο του κ. Αντιπεριφερειάρχη Δημ. Υγείας κ. Μαργαρίτη Γεωργίου : τηλ. 2461352630 και 2451052625.

 

Επειδή φέτος λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων και της αύξησης της θερμοκρασίας που αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης κουνουπιών θα πρέπει  εκτός της εφαρμογής του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών από την Περιφέρεια  να συμβάλλουμε όλοι μας στο χώρο διαμονής του σπιτιού μας, της εργασίας μας και πέριξ αυτών, ως κάτωθι:

 

Όπως κάθε έτος έτσι και φέτος θα πρέπει να φροντίσουμε περιμετρικά του σπιτιού μας να μην αφήνουμε στάσιμα νερά , είτε σε πιατάκια γλαστρών, λεκάνες, κουβάδες, πλημμυρισμένα υπόγεια  κ.λ.π. , κουρεύουμε το  γρασίδι συχνά, το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μετά το πότισμα, μπορεί να αποτελέσει σημείο απόθεσης των αυγών τους .

Ποτίζουμε κατά προτίμηση το πρωί.

Ανανεώνουμε τακτικά το νερό σε ποτίστρες ζώων, γούρνες, στέρνες.

Βαρέλια που περιέχουν νερό ,τα σκεπάζουμε.

Καθαρίζουμε συχνά και ψεκάζουμε στάβλους ζώων και κοτέτσια.

Μέτρα ατομικής προστασίας:

-Τοποθετούμε σήτες στις πόρτες ,παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.

-Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα στον αέρα (φιδάκια, ταμπλέτες , αεροζόλ κ.λ.π.) σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του σκευάσματος.

-Λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων, διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

-Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών , διότι μειώνεται η δραστηριότητά τους,

Κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα:

-μακριά μανίκια και παντελόνια

-ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα

Τα περισσότερα είδη κουνουπιών δραστηριοποιούνται από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

ØΕντομοαπωθητικά σε ακάλυπτο δέρμα & επάνω από τα ρούχα:

  • DEET(περιεκτικότητα ανάλογα με την ηλικία και τις οδηγίες χρήσης
  • Πικαριδίνη/ικαριδίνη
  • ΙR3535
  • Αιθέραια έλαια ευκαλύπτου

Προσοχή στις οδηγίες χρήσης!

Όχι επάνω σε ερεθισμένο δέρμα, τραύματα, αμυχές

Όχι στα μάτια και στο στόμα

Όχι στα χέρια των παιδιών

Μετά το αντιηλιακό

Έγκυες –θηλάζουσες –παιδιά :

Συμβουλή από το γιατρό τους

Ξέπλυμα εντομοαπωθητικού με νερό και σαπούνι  καθημερινά

Κουνουπιέρα ιδίως στα βρέφη.

Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα

Τα κουνούπια μπορεί να μεταδίδουν με το τσίμπημά τους διάφορα νοσήματα (όπως ελονοσία, λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου κλπ):

-αν είναι μολυσμένα

-ανάλογα με το είδος τους.

Culex  ( κοινό κουνούπι):

Ο Ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως από το τσίμπημα των κοινών κουνουπιών (Culex).

 

Αναπαράγονται σε ανθρωπογενείς εστίες (βόθροι,φρεάτια ομβρίων υδάτων).Επιτίθενται καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας. Σημαντική συνεισφορά καταπολέμησής τους είναι η μείωση των λιμναζόντων υδάτων.

 

Aides albopictus :

Γνωστό ως «Τίγρης της Ασίας»

Έχει υψηλή υγειονομική σημασία , δεδομένου ότι είναι εν δυνάμει φορέας πολλών αρμποϊών, επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία. Αναπαράγεται σε μικρές υδατοσυλλογές. Δραστηριοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι εξαιρετικά ανθρωπόφιλο, προκαλώντας σημαντική όχληση.

 

Aedes aegypti

 

 

Το Αιγυπτιακό κουνούπι (ή και κουνούπι του κίτρινου πυρετού), εντοπιζόταν στο παρελθόν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στη Μεσόγειο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επανεμφανιστεί στις περιοχές μεταξύ της Γεωργίας και Τουρκίας, στις νήσους Μαδέιρα (Πορτογαλία) και στα Κανάρια νησιά (Ισπανία).

Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος εισαγωγής του είδους Aedes aegypti, που μπορεί να μεταδώσει στον άνθρωπο Δάγκειο πυρετό, Ζίκα και Δάγκειο, Ζίκα και Τσικουνγκούνια, «καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων για την επιτήρηση και τον έλεγχο και αυτού του γένους κουνουπιών, με ιδιαίτερη προσοχή και ενισχυμένη επιτήρηση σε περιοχές που αποτελούν δυνητικές πύλες εισόδου του κουνουπιού Aedes aegypti», υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Τα κουνούπια μπορούν εύκολα να μεταφερθούν από χώρα σε χώρα, καθώς παραμένουν για μέρες μέσα σε χώρους αεροπλάνων και πλοίων.

