Ερευνητές έφεραν στο φως στοιχεία για μία μυστηριώδη ανθρώπινη φυλή που έθαβε τους νεκρούς της και χάραζε σύμβολα σε σπηλιές δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν από τον σύγχρονο άνθρωπο.

Ο εγκέφαλος του εξαφανισμένου είδους, γνωστού ως Homo naledi, ήταν στο 1/3 του μεγέθους εκείνου ενός σύγχρονου ανθρώπου.

Γι’ αυτό και οι ανακαλύψεις των ερευνητών κλονίζουν τις επικρατούσες αντιλήψεις για την εξέλιξη του ανθρώπου∙ τέτοιες πρακτικές μέχρι σήμερα συνδέονταν μόνο με τους Νεάντερταλ και τους Homo sapiens, που είχαν μεγαλύτερους εγκεφάλους.

Τα νέα ευρήματα αναπτύσσονται λεπτομερώς σε τρεις μελέτες που πρόκειται να δημοσιευτούν στην επιθεώρηση eLife.
Απολιθώματα των Homo naledi που εντοπίστηκαν στο σύστημα σπηλαίων «Ανατέλλον Άστρο» στη Νότια ΑφρικήROBERT CLARK/NATIONAL GEOGRAPHIC

Τα πρώτα απολιθώματα των Homo naledi ανακαλύφθηκαν το 2013 στο σύστημα σπηλαίων «Ανατέλλων Άστρο» στη Νότια Αφρική.

Οι συγκεκριμένες σπηλιές αποτελούν τμήμα του Λίκνου της Ανθρωπότητας, μιας τοποθεσίας που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και στην οποία έχουν βρεθεί απολιθώματα πολλών προγόνων του ανθρώπου.

Όλο αυτό το διάστημα ο παλαιοανθρωπολόγος και εξερευνητής του National Geographic Δρ. Λι Μπέργκερ με την ομάδα του, συνεχίζουν να ερευνούν το επικίνδυνο σύστημα σπηλαίων για να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του Homo naledi.

Ψηφιακή αναπαράσταση ενός Homo naledi με βάση τα ευρήματα της ομάδας του παλαιοανθρωπολόγου Λι ΜπέργκερMARK THIESSEN/NATIONAL GEOGRAPHIC

Η τελευταία τους ανακάλυψη είναι απολιθώματα ενηλίκων και παιδιών σε εμβρυακή στάση, τοποθετημένα σε κόγχες των σπηλαίων και καλυμμένα με χώμα. Οι συγκεκριμένες ταφές προηγούνται εκείνων των Homo sapiens κατά τουλάχιστον 100.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης σύμβολα χαραγμένα στα τοιχώματα των σπηλαίων, η παλαιότητα των οποίων εκτιμάται ανάμεσα στα 241.000 και τα 335.000 χρόνια, ωστόσο απαιτείται περισσότερη μελέτη για μια πιο ακριβή χρονολόγηση.

«Αυτές οι ανακαλύψεις δείχνουν ότι οι ταφικές πρακτικές και η χρήση συμβόλων δεν ήταν αποκλειστικό προνόμιο του Homo sapiens ή άλλων ανθρωπιδών που διέθεταν εγκέφαλο μεγαλύτερου μεγέθους», σημειώνει ο Δρ. Λι Μπέγκερ.

Το νόημα των γεωμετρικών σχημάτων δεν είναι ακόμη σαφές για τους ερευνητές, οι οποίοι όμως το θεωρούν σημαντικό για τους ίδιους τους Homo naledi που κατέβαλαν μεγάλο κόπο να τα χαράξουν – τα τοιχώματα των σπηλαίων είναι από δολομίτη, που είναι πολύ σκληρό πέτρωμα – στους χώρους όπου έθαβαν τους νεκρούς τους.

Ο Δρ. Λι Μπέργκερ σε ένα στενό πέρασμα του επικίνδυνου συστήματος σπηλαίων «Ανατέλλον Άστρο»COURTESY OF LEE BERGER

Η δουλειά του Μπέργκερ και της ομάδας του πάνω στους Homo naledi και το πώς μπορεί να αλλάξει όσα ξέρουμε για την εξέλιξη του ανθρώπου θα είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ «Unknown: Cave of Bones» που θα γίνει διαθέσιμο στο Netflix στις 17 Ιουλίου, και του βιβλίου «Cave of Bones: A True Story of Discovery, Adventure and Human Origins» που θα κυκλοφορήσει στις 8 Αυγούστου.

Πηγή:cnn.gr

You May Also Like

Αποικίες στη Σελήνη: Πώς θα… φυτέψετε μποστάνι σε φεγγαρόσκονη

Κινεζικό πείραμα κάνει το αγόνιμο σεληνιακό έδαφος κατάλληλο για σπορά.

Ανησυχία στην Ευρώπη: Μεγάλο μέρος της απειλείται με ξηρασία

Μπορεί στην Ελλάδα ο φετινός χειμώνας να ήταν βροχερός, η υπόλοιπη Ευρώπη…

«Ο άνθρωπος θα πετύχει αθανασία σε 8 χρόνια», προβλέπει πρώην μηχανικός της Google

Οι προβλέψεις ότι ένα τέτοιο κατόρθωμα θα είναι εφικτό μέχρι το 2030

Υπναράδες ή άγρυπνοι; Εξαρτάται και από τα γονίδιά μας

Η διάρκεια του ύπνου ενός ατόμου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η…

Νέα στοιχεία για την αρχαία έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης

Ένα κλαδί προϊστορικής ελιάς αλλάζει τα δεδομένα

Θεαματική βροχή διαττόντων αστέρων το βράδυ της Τετάρτης

Μια από τις πιο θεαματικές βροχές διαττόντων αστέρων, των Διδυμίδων,

Τα κουνούπια «κομιστές» μικροπλαστικών στην τροφική αλυσίδα

Οι προνύμφες τους τρώνε πλαστικά στο νερό όπου ζουν και τα μεταφέρουν…

Διαμελισμένοι σκελετοί αποκαλύπτουν τον πρώτο γνωστό πόλεμο στην Ευρώπη

Προϊστορικό μακελειό στην κοιλάδα του Ριόχα Αβαλέσα στην Ισπανία.

Ένα μικρό ρομπότ θα εξερευνά το σώμα μας

Νέα εποχή στην ενδοσκόπηση των πνευμόνων, της καρδιάς, των νεφρών και του…

Η συμβολή του Αϊνστάιν στη δημιουργία των ατομικών βομβών

Η συμβολή του Αϊνστάιν στη δημιουργία των ατομικών βομβών