Από την Πέμπτη 1 Ιουνίου τέθηκε σε ισχύ τέθηκε ο νόμος για την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία στην Ισπανία. Μεταξύ άλλων βάσει του συγκεκριμένου νόμου προβλέπεται η χορήγηση άδειας σε εργαζόμενες που πάσχουν από δυσμηνόρροια.

Ειδικότερα, το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον περασμένο Φεβρουάριο το νομοσχέδιο, με την υπουργό Ισότητας, Ιρένε Μορένο να κάνει λόγο για «ιστορική ημέρα».

Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης και μια από τις λίγες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία ενσωματώνει στη νομοθεσία της το συγκεκριμένο μέτρο. Έτσι, πλέον οι εργαζόμενες στην Ισπανία μπορούν να λάβουν άδεια για δυσμηνόρροια, αν έχουν την απαραίτητη βεβαίωση γιατρού. Η διάρκεια της άδειας εξαρτάται από την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων, ενώ δίνεται μετ’ αποδοχών και είναι επιδοτούμενη από το κράτος.

Η άδεια για δυσμηνόρροια συναντάται σε ορισμένες χώρες της Ασίας, όπως η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα. Ειδικότερα, στην Ταϊβάν, οι εργαζόμενες δικαιούνται άδεια για δυσμηνόρροια, η οποία όμως ετησίως δεν μπορεί να υπερβαίνει αθροιστικά τις τρεις ημέρες, ενώ οι αποδοχές τους για το διάστημα αυτό είναι μειωμένες κατά 50%. Παράλληλα, στη Νότια Κορέα, οι εργοδότες χορηγούν στις υπαλλήλους τους μία ημέρα άδειας κάθε μήνα, εφόσον το ζητήσουν με το νομικό πλαίσιο να μην καθορίζει αν η άδεια είναι μετ’ αποδοχών.

Πηγή:neolaia.gr

You May Also Like

Lamborghini: Απίστευτη ζήτηση από πλουσίους για το υβριδικό μοντέλο της

Ήδη, η Lamborghini έχει λίστα αναμονής δύο ετών για παραγγελίες του Revuelto, του πρώτου μέχρι σήμερα υβριδικού μοντέλου της

Ιταλία: Δικαστής έκρινε ότι το χούφτωμα δεν είναι παρενόχληση, αν κρατά κάτω από 10 δεύτερα

Για τον 66χρονο επιστάτη που θώπευσε 17χρονη μαθήτρια

Εργαζομένους άνω των 55 ετών προτιμούν τώρα οι επιχειρήσεις

Είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του αμερικανικού εργατικού δυναμικού

Πάπας Φραγκίσκος: Έπλυνε τα πόδια 12 κρατουμένων στις φυλακές ανηλίκων

Δείτε φωτογραφίες από την Τελετή του Νιπτήρος για τη Μεγάλη Πέμπτη των Καθολικών

Τους έστειλαν.. «αδιάβαστους» στο Masterchef της Ισπανίας

44 άτομα με τροφική δηλητηρίαση από τα πιάτα των διαγωνιζόμενων

Εκλογές στην Τουρκία: Θα αλλάξει κάτι στα ελληνοτουρκικά η νίκη Ερντογάν;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει εγκαταλείψει τον εθνικισμό ως κατευθυντήρια ιδεολογία του

Tέλος εποχής στο Twitter: Mπλε τικ μόνο για όσους πληρώνουν

Από χτες, όσοι δεν πλήρωσαν τη συνδρομή που επέβαλε ο Ελον Μασκ – όσο διάσημοι και αν είναι – έχασαν το πολυπόθητο σήμα.

Εκλογές 2023: Πρώτη η ΝΔ και στους Έλληνες του εξωτερικού – Πώς ψήφισαν

Διαφορές στην κατανομή των ψήφων