Το Aedes aegypti ξεχωρίζει από τις λευκές λωρίδες στα πόδια και ένα σημάδι που μοιάζει με λύρα στο θώρακα.

Ζει συνήθως κοντά ή μέσα στα σπίτια και βρίσκουμε τα αυγά του και τις εστίες εκκόλαψης του είδους σε μεγάλη ποικιλία μικρών τεχνητών δοχείων συλλογής νερού, όπως πήλινα δοχεία, δοχεία συλλογής νερού, ανοικτές δεξαμενές, σιντριβάνια, κονσερβοκούτια και άλλα τενεκεδάκια γεμάτα με βρόχινο νερό, ανθοδοχεία, σπασμένα μπουκάλια, εγκαταλελειμμένα (μεταχειρισμένα) ελαστικά αυτοκινήτων, και κάθε άλλο τεχνητό υλικό/αντικείμενο που μπορεί να συγκρατήσει μικρή ποσότητα νερού.

Το εν λόγω κουνούπι δεν προτιμά τα στάσιμα νερά των ποταμών αλλά έχει ιδιαίτερη προτίμηση κοντά στα σπίτια. Επιπρόσθετα, το κουνούπι «Aedes aegypti» τσιμπά και κατά τη διάρκεια της μέρας, σε σύγκριση με το σύνηθες κουνούπι που δρα κατά τις νυχτερινές ώρες.

 

Anopheles-Ανωφελές κουνούπι.

 

 

Μεταδίδουν κυρίως τα πλασμώδια της ελονοσίας.

Τσιμπάει κατά το σούρουπο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

 

 

 

Για τα μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια και πρόληψης  νοσημάτων ο  Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) έχει  αναρτημένα στην ιστοσελίδα  του τα κάτωθι φυλλάδια.

https://eody.gov.gr/disease/koynoypia/

 

  1. Φυλλάδιο «Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια»
  2. Φυλλάδιο « Ιός του Δυτικού Νείλου: Μαθαίνω και προφυλάσσομαι»
  3. Φυλλάδιο για παιδιά «Μην αφήνεις τα κουνούπια να σε τσιμπάνε» και
  4. Παρουσίαση « Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια».
  5. Αφίσα « Προφυλάξου από τα κουνούπια ημέρα και νύχτα».

 

 

You May Also Like

Άμεση εξόφληση των οφειλών της ΛΑΡΚΟ Α.Ε προς εργαζομένους, υπεργολάβους και προμηθευτές, ζητάει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με επιστολή του στους αρμόδιους Υπουργούς

Άμεση εξόφληση των οφειλών της ΛΑΡΚΟ Α.Ε προς εργαζομένους, υπεργολάβους και προμηθευτές,…

Ο Θωμάς επέστρεψε στη φύση!

Ο Θωμάς, η αρκούδα που βρέθηκε ορφανή σε ηλικία μόλις 3 μηνών τον Απρίλιο του 2022, επέστρεψε και πάλι στη φύση!

Ανασφάλιστοι πολλοί πολίτες της Κοζάνης – Δεκάδες επιχειρήσεις χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα

Ανασφάλιστοι πολλοί πολίτες της Κοζάνης – Δεκάδες επιχειρήσεις χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα

Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο ερευνητικό πρόγραμμα «ΔΙΑΣ-Παρακολούθηση καλλιέργειας κρόκου Κοζάνης με Μη επανδρωμένα Ιπτάμενα Οχήματα»

Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο ερευνητικό πρόγραμμα «ΔΙΑΣ-Παρακολούθηση καλλιέργειας κρόκου Κοζάνης…

Η άσκηση την περίοδο του Κορωνοϊού Νο 2: Ακινησία + Στρες = Έξαρση μυοσκελετικών πόνων. Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Η άσκηση την περίοδο του Κορωνοϊού Νο 2: Ακινησία + Στρες =…

Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζετε με μπατονέτες τα αυτιά σας

Δείτε τους 5 μεγαλύτερους κινδύνους από τις μπατονέτες για τον καθαρισμό του αυτιού

Τσίπουρο και ρακή. Ποια η διαφορά τους και ποια τα οφέλη για την υγεία; Με μέτρο, κάνουν καλό στην καρδιά και πολεμάνε τα μικρόβια

Τσίπουρο και ρακή. Ποια η διαφορά τους και ποια τα οφέλη για…

Γ. Ζεμπιλιάδου: «Όταν μια σύσκεψη ρουτίνας χαρακτηρίζεται επιτυχία. Ο κ. Καρυπίδης βρήκε μετά από 4 χρόνια τα γραφεία της διαχειριστικής αρχής!»

Γ. Ζεμπιλιάδου: «Όταν μια σύσκεψη ρουτίνας χαρακτηρίζεται επιτυχία. Ο κ. Καρυπίδης βρήκε…
Πόνος στο συκώτι: Όλες οι πιθανές αιτίες για τον πόνο στην πάνω…