Τα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την ιλαρά

Επί ποδός οι υγειονομικές αρχές για την ιλαρά. Μέχρι σήμερα (27/2) στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Ο αριθμός κρουσμάτων ιλαράς είναι μικρός, αλλά η πιθανότητα εμφάνισης και άλλων κρουσμάτων κρίνεται υψηλή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε έκθεση του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης αποτύπωσης της ανοσίας έναντι της ιλαράς το διάστημα 2020-2021, εκτιμήθηκε ότι το 89.8% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν αντισώματα έναντι της ιλαράς (προστασία από τη νόσο) είτε μέσω παρελθούσας νόσησης ή μέσω εμβολιασμού. Να σημειωθεί ότι η τελευταία επιδημία ιλαράς σημειώθηκε στην Ελλάδα, την περίοδο 2017-2018 με περισσότερα από 3.200 κρούσματα και 4 θανάτους.

ΕΟΔΥ: Ο εμβολιασμός ασπίδα προστασίας
Κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός. Για τον έλεγχο και την εξάλειψη της ιλαράς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, απαιτείται επίτευξη τουλάχιστον 95% εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την 1η όσο και με την αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της ιλαράς σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων ιλαράς σε Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και την εμφάνιση κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων, συστήνονται 2 δόσεις του εμβολίου MMR, με τη 2η δόση να χορηγείται σε ηλικία 24–36 μηνών (μπορεί όμως να χορηγηθεί και νωρίτερα, αρκεί να έχουν περάσει 4 εβδομάδες μετά από την πρώτη δόση). Και οι δύο δόσεις εμβολίου πρέπει να χορηγούνται μετά από τον 12ο μήνα ζωής.

Παιδιά και έφηβοι που δεν έχουν εμβολιασθεί με τη 2η δόση πρέπει να την αναπληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν. Αναφορικά με τους ενήλικες, τονίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών ενηλίκων, τα άτομα που γεννήθηκαν πριν το 1970 θεωρούνται άνοσα. Όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970, θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί με δύο (2) δόσεις MMR, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ιστορικό νόσησης ή το ιστορικό εμβολιασμού είναι άγνωστο, το άτομο θεωρείται μη εμβολιασμένο και συστήνεται η χορήγηση δυο δόσεων εμβολίου με ελάχιστο μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

https://www.healthreport.gr/

You May Also Like

Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο της Ευρώπης εμφανίστηκε στην Κομοτηνή

Το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο της Ευρώπης εμφανίστηκε στην Κομοτηνή!

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας 3-7 Απριλίου

Το ποσό των 65,4 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί σε 95.931 δικαιούχους κατά την εβδομάδα 3-7 Απριλίου

Πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας, χτίστηκε το 900 μ.χ στην Ελλάδα

Ο ναός της Κωνσταντινούπολης μοιάζει πολύ με εκείνο της Πάτρας. Έχει όμορφους τρούλους, οι οποίοι έχουν μόλυβδο εξωτερικά.

Θεσσαλονίκη: Ξυλοκόπησε γιατρό επειδή δεν της χορήγησε ψεύτικη άδεια για να γλιτώσει την εφορευτική επιτροπή

Ο γιατρός δεν δέχθηκε να της γράψει αναρρωτική

«Δεν είμαι χαζός, είμαι δυσλεκτικός»: Ένα βίντεο που πρέπει όλοι να δούμε

«Δεν είμαι χαζός, είμαι δυσλεκτικός»: αυτή είναι η κραυγή αγωνίας ενός παιδιού…

Αθάνατα παιδικά χρόνια. Πώς ήταν να μεγαλώνεις σε ένα χωριό τη δεκαετία του ‘80

«Ευλογία να εκτιμάς όσα έχεις. Ακόμη και αν αυτά είναι λίγα»

Πώς να προστατεύσεις σωστά το παιδί από τον ήλιο

Πώς να προστατεύσεις σωστά το παιδί από τον ήλιο

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για τις πυρκαγιές

Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